"Ze herkende bijna niemand meer"

Koppen XL brengt reportage over Alzheimer op de Wereld Alzheimer Dag

Vrijdag 18 september 2015 — Koppen XL brengt deze week een pakkende reportage over Alzheimer. Dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is, is snel uitgegroeid tot een van de belangrijkste gezondheidsproblemen wereldwijd. Meer dan veertig miljoen mensen hebben momenteel met de ziekte te kampen.

Koppen XL trekt naar een verzorgingstehuis in Zwitserland, dat gespecialiseerd is in de behandeling van mensen met Alzheimer.

Koppen XL, Het gezicht van Alzheimer: op maandag 21 september rond 21.25 uur op Eén.

"Machteloos toekijken"

Dementie is een van de belangrijkste gezondheidsproblemen ter wereld. Op dit moment hebben meer dan veertig miljoen mensen te kampen met de ziekte, en verwacht wordt dat hun aantal alleen maar zal toenemen.

Ook Jeans echtgenote leed aan Alzheimer. Jean:

"Ik voelde haar echt verder en verder wegglippen, helemaal verzonken in haar eigen wereld tot ze bijna niemand meer herkende.

Wij als familie konden alleen maar machteloos toekijken."

Wereld Alzheimer dag: 21 september

Het probleem van dementie is zo ernstig dat de Verenigde Naties 21 september hebben uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Koppen XL trekt daarom naar een rust- en verzorgingstehuis in Genève, Zwitserland. Het tehuis is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met Alzheimer. Uitzonderlijk kreeg een ploeg de kans om er negen maanden lang te verblijven. Het resultaat is een unieke inkijk in het leven met deze vreselijke ziekte.

Koppen XL met Danira Boukhriss Terkessidis: op maandag 21 september rond 21.25 uur op Eén.

Koppen XL is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

Koppen XL: Het gezicht van Alzheimer
Koppen XL: Het gezicht van Alzheimer
Koppen XL: Het gezicht van Alzheimer