Skip to Content
Zes Vlamingen jagen hun dromen na in zes wereldsteden

Zes Vlamingen jagen hun dromen na in zes wereldsteden

Nieuw vanaf zondag 8 november op Eén: Wereldsteden

Elk jaar vertrekken 45.000 Belgen om in het buitenland hun dromen na te jagen. Het nieuwe human interest-programma Wereldsteden volgt een jaar uit het leven van zes Vlaamse gelukszoekers in een wereldstad die op het punt staan belangrijke belissingen te nemen in hun leven. Wereldsteden is een programma van Geronimo, van de makers van het bejubelde Flying doctors en Missie Mosango.

We zien alleenstaande moeder Karin letterlijk alles achterlaten in Brussel om opnieuw te beginnen in het zwierige Buenos Aires. Patrick wil als fulltime stadsgids aan de slag in New York en Niels ambieert een carrière als steracteur in Tokio. Interieurvormgever Dirk wil de Mexicanen ‘goed leren wonen’, terwijl voormalig koninklijk butler Maarten de allereerste butlerschool van Rusland wil stichten. En Joke tenslotte zet haar advocatencarrière on hold om haar grote droom waar te maken: kampioen worden in het thaiboksen.  

Hoe vergaat het hen in het buitenland en hoe maken ze hun droom waar? De kijker beleeft hun avontuur mee vanop de eerste rij in Wereldsteden, vanaf zondag 8 november acht weken lang op Eén.

Wereldsteden is een programma van Geronimo voor Eén.

Wereldsteden, vanaf zondag 8 november elke zondag om 22.10 uur.

Wereldsteden is een human interest-programma over zes Vlamingen verhuizen naar een wereldstad. Hun doel: een droom eindelijk waarmaken, erkenning krijgen, gelukkig worden. Alle zes staan ze op een belangrijk moment in het leven. Sommigen moeten nog verhuizen, anderen wonen al langer in het buitenland maar staan voor een mijlpaal in hun leven.

Wereldsteden is een mozaïekvertelling over mensen met een droom in een wereld vol verandering. Een sterke combinatie van zes straffe menselijke verhalen en bloedmooie, visuele portretten van zes wereldsteden op vier continenten.

We zien alleenstaande moeder Karin letterlijk alles achterlaten in Brussel om opnieuw te beginnen in het zwierige Buenos Aires. Patrick wil als eerste Belg stadsgids worden in New York en Niels ambieert een carrière als steracteur in Tokio. Interieurvormgever Dirk wil de Mexicanen ‘goed leren wonen’, terwijl voormalig koninklijk butler Maarten de allereerste butlerschool van Rusland wil stichten. En Joke tenslotte, die zet haar advocatencarrière on hold om haar grote droom waar te maken: kampioen worden in het thaiboksen.  

Als een vlieg op de muur registreert de camera de hoogtes en de laagtes van de personages. We zien het gejuich na het binnenhalen van een figurantenrolletje en het gehuil als er afscheid genomen moet worden. De kijker wordt mee op reis genomen en ontdekt door de ogen van zes fantastische mensen, zes minstens zo fantastische wereldsteden.

De zes Vlamingen 

  • KARIN UIT BRUSSEL TREKT NAAR BUENOS AIRES

“Dit avontuur heeft me geleerd dat je in het leven niets kunt forceren. Het komt zoals het moet komen.”

Alleenstaande moeder Karin Dhadamus (49 jaar, Brussel) woont samen met haar 12-jarige dochter Nerjis in Brussel, waar ze een Bed & Breakfast runt. Al jaren is ze verslingerd aan de tango en verliefd op de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Recent kocht ze een oud pand in de stad, dat ze wil renoveren tot een ecologisch hotel. Voorlopig heeft Karin nog niet het geld om samen met haar dochter te verhuizen en daarom begeleidt ze de bouwwerken vanuit België. Ze hoopt snel haar appartement of haar Bed & Breakfast te kunnen verkopen, zodat ze voldoende geld heeft om de werf af te maken. Pas dan stappen Nerjis en zij voorgoed op het vliegtuig naar Buenos Aires.

  • MAARTEN UIT BUGGENHOUT TREKT NAAR SINT-PETERSBURG 

“Ik was butler voor de Belgische koning en voor die van Saoudi-Arabië en Marokko, maar nu wil ik mijn kennis doorgeven.”

Maarten Bogaerts (31 jaar, Buggenhout) was ooit nog butler van de Belgische koninklijke familie. Hij zou veel geld kunnen verdienen als persoonlijke butler van een steenrijke Russische familie, maar liet die kans liggen om zijn eigen droom waar te maken. Hij wil de eerste butlerschool van Rusland stichten. Etiquette is in Rusland nagenoeg onbekend door het Sovjetverleden en daar wil Maarten verandering in brengen. Overdag dweilt hij poepchique hotels af om het management te overtuigen dat hun personeel een betere opleiding verdient. ’s Avonds keert hij terug naar zijn appartement in een buitenwijk van Sint-Petersburg, waar hij samenwoont met zijn Russische vriendin Maria.

  • DIRK UIT SINT-NIKLAAS TREKT NAAR MEXICO-CITY

“Als kind was ik altijd gefascineerd door de wolken. Die vlogen weg, weg uit België.”

Dirk Jan Kinet (49 jaar) ruilde 19 jaar geleden Sint-Niklaas in voor het zonnige Mexico City. Hij kreeg er een relatie met José-Luis en ging met hem samenwonen. Jaren later zijn ze uit elkaar, maar leven ze wel nog altijd samen onder één dak.

Dirk kijkt met afschuw toe hoe veel mensen in Mexico wonen. Zijn doel: de Mexicanen “goed leren wonen”. Als interieur-vormgever bouwde Dirk in de loop der jaren een vertrouwensband op met veel van zijn klanten. Hij wil echter niet alleen voor de gewone man werken, maar droomt ervan om de huizen van Zuid-Amerikaanse sterren in te richten. En als het even kan, ook van een eigen programma op de Latijns-Amerikaanse televisie.

  • JOKE UIT BRUGGE TREKET NAAR MIAMI 

“Het is zo gemakkelijk om je dromen los te laten door de dagelijkse sleur. Toch vasthouden aan je dromen, dat is de grote uitdaging.”

Joke Dekeersschieter (36 jaar, Brugge) verhuisde als student naar de Verenigde Staten. Ze knokte zichzelf een weg naar de universeit, waar ze kost wat kost rechten zou gaan studeren. Omdat ze zelf niet voldoende geld had voor de opleiding, nam ze ’s avonds baskettraining. Na hard werken kreeg ze een plaats in het universiteitsteam en een studiebeurs.

Nu, jaren later, heeft Joke een nieuw doel gevonden. Ze wil kampioene worden in het thaiboksen, een oosterse gevechtsport waarin je naast je vuisten ook knieën en ellebogen mag gebruiken. Joke heeft er veel voor over: urenlang trainen, klappen incasseren, en haar advocatecarrière op een zijspoor. Ook al betekent dat dat het financiëel niet makkelijker wordt.

  • NIELS UIT HEIST TREKT NAAR TOKIO

“Je voelt je heel klein, als je voor het eerst in Tokio aankomt met je valiesje.”

Niels Deleyn (27 jaar, Heist) is een geval apart. Hij zag al zijn vrienden zich settelen in België en kreeg schrik van het huisje-tuintje-boompjescenario. Als kind was hij al gefascineerd door Japanse tekenfilms, en die passie werd alleen maar groter toen hij een keer in Tokio op vakantie ging. Nu zet hij eindelijk de grote stap en vertrekt hij met zijn koffers naar Japan, waar hij niets of niemand kent. Hij hoopt dat zijn Europese looks hem zullen helpen er een acteercarrière uit te bouwen. Wonen, werken, vriendschap, de taal, alles zal hij van nul weer moeten opbouwen. Maar net dat is waar Niels van houdt: niet weten wat elke dag zal brengen.

  • PATRICK UIT ANTWERPEN TREKT NAAR NEW YORK 

“Ik voel me thuis in New York. Dit is mijn thuis. Ik hóór hier thuis.”

Patrick Van Rosendaal (38 jaar, Antwerpen) was ooit de golden boy van de Antwerpse diamantsector. Vlot, strak in het pak en wonend in een prachtig appartement: Patrick had het allemaal. Tot hij op één van zijn reizen smoorverliefd werd op een Amerikaanse. Patrick liet alles achter en vertrok naar de States. Het huwelijk liep al na een jaar spaak en Patrick stond zonder een cent op straat. Te fier om terug te keren naar België, besloot hij te gaan opdienen in een New Yorks restaurant. In zijn vrije tijd leidde hij Belgen rond in zijn nieuwe stad. En zo ontdekte hij zijn nieuwe passie: mensen vertellen over New York, gebaseerd op zijn eigen levensverhaal. Intussen moet Patrick nog altijd bijklussen in de horeca om de eindjes aan elkaar te knopen, maar hij droomt ervan om snel fulltime aan de slag te kunnen als Belgische stadsgids in New York en er een gezin te stichten.

AFLEVERINGEN

  • AFLEVERING 1

Antwerpenaar Patrick wil fulltime stadsgids worden in New York, maar moet voorlopig bijklussen in een restaurant om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Een piepklein appartement in the Big Apple kost immers al handenvol geld. Alleenstaande moeder Karin wil Brussel inruilen voor het bruisende Buenos Aires in Argentinië. Ze heeft er een oud gebouw gekocht dat ze wil ombouwen tot ecologisch hotel. Vandaag krijgt ze na maanden de werf nog eens te zien. Interieurvormgever Dirk leeft al jaren in Mexico. Hij krijgt de kriebels van de lelijke Mexicaanse interieurs en wil daaraan iets veranderen. De Mexicanen beter leren wonen, dat is zijn persoonlijke missie. De West-Vlaamse Joke zet haar advocatencarrière op het spel om haar droom te realiseren: kampioen worden in het thaiboksen.

  • AFLEVERING 2

De jonge West-Vlaming Niels komt aan in Tokio. Hij gaat er zijn grote droom najagen: acteur worden op de Japanse televisie. Al snel wordt duidelijk dat dat niet van de ene dag op de andere zal lukken. Voormalig koninklijk butler Maarten wil een butlerschool openen in Rusland. Vandaag reist hij van Sint-Petersburg naar Moskou om er studenten te ronselen aan een middelbare hotelschool. Karin is nog altijd op prospectie in Buenos Aires, waar ze een hotel wil openen. Ze organiseert een traditioneel Boliviaanse barbecue om haar bouwvakkers te motiveren. Interieurvormgever Dirk trekt zijn stoute schoenen aan en klopt aan bij een Zuid-Amerikaans tv-station. Hij hoopt er een eigen programma te krijgen als designer.

  • AFLEVERING 3

Thaibokster Joke krijgt in Miami bezoek van haar mama. Die was altijd heel sceptisch over haar nieuwe droom, maar Joke hoopt haar toch te overtuigen van de schoonheid van de sport.  Niels heeft in Tokio afgesproken met Dean, een jonge Brit die het heeft gemaakt als acteur in Japan. Zijn gouden raad: word eerst fotomodel voor je acteur wil worden. Niels volgt zijn raad op, maar dat brengt hem op een wel heel onverwachte plek. Stadgids Patrick telt op Oudjaar via Skype af samen met zijn Vlaamse vrienden en wordt overvallen door een immens gevoel van eenzaamheid in New York. Zijn nieuwe vriendin Inneke probeert hem te troosten. Over heel de wereld vieren onze Vlaamse gelukszoekers de inzet van het nieuwe jaar.

( De volgende korte inhouden worden via de programmakolommen verspreid)

Wereldsteden is een programma van Geronimo voor Eén.

Wereldsteden, vanaf zondag 8 november elke zondag om 22.10 uur.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos