Wonen.tv: reportagemagazine met Marcel Vanthilt boordevol nuttige tips en sprankelende inspiratie

Wonen.tv: reportagemagazine met Marcel Vanthilt boordevol nuttige tips en sprankelende inspiratie

Televisieprogramma en uitgebreide website over alles rond immo

Vanaf woensdag 18 januari neemt Marcel Vanthilt een duik in de wereld van immo. Wonen.tv is een gloednieuw televisieprogramma en een uitgebreide website met Marcel Vanthilt over wonen in al zijn aspecten: kijkers en lezers krijgen er tips, weetjes en informatie over wonen, (ver)huren, (ver)kopen en (ver)bouwen.  

​Iedereen woont ergens, of het nu in een gekocht, gehuurd, of zelfgebouwd huis of appartement is. Een eigen woonst brengt heel wat voordelen met zich mee: als eigenaar mag je helemaal je zin doen met het huis. Maar ook huren kan voordelig zijn, wanneer je op een huisbaas kan vertrouwen bij moeilijkheden. Soms is het echter moeilijk om door de bomen het bos te zien, en kan wonen ook heel wat beslommeringen met zich meebrengen. Wonen.tv speelt in op al die vragen en problemen:

  • Kan ik mijn huis zomaar verhuren?
  • Wat dekt mijn brandverzekering?
  • Zou ik beter een nieuwbouw zetten of een huis renoveren?
  • Kan de huisbaas een huisdier verbieden?
  • Moet ik mijn huis beter isoleren?

Marcel zoekt antwoorden op al deze vragen, en nog veel meer. Naast informatie biedt Wonen.tv sprankelende inspiratie. Kijk mee binnen in bijzondere huizen, volg hoe mensen zelf hun verbouwingsproject voltooien, ontdek tien Belgische toparchitecten, en kom te weten hoe het is om op een andere plek in de wereld te wonen. Wie geïnspireerd werd door al dat bijzonders, kan daarna zelf aan de slag met erg concrete, praktische tips om in zijn eigen woonomgeving toe te passen. Marcel wordt daarin gesteund door Katrien Vanderlinden en Dag Boutsen.

Wonen.tv: vanaf 18 januari elke woensdag om 20.40 uur op Eén

De gezichten van Wonen.tv

Marcel Vanthilt

Marcel Vanthilt hoeft geen introductie meer. Na Ook getest op mensen en Villa Vanthilt zit hij voor Wonen.tv eens niet in de vertrouwde studio-omgeving, maar trekt hij door heel Vlaanderen om op zijn eigen onnavolgbare wijze allerlei woningen en hun bewoners te bezoeken.

Marcel interviewt bewoners over hun woning, waarom ze daar wonen, en welke vragen en problemen ze daarbij ervaren. En die laatste probeert hij dan ook samen met hen op te lossen. Rechtdoorzee, kritisch, en zoals altijd met een vleugje anarchie en humor.

Katrien Vanderlinden

Katrien Vanderlinden (30) is een bijzonder creatief beestje: zo heeft ze achter de schermen al haar strepen verdiend als regisseur en art director bij onder andere Studio Brussel en Canvas. Deze job combineert ze met het maken van Wonderwalls, unieke gepersonaliseerde muurschilderingen. Toen ze twee jaar geleden in een nieuw huis ging wonen, wilde ze de nieuwe kamers mooi inrichten, maar vond niet onmiddellijk leuk en betaalbaar behang. Dus stak ze zelf de handen uit de mouwen, en schilderde de muren in een eigen, originele stijl. Dat sloeg zo aan dat het meteen resulteerde in haar eigen muurschilderbedrijfje.

Katrien is een handige dame die van aanpakken weet, en dus de ideale vrouw om Wonen.tv elke week te voorzien van een simpele maar creatieve oplossing voor een klein klusprobleempje. 

Dag Boutsen

Dag Boutsen (54) is afgestudeerd als architect aan de architectuuropleiding Sint-Lucas in Brussel. Hij is sinds 1992 verbonden aan diezelfde opleiding, achtereenvolgens als docent, stafmedewerker en departementshoofd. Sinds 2013 is Dag decaan van de Faculteit architectuur aan de KU Leuven.

Dag beschouwt het als zijn missie om de rijke Belgische architectuur zo toegankelijk mogelijk te maken bij een breed publiek. Hij is dus goed geplaatst om voor Wonen.tv een persoonlijke keuze te maken uit de toppers van de Belgische architectuur. Elke week trekt hij naar een woning ontworpen door zo’n architect en vertelt waarom die architect bij iedereen bekend zou moeten zijn.

Wonen.tv: Het televisieprogramma

Wonen.tv heeft een aantal heel diverse rubrieken, die samen de veelzijdigheid van wonen laten zien. Elke rubriek behandelt een ander aspect van wonen, maar allemaal bieden ze informatie of inspiratie aan de kijkers. Sommige rubrieken zijn wekelijks; andere komen doorheen de reeks af en toe aan bod.

Een overzicht van de rubrieken:

Wooninfo

Marcel zoekt samen met een bewoner naar het antwoord op een vraag of naar een oplossing voor een probleem. ‘Kan ik best bouwen of iets renoveren?’, ‘Wat dekt mijn brandverzekering?’, ‘Hoe koop ik een woning?’ of ‘Help, ik word onteigend, wat nu?’; Marcel zoekt het samen met experts en ervaringsdeskundigen uit.

De sleutel

Marcel krijgt de sleutel van een heel bijzondere woning, waar hij in zijn eentje ongestoord mag rondsnuffelen. Op het einde van Marcels ronde komt de bewoner weer thuis en laat Marcel alle vragen op hem of haar los die bij hem zijn opgekomen. In deze rubriek komt Marcel de gekste dingen tegen: zo ontdekt hij hoe het is om in het historische Duivelsteen in hartje Gent te wonen, en bezoekt hij een pipowagen waar een gezin permanent in woont.

Verbouwers

Een aantal mensen met een eigen verbouwproject hebben voor Wonen.tv hun hele verbouwproces zelf gefilmd. “Verbouwers” geeft een realistische, authentieke en heel persoonlijke blik op wat daar allemaal bij komt kijken.

Hoe sterk zijn bouwmaterialen?

In woningen worden verschillende bouwmaterialen gebruikt, zoals hout, staal, glas of stro. Marcel test op spectaculaire wijze uit hoe sterk die materialen nu eigenlijk zijn.

Wonen in…

Hoe is het om te wonen in Zweden? Of in Cuba? Of in Nederland? In tien korte animatiefilmpjes geeft Wonen.tv een aparte inkijk in verschillende landen.

Het geschil

Bouwen en verbouwen verloopt helaas niet altijd rimpelloos. In deze rubriek volgt Wonen.tv mensen die een geschil hebben met hun aannemer of architect, en hoe ze dat proberen op te lossen.

Katrien lost het op

Katrien Vanderlinden lost kleine klusproblemen op. Voor vragen als: ‘Hoe verwijder je verfspatten op je raam?’, ‘Hoe hang je makkelijk een kader op aan de muur?’, en ‘Hoe krijg je een deuk uit een houten vloer?’, slechts één adres.

Dag Boutsen selecteert Belgische toparchitecten

Architectuurkenner Dag Boutsen bezoekt pareltjes van woningen van Belgische architecten. Aan de hand van die woningen legt hij uit waarom we de architect beter moeten leren kennen. Grote kleppers als Braem en Dupuis komen aan bod, maar evengoed minder bekende goden als Atelier Vens Vanbelle en dmva-architecten.

Bouwtaal

Wat is een waterslot? Weinigen kennen dat woord, maar een sifon daarentegen doet wel een belletje rinkelen. In “Bouwtaal” gaat Wonen.tv langs bij Vlaamse bouwvakkers die een bouwobject benoemen in hun eigen dialect of spreektaal.

Wonen.tv: de website

Concrete tools en nuttige tips

Wonen.tv is naast een televisieprogramma ook een heel uitgebreide service- en belevingswebsite. Onder de vleugels van de moederwebsite van Eén vinden surfers er alles wat ze nodig hebben over wonen: heel veel informatie over allerlei woonthema’s, met concrete tools en wegwijzers naar de juiste instanties.

De site (te bezoeken via de url www.wonen.tv) bevat ook een heleboel tips, bijvoorbeeld over hoe je je huis kan poetsen, hoe je snel en efficiënt verhuist, en hoe je je woning kan inrichten. Uiteraard komen alle rubrieken uit het televisieprogramma aan bod op de website met extra videofragmenten, foto’s en informatie.

Virtueel binnenkijken

De website biedt niet enkel extra informatie aan de surfers, maar ook een heel uitgebreide beleving. Zo kunnen bezoekers via de website virtueel binnenkijken in de woningen die Dag Boutsen bezoekt. In alle architectuurwoningen werden er namelijk 360°-opnames gemaakt. Kijkers kunnen op eigen tempo alle hoekjes en kantjes van die huizen verkennen alsof ze er zelf in rondlopen. Bovendien kunnen de bezoekers er ook verschillende elementen in aanklikken, waardoor ze via een filmpje, foto of geluidsfragment extra info krijgen.

Om de beleving nog completer te maken, deelt Wonen.tv De bril van Marcel uit: een kartonnen virtual reality-bril waar een smartphone inpast. Wie zijn smartphone in de bril steekt en via de website een huis in 360° bekijkt, krijgt op deze manier een nog meer levensechte beleving van de woningen.

Wonen.tv: de enquête

Wonen.tv deed in samenwerking met de VRT-studiedienst en onderzoeksbureau Indiville ook een groot onderzoek bij 2000 Vlamingen over de Vlaming en zijn woning: hoe tevreden is de Vlaming met zijn huis? Hoeveel budget besteedt hij aan huisvesting? Waar woont de Vlaming graag? En wil hij liever huren of kopen? Vanaf 16 januari worden de resultaten van de enquête bekendgemaakt in Het journaal en op de radionetten van VRT.

Voor de muziekliefhebbers: de generiekmuziek werd speciaal voor Wonen.tv gemaakt door Jan Paternoster van Black box revelation.

Wonen.tv: vanaf 18 januari elke woensdag om 20.40 uur op Eén

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos