Skip to Content
Eén gaat vol overtuiging voor het voorjaar

Eén gaat vol overtuiging voor het voorjaar

Dicht bij de Vlaming staan, herkenbare programma’s maken, en mensen samenbrengen

Eén luidt het nieuwe jaar in met een heel aantal nieuwe programma’s, opvallende reeksen, en geliefde gezichten. Zo duikt Tom Waes onder in de fictiereeks Undercover, reist Arnout Hauben Rond de Noordzee, zorgt Philippe Geubels voor een lach met de nieuwe humoristische panelquiz Is er een dokter in de zaal?, keert Dieter Coppens terug met een nieuw seizoen van Down the road, trekt Annemie Struyf naar het zuiden in Eviva España, en riskeert Marcel Vanthilt lijf en leden in Op naar de 100! Voor Eén het nieuwe jaar inzet, blikt het net nog terug op een succesvol 2018.

Ontdek alles over het afgelopen jaar én over het voorjaar van Eén via 'lees meer' hieronder. 

Uitgebreide informatie over de nieuwe programma's en hun startdata is te vinden via deze link. Beeldmateriaal wordt aangeboden via pers.vrt.be.

2018: een bijzonder jaar voor Eén

Verschillende Eén-programma’s kregen niet enkel erg mooie reacties van de Vlaamse kijkers, ze sleepten ook enkele prestigieuze prijzen in de wacht, zowel nationaal als internationaal. Straffe Vlaamse fictie als Tabula rasa werd bekroond met verschillende Ensorprijzen, Gevoel voor tumor viel dan weer internationaal in de prijzen en kreeg de prestigieuze Prix Europa, en Down the road mocht een Gouden roos ontvangen. Ook voor dit voorjaar belooft het mooi te worden: de fictiereeks Undercover, die vanaf februari te zien is op Eén, kreeg al de Publieksprijs op het Duitse Seriencamp Festival.

De kijkcijfers van Eén bleven het afgelopen jaar stabiel en het net behoudt zijn positie als marktleider met een marktaandeel van 33.5% (prime time 4+, live+7; januari tem 30 november 2018). Dat komt onder andere door de programma’s in  prime time, zoals Die huis, Over eten en Zelfde deur, 20 jaar later die het erg goed deden, en afgelopen voorjaar ook De columbus en Van algemeen nut. Ook het aanbod op zondagavond was een schot in de roos.

Tot slot stond Eén er het afgelopen jaar op de belangrijke momenten en speelde het net in op wat er in Vlaanderen leefde. Zo was er onder andere de marathonuitzending Nooit meer ten oorlog op 11 november, die bijna 2 miljoen Vlamingen aansprak (1.967.269 Vlamingen hebben de uitzending minstens 10 minuten achtereenvolgend gekeken).

Online scoort Eén ook

Niet enkel met zijn televisieprogramma’s, maar ook daarbuiten zet Eén sterk in op de band met de kijkers. Zo zet de website één.be de beleving van de programma’s online verder met extra content. Er zijn niet enkel bijzondere fragmenten van de programma’s te vinden, maar binnenkort kunnen kijkers er ook de sponsortocht Down the snow met Dieter Coppens volgen. Daarnaast heeft Eén bijna een half miljoen Facebookfans en ook de Instagrampagina van het net groeit sterk.

Via VRT NU kan het net gemakkelijk een jonger publiek bereiken. Het platform geeft een tweede leven aan populaire programma’s als Thuis, dat hier met voorsprong het meest bekeken programma blijft. Programma’s waar druk over gepraat wordt, worden nadien ook veel bekeken op het platform, zoals de Pano-uitzending over Schild & Vrienden.

In 2019…

Dit voorjaar zet Eén verder in op zijn drie succesvolle pijlers: Vlaamse content maken, die herkenbaar is en mensen samenbrengt. Het net blijft dicht bij de Vlaming staan met lokale programma’s zoals Undercover, Eviva España, De veiligheid van het land, of bijzondere verhalen in Iedereen beroemd en Thuis. Eén brengt herkenbare en soms moeilijke thema’s op een respectvolle manier in beeld en maakt ze bespreekbaar, zoals met Down the road dat dit voorjaar een tweede seizoen krijgt, en de aangrijpende reportagereeks Voor ik het vergeet van Wannes Deleu over dementie. Tot slot brengt het net zijn kijkers samen, met onder andere het Eurovisiesongfestival en ‘De warmste match’ van Thuis.

Olivier Goris, netmanager Eén:

Voor we het voorjaar induiken, wil Eén eerst iedereen nog onvergetelijke en warme eindejaarsavonden bezorgen met Vrede op aarde, Dagelijkse winterkost, een kerstspecial van De 3 wijzen en spetterend vuurwerk! Vanaf 1 januari pakken we dan uit met een heel aantal nieuwe en bekende programma’s van topniveau die perfect bij Eén passen. Ik kijk uit naar boeiende televisieavonden, met knap acteerwerk van Tom Waes in Undercover, het ontroerende portret Voor ik het vergeet dat Wannes Deleu maakt over zijn grootmoeder die aan dementie lijdt, of Philippe Geubels in de super grappige panelquiz Is er een dokter in de zaal?

Met deze en andere topprogramma’s, maar ook met beleving naast het televisiescherm, wil Eén een band met de kijkers opbouwen. Zo is vorige week de sponsortocht Down the snow van Dieter Coppens en Kevin van start gegaan. De reacties op hun avontuur zijn overweldigend. Ik ben ervan overtuigd dat hun verhaal de volgende weken heel Vlaanderen zal raken.

Wat heeft het voorjaar van Eén in petto? Ontdek het hieronder.

 

REPORTAGE EN DOCUMENTAIRE

In het avontuurlijke reisprogramma Rond de Noordzee vertrekt Arnout Hauben - samen met cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens - op een 5.000 kilometer lange tocht rond de Noordzee. Arnout gaat op zoek naar de rijke geschiedenis van onze Noordzee en verzamelt verrassende verhalen die zich op en rond het water hebben afgespeeld. 

In de aangrijpende reportagereeks Voor ik het vergeet trekt reportage-maker Wannes Deleu een maand in bij zijn grootmoe in het woonzorgcentrum Den Olm, voor mensen die lijden aan dementie. Wannes stapt een maand mee in het ritme van haar leven en probeert contact te zoeken met iemand die hij heel goed kent, maar toch een onbekende lijkt.

Na het enorm populaire eerste seizoen van Down the road trekt Dieter Coppens er dit voorjaar opnieuw op uit met zes jongvolwassenen met het syndroom van Down. Maarten, Maud, Julie, Yens, Charlotte en Geoffrey zorgen samen met Dieter en medebegeleidster Saar voor een hartverwarmend reisverhaal.  

Het nieuwe seizoen van DNA Nys volgt Thibau Nys op weg naar het WK in Bogense (Denemarken). Thibau is heel ambitieus en wil presteren op de fiets, maar  moet het ook beter doen op school. Hoe gaan hij en zijn familie hiermee om?

In Op naar de 100! doet eeuwige spring-in-‘t-veld Marcel Vanthilt een poging om vrolijk en gezond zo oud mogelijk te worden. Hij stelt zijn lichaam ten dienste van de wetenschap en ondergaat als proefkonijn alle mogelijke behandelingen en therapieën.

Het tweede seizoen van de documentairereeks Bargoens volgt zes verschillende personages met elk een ontroerend verhaal van hun individuele strijd, een strijd waar niemand in een goede afloop gelooft, behalve... zijzelf. De reeks volgt onder andere wielrenner Stig Broeckx tijdens zijn zware revalidatie.

Annemie Struyf trekt in Eviva España door Spanje en ontdekt ver voorbij de zon-en-zee-clichés een immens land met vele gezichten en een grote aantrekkingskracht op Vlaamse dromers. Eviva España is een meeslepende reeks over dromen en verlangens, vallen en opstaan, en weer verder gaan. 

In het nieuwe Happy birthday to Soe gaat comédienne Soe Nsuki op zoek naar haar Congo-lese familie. Binnenkort wordt Soe dertig jaar en dat wil ze vieren met haar hele familie. Ze is benieuwd wie haar familie is, waar ze wonen, leven, werken, wat hun verhalen zijn. Want als je roots niet in je woonplaats liggen, blijf je dan altijd ‘vreemd’?

ACHTER DE SCHERMEN

Eén pakt in het nieuwe jaar uit met De veiligheid van het land. De reeks geeft een exclusieve blik achter de schermen van het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken en toont hoe beleidsmakers, overheden en operationele diensten samenwerken om te zorgen dat iedereen in ons land zich veilig kan voelen.

De nieuwe docureeks Komen te gaan volgt zes begrafenisondernemers die elk op hun eigen manier in het vak en het leven staan. Zij nemen de kijker mee achter de coulissen van kisten, kransen en koffietafels en tonen wat ze doen, en daardoor ook wie ze zijn. Komen te gaan toont hoe een levenseinde speciaal en uniek kan worden, net door de hulp van mensen die er elke dag mee bezig zijn.

De nieuwe documentairereeks Dierendokters 24/7 volgt in de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent de grote en kleine verhalen van de dieren, de studenten en de artsen.  

De deuren van 112 en 101 zwaaien open voor een derde seizoen van het populaire De noodcentrale. De kijkers kruipen mee in de hoofdtelefoon van de calltakers in drie nieuwe meldkamers: Gent (112), Brussel (101) en Hasselt (101).  

SPECIALS EN SHOWS

In de vijfdelige documentairereeks Urbanus 70 delen zestien vrienden en collega’s naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van Urbain Servranckx bijzondere anekdotes over de peetvader van alle Vlaamse komieken.

In mei 2019 kunnen we met z’n allen supporteren voor de kandidaat van onze Waalse buren op het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv.

Op Nieuwjaarsdag brengt Eén de warme kortfilm Klem van Ish Aït Hamou, over een voormalige chirurge en een Palestijnse vluchteling die een bijzondere ontmoeting hebben op de trein.

De ronde 102 geeft een unieke blik achter de schermen van de afgelopen editie van De ronde van Vlaanderen en toont alle hoogtepunten van de sportieve strijd in barre weersomstandigheden.

Op donderdag 7 februari is het zover: de twaalfde editie van de Music Industry Awards – kortweg De MIA’s – in een liveshow op Eén. Welke artiesten gaan er dit jaar met een felbegeerde MIA naar huis?

FICTIE

Vanaf 1 januari brengt Eén het nieuwe seizoen van Eigen kweek. Chantal beseft dat de familie Welvaert wiet kweekte en probeert dit te bewijzen. En dat zijn lang niet de enige problemen voor de sympathieke aardappeltelers…

In de langverwachte fictiereeks Undercover infiltreren undercoveragenten Bob Lemmens (Tom Waes) en Kim De Rooij (Anna Drijver) in het leven van XTC-producent Ferry Bouman en proberen ze zijn vertrouwen te winnen.

In Baptiste, een spin-off van het succesvolle The missing, wordt de koppige inspecteur Julien Baptiste door de Amsterdamse politie om hulp gevraagd om een misdrijf op te lossen. Ook Vlaamse acteurs als  Barbara Sarafian, Boris Van Severen en Martha Canga Antonio doen mee.

In Dertigers staat het leven van een hechte vriendengroep van zes dertigers centraal. De zes worstelen met de uitdagingen van hun generatie, het evenwicht tussen werk en gezin en… de geheimen van een onverwerkt trauma. De reeks is vanaf 7 januari meteen volledig te bekijken via VRT NU.

In het elfde seizoen van Flikken Maastricht krijgen rechercheurs Eva van Dongen (Angela Schijf) en Floris Wolfs (Victor Reinier) te maken met nieuwe criminelen en oude bekenden.

Op vrijdagavond zijn er nieuwe seizoen van internationale topreeksen als Hinterland, The Medicis, Victoria, Vera, Wallander, en is er de nieuwe minireeks The miniaturist.

INFORMATIE

In het nieuwe Factcheckers duiken Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille in de wereld van feiten en mythes in tijden van fake news. Wat is waar en wat maar half? Waarom blijven sommige berichten hardnekkig opduiken? En hoe krijgen ze die de wereld uit?

Dit voorjaar is Pano terug met zijn handelsmerk: diepgaande en beklijvende repor-tages. Afgelopen najaar bracht Pano reportages die het maatschappelijke en politieke debat bepaalden, zoals rond Schild & Vrienden. Nu werkt Pano aan nieuwe reportages over onder andere medicinale cannabis en de schandalen in het voetbal.   

Uiteraard besteedt VRT NWS in 2019 in allerlei programma’s ook uitgebreid aandacht aan de federale en Europese verkiezingen. Ook De zevende dag, Villa politica en De markt staan op post.

ONTSPANNING EN ENTERTAINMENT

De gesmaakte klassieker Twee tot de zesde macht is terug om het weekend met een knal af te sluiten. Kersvers quizpresentator Jeroen Meus is helemaal klaar om de kijkers te ontvangen, samen met een supermacht aan BV’s zoals Kim Clijsters, Wim Opbrouck, Steven Van Herreweghe, Laura Tesoro, Jelle De Beule, Elodie Ouedraogo en Tom Boonen.  

Philippe Geubels is een wandelende medische encyclopedie en kent volledige bijsluiters van medicijnen uit zijn hoofd. Dat verborgen talent toont hij dit voorjaar in de nieuwe, humoristische panelquiz Is er een dokter in de zaal?, over het belangrijkste onderwerp ter wereld: onze gezondheid. 

Dit voorjaar duikt Steven Van Herreweghe opnieuw het rijke VRT-beeldarchief in voor een nieuw seizoen van Van algemeen nut. Wekelijks nodigt hij bekende en minder bekende mensen uit, die allen één ding met elkaar gemeen hebben: ze zijn ooit op televisie geweest en hebben een bijzondere bijdrage geleverd aan de belangrijke opdracht van de openbare omroep.

Wim Lybaert haalt dit voorjaar zijn zelfgebouwde huis op wielen weer van stal in De columbus. Zonder plan trekt hij samen met zijn gast de wijde wereld in. Samen duwen ze een week op pauze om te genieten van vrije tijd die echt vrij is. Onder andere Philippe Geubels, Jan Peumans en Linde Merckpoel reizen mee.

DAGELIJKS OP POST

Natuurlijk staan de vertrouwde programma’s en gezichten ook dit voorjaar klaar voor de kijkers, met Blokken, Dagelijkse kost, Iedereen beroemd, Het journaal, Thuis en een nieuw seizoen Van Gils & gasten om de avond goed af te sluiten.

 

Uitgebreide informatie over de nieuwe programma's en hun startdata is te vinden via deze link. Beeldmateriaal wordt aangeboden via pers.vrt.be.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos