Wonen.tv: Marcel Vanthilt gaat met Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts praten over onteigening

Wonen.tv: Marcel Vanthilt gaat met Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts praten over onteigening

Marcel test daarnaast hoe sterk een liftkabel is en gaat rondneuzen in een dekenij

In de derde aflevering van Wonen.tv doet Marcel Vanthilt weer een spectaculaire test: hij probeert een stalen liftkabel te breken. Normaal gezien kan een liftkabel 750 kilogram aan, of acht personen. Hoe krijg je zo'n kabel kapot?

Marcel gaat ook op bezoek bij Jef in Meise, die onteigend zal worden. Veel informatie heeft Jef daar echter niet over gekregen. Marcel gaat op onderzoek uit en gaat ook mee met iemand van de afdeling Vastgoedtransacties op huisbezoek. En dat gebeurt tot zijn verbazing vanop afstand: "We gaan zeker niet uitstappen, gewoon raampje open en foto's nemen vanop afstand." Daarnaast trekt Marcel samen met Jef tot bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

In de rubriek "Verbouwers" komt Jan stilaan bij het einde van zijn verbouwproject. Maar ook die laatste loodjes wegen nog zwaar, en vergen nog heel wat tijd, aanpassingsvermogen en geduld.

Marcel mag deze week rondsnuisteren in een prachtige dekenij in Lokeren, architectuurkenner Dag Boutsen bezoekt een topwoning van architectenbureau dmvA, en Katrien Vanderlinden demonstreert hoe je makkelijker een kader aan de muur hangt en hoe je een grote plank op je eentje draagt.

Wonen.tv: woensdag 1 februari om 20.40 uur op Eén.

"Een dun kabeltje"

Marcel Vanthilt doet weer een spectaculaire test: hij probeert een stalen liftkabel te breken. Normaal gezien kan een liftkabel 750 kilogram aan, of acht personen. "Het is wel een heel dun kabeltje," vindt Marcel. Hoe krijg je zo'n kabel kapot? Marcel probeert het onder andere met een lift vol mensen - drie meer dan eigenlijk mag - een Hummer, en blokken van 6000 kilo. Wanneer knakt de kabel?

"Alsof u een paparazzo bent"

Marcel gaat ook op bezoek bij Jef in Meise. Er zijn plannen om een sneltram aan te leggen tussen Brussel en Willebroek, en die zou midden door de tuin van Jef lopen. Hij heeft dus de boodschap gekregen dat hij onteigend zou worden. Maar wanneer komt die tram er? En wat gebeurt er dan met Jefs huis? Helaas krijgt Jef weinig informatie over de onteigening, en daarom gaat hij vaak protesteren op grote wielerkoersen. Marcel gaat samen met Jef tot bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Marcel onderzoekt ook hoe zo’n onteigeningsprocedure werkt en gaat praten met Veerle, commissaris van de Dienst Vastgoedtransacties.

Marcel: Stel, dit huis wordt onteigend, gaat u dan meteen naar daar om die mensen een bod te doen?

Veerle: We nemen in eerste instantie zelfs geen contact op met die mensen.

Marcel volgt haar wanneer ze voor de eerste keer een huis gaat bekijken dat onteigend wordt. Dat gebeurt allemaal vanop afstand:

Veerle: We gaan zeker niet uitstappen, gewoon raampje open en foto's nemen vanop afstand.

Marcel: Alsof u een paparazzo bent!

 

Wonen.tv: woensdag 1 februari om 20.40 uur op Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos