Wit of niet, het belooft een buitengewone kerst te worden bij Eén

Wit of niet, het belooft een buitengewone kerst te worden bij Eén

Ontdek de hartverwarmende eindejaarsprogramma's van Eén

Kerst staat voor de deur en dat wil zeggen dat Eén de ideale kerstprogramma’s heeft klaarstaan. Tijdens deze periode worden de kijkers verwend met enkele gloednieuwe programma’s en specials van populaire programma’s uit 2017.

Ook dit jaar wordt het weer uitkijken naar het kerstmenu van Jeroen Meus in Dagelijkse winterkost. Samen met Sven De Leijer blikken we in de vakantie terug op de mooie dingen van 2017 in Vrede op aardeKobe Ilsen verwelkomt op kerstdag wel heel bijzondere kandidaten in de special van De 3 wijzenEn daarna vieren we samen met Anna en Ben Kerstmis in Zie mij graag. Ook Lidewij uit Iedereen beroemd keert terug en start op basis van oude foto’s een zoektocht naar een verliefd koppel in Het fotoalbum.

Throwback thursday in het Sportpladijs deed het Sportpaleis meermaals vollopen en dat feest doet Eén op oudjaar nog eens over: op 31 december wordt iedereen nog een laatste keer terug gekatapulteerd naar de beginjaren van Ketnet.  Daarna wordt er samen met Julie Van den Steen afgeteld naar het nieuwe jaar en is er live vuurwerk vanop de Antwerpse kaaien. Op nieuwjaarsdag kan iedereen genieten van de FC De Kampioenen film: Jubilee generale.

Daarnaast is er ook muziek: in de kerstvakantie komen de kijkers eindelijk te weten wie de grote finale van Steracteur sterartiest wint en zijn er muziekspecials met Free Souffriau, Gwen Stefani en de Wiener Philharmoniker. In de namiddag kunnen de kijkers het gezellig maken met de herhaling van Tytgat chocolat en kan iedereen genieten van tekenfilms. En ook de sportliefhebbers worden niet teleurgesteld, met vooral veel veldrijden deze kerst met onder andere de Superprestige cyclocross in Diegem en het nieuwe programma DNA Nys.

Wie nog kerstcadeaus moet kopen, kan rekenen op Eén. Via de Secret santa tool op één.be organiseert iedereen het perfecte kerstfeest.

Ontdek hieronder via "lees meer" alles over de eindejaarsperiode van Eén.

Al genieten voor de vakantie begint

Wie voor de kerstvakantie echt begint, al in vakantiesfeer wil raken, kan terecht bij Eén voor enkele smaakmakers:

Free Souffriau’s goud, wierook en mirre (17 december om 13.30 uur)

Zondagmiddag 17 december zendt Eén de muziekspecial Free Souffriau’s goud, wierook en mirre uit. Daarin brengt Free met liveband een heerlijke mix van kerstklassiekers en eigen songs, afgewisseld met de leukste kerstweetjes en grappigste anekdotes van bekend Vlaanderen.

Eigen kweek kerstspecial (17 december om 21u45)

Na het einde van seizoen 1 is de rust weergekeerd bij de familie Welvaert. Alhoewel…Frank (Wim Willaert) en Julita (Rhoda Montemayor) zijn tijdens de kerstperiode hoogzwanger van Franky, en net nu heeft het noodlot toegeslagen: hun huis is afgebrand. Ze moeten noodgedwongen intrekken bij Jos (Dirk Van Dijck) en Ria (Sien Eggers) op de boerderij, maar Lucien (Rudi Delhem) is terug op vrije voeten en is niet veel goeds van plan… Ook acteurs Sebastien Dewaele, Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Piv Huvluv, Wouter Bruneel en Vincent Vuylsteke zijn te zien in de special.

Dagelijkse winterkost (van 18-22 december en van 25 december tem 5 januari om 18.15 uur)

In de week van 18 december zorgt Jeroen Meus voor inspiratie met zijn nationaal kerstmenu. In de kerstvakantie brengt hij dan weer warmte doorheen het hele land met zijn kerstbusche: Jeroen trekt rond met een busje en stelt zich op verschillende locaties op om daar voorbijgangers te verwennen met een lekkere maaltijd.

Tijdens de kerstvakantie

Weg zijn wij kerstspecial (zaterdag 23 december om 20.15 uur)

Wie de kerstspecial van Weg zijn wij gemist heeft, kan op zaterdag 23 december terecht bij Eén. Cath Luyten, Bill Barberis en Britt Van Marsenille trekken er samen op uit in eigen land en verrassen elkaar met een bezoek aan de kerstmarkt van Brussel, de activiteit ijsberen, en een gezellig kerstdiner met heel wat bekend bezoek.

Copy beest (vanaf maandag 25 december rond 16.05 uur)

De hele kerstvakantie lang kunnen Eén-kijkers opnieuw genieten van het eerste seizoen van Copy beest. Dieter Coppens zoomt elke aflevering in een een specifiek dier met een bijzonder talent. Zo komen we onder andere te weten wat wij mensen nog van de kameel, de bruinvis en de zeekat kunnen leren. Dieter gaat elke aflevering een uitdaging aan waarin zijn lot afhangt van zijn dierlijke helden en hun talent volop wordt gebruikt.

Tytgat chocolat (vanaf maandag 25 december rond 16.40 uur)

Wie de hartverwarmende fictiereeks Tytgat Chocolat gemist heeft, krijgt nog een tweede kans. De avonturen van de inpakkers van chocoladebedrijf Tytgat Chocolat worden opnieuw uitgezonden in de kerstvakantie, van maandag tot en met donderdag. De hoofdrollen in de reeks worden vertolkt door acteurs van Theater STAP en onder meer Wim Opbrouck, Frank Focketyn, Els Dottermans en Jan Decleir. Ook The making of Tytgat chocolat is te zien, op donderdag 4 januari.

Vrede op aarde (vanaf maandag 25 december rond 21.00 uur)

De hele kerstvakantie lang nodigt Sven de Leijer in Vrede op aarde gasten uit om samen met hem terug te blikken op 2017. Onder meer Erik Van Looy, premier Charles Michel en Nafi Thiam komen op bezoek. Alle gasten brengen ook een beeld mee dat een glimlach op hun gezicht heeft getoverd. In zijn jaaroverzicht focust Sven namelijk op de mooie dingen van 2017. Daarnaast deelt Sven samen met een jury Vrede op aarde-awards uit voor de uitspraak, gebeurtenis, doorbraak of mislukking van het jaar.

Het jaaroverzicht (woensdag 27 december om 20.30 uur)

In Het jaaroverzicht worden de nieuwsverhalen en de beste beelden van het voorbije jaar op een rijtje gezet: van de fipronil-crisis over de graaicultuur in de Belgische politiek, de #metoo-beweging, de staat van het klimaat, het eerste beleidsjaar van Donald Trump… tot de bende van Nijvel. Martine Tanghe loodst de kijker doorheen Het jaaroverzicht. Onder andere Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, schrijfster en journaliste Dalilla Hermans, oorlogsreporter Rudi Vranckx, politiek commentator Ivan De Vadder en Amerika-correspondent Björn Soenens blikken samen met Martine terug op 2017. Het jaaroverzicht wordt herhaald op zondag 31 december om 16.55 uur.

Veldrijden: Superprestige cyclocoss Diegem (zaterdag 30 december om 18.10 en om 19.40 uur)

Op zaterdag zendt Sporza op Eén het veldrijden live uit vanuit Diegem. Om 18.10 uur is het de beurt aan de vrouwen en om 19.40 uur rijden de mannen de zesde wedstrijd voor de Superprestige. Michel Wuyts en Paul Herygers geven live commentaar bij beide wedstrijden.

Kerstavond 24 december

A merry murdoch Christmas (20.10 uur)

Tijdens deze speciale kersteditie van Murdoch Mysteries onderzoekt detective Murdoch de moord op een rijke weldoener en een diefstal van cadeautjes op een liefdadigheidsavond. Verschillende sporen wijzen in de richting van kerstmonster Krampus.

Marina (21.45 uur)

Op kerstavond zendt Eén de Vlaamse film Marina van regisseur Stijn Coninckx uit, met in de hoofdrollen Matteo Simoni en Evelien Bosmans. De film vertelt het verhaal van de Vlaams-Italiaanse zanger Rocco Granata. Hij groeit op in het Italiaanse Calabrië, tot zijn vader op een dag beslist om in de Belgische mijnen te gaan werken. Rocco en zijn familie worden overgebracht en moeten hun weg zoeken in een land waarvan ze de taal en cultuur niet kennen. Al snel stort de jonge Rocco zich op zijn liefde voor muziek, maar dat is tegen de zin van zijn vader…

Kerstconcert met Gwen Stefani (23.45 uur)

Na Marina is het tijd voor Gwen Stefani’s you make it feel like christmas, het eerste kerstconcert van zangeres Gwen Stefani, met gastoptredens van Blake Shelton, Chelsea Handler, Ken Jeong, Seth MacFarlane en NE-YO. Met haar optreden steekt de drievoudige Grammy-winnares – bekend van hits als Rich girl en The sweet escape– de traditionele kerstspecial in een modern jasje. Ze brengt niet alleen liedjes van haar nieuwe album, maar neemt ook enkele klassieke kerstsongs als Jingle bells en Silent night onder handen.

Op Kerstmis

Kerstconcert in het paleis (14.40 uur)

Op kerstdag kiest Eén voor een streepje klassieke muziek met het jaarlijkse kerstconcert vanuit het Koninklijk Paleis in Brussel, in aanwezigheid van de koninklijke familie.  Het Orchestre de Chambre de Wallonië brengt onder leiding van Frank Bradley een uur echte kerstmuziek van Marc-Antoine Charpentier, Wolfgang Amadeus Mozart en Johannes Sebastiaan Bach.

Het fotoalbum – documentaire van Lidewij Nuitten (19.25 uur)

Op 25 december brengt Eén een bijzondere documentaire van Lidewij Nuitten, die eerder al de gesmaakte rubrieken ‘Mijn straat’ en ‘De laatstejaars’ maakte in Iedereen beroemd. Een paar maanden voor Kerstmis vindt Lidewij een album met foto’s uit de jaren ‘90 in haar brievenbus. Er zit een huwelijksaankondiging in uit 1993 met twee voornamen: Jean-Jacques en Davota, en het adres waar Lidewij nu woont. Het mysterie van het album blijft in haar hoofd spoken. Lidewij besluit om een zoektocht te starten naar de mensen op de foto’s. En die begint bij de buren uit haar straat.

De 3 wijzen kerstspecial (20.45 uur)

Kobe Ilsen krijgt in De 3 wijzen kerstspecial weer bezoek van drie BV’s die enkele onwaarschijnlijke (kerst)verhalen te vertellen hebben. Jeroen Meus, Maaike Cafmeyer en sportjournalist Ruben Van Gucht hebben het onder andere over een echte held, het ideale cadeau voor onder de kerstboom en over een wel heel speciale versie van I wish you a merry Christmas.

Omdat Kerstmis een feest is dat je moet met je familie vieren, heeft Kobe zijn mama en zijn broer uitgenodigd. Zij spelen voor De warmste week van Music for life en steunen zo een goed doel dat de familie Ilsen nauw aan het hart ligt.

Special - Zie mij graag: Team Kerstmis (21.15 uur)

Deze speciale aflevering van Zie mij graag speelt zich af voor seizoen 1. Het kerstweekend in de Ardennen is al tien jaar vaste traditie in de vriendenkring uit Zie mij graag. Anna (Alejandra Theus) en Ben (Stan Van Samang) zorgen voor de gezelschapsspelletjes, Sas (Ini Massez) en Gunther (Wouter Bruneel) voor het stoofpotje van wild en Nicole (Tine Embrechts) is er normaal gezien nooit bij omdat ze steeds vrijwillig wachtdienst doet op kerstdag. Kerstmis is niet zo aan haar besteed.

Dit jaar loopt het echter iets anders… Ben is vorige week betrapt op overspel met juf Esmee op het verrassingsfeestje voor zijn verjaardag. Anna heeft besloten om te scheiden, maar zij en Ben gaan het slechte nieuws pas na de vakantie aan de kinderen en de vrienden vertellen. Ze willen de kinderen nog een laatste kerst bezorgen als een gelukkig gezin. Ze moeten de schijn hooghouden als gelukkig koppel, wat niet makkelijk is met een achterdochtige Sas.

Oudejaarsavond

Maleficent (20.25 uur)

Eén brengt met de film Maleficent een live-action remake van de animatiefilm Doornroosje. Deze keer wordt het sprookje verteld vanuit het oogpunt van de heks Malafide, vertolkt door Angelina Jolie.

Throwback thursday in het Sportpladijs (22.10 uur)

Ketnet bestaat 20 jaar en daarom organiseerde het net een groot verjaardagsfeest in het Antwerpse Sportpaleis. Heel wat Ketnetters van het eerste uur – twintigers ondertussen – stonden te popelen om hun jeugdidolen aan het werk te zien en Throwback thursday in het Sportpladijs werd een gigantisch succes. Wie het gemist heeft of gewoon opnieuw wil genieten van het feest, kan op oudejaarsavond terecht op Eén. Het net zendt de spetterende liveshow uit op oudejaarsavond, zodat iedereen nog eens kan meebrullen met W817, Junior Eurosong, Spring en Samson & Gert.

Live vuurwerk (23.50)

Op oudejaarsavond tellen de kijkers samen met Julie Van den Steen af naar het nieuwe jaar. Vanaf 23.50 uur worden de kijkers al opgewarmd met een paar leuke filmpjes met de grappigste en ontroerendste momenten van Eén. Om middernacht duikt Eén 2018 in vanop de Antwerpse kaaien met een live captatie van het spectaculaire vuurwerk dat wordt afgestoken boven de Schelde. De kijkers kunnen hun persoonlijke wensen via sms doorsturen zodat die tijdens het vuurwerk op het scherm worden meegegeven.

Voor de leeuwen compilatie (00.25 uur)

Het nieuwe jaar start met de leukste sketches en liedjes uit de reeks Voor de leeuwen, het programma waarin Bart Peeters op zoek ging naar nieuw comedytalent.

Eigen kweek kerstspecial (om 01.10 uur)

Na het einde van seizoen 1 is de rust weergekeerd bij de familie Welvaert. Alhoewel…Frank (Wim Willaert) en Julita (Rhoda Montemayor) zijn tijdens de kerstperiode hoogzwanger van Franky, en net nu heeft het noodlot toegeslagen: hun huis is afgebrand. Ze moeten noodgedwongen intrekken bij Jos (Dirk Van Dijck) en Ria (Sien Eggers) op de boerderij, maar Lucien (Rudi Delhem) is terug op vrije voeten en is niet veel goeds van plan… Ook acteurs Sebastien Dewaele, Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Piv Huvluv, Wouter Bruneel en Vincent Vuylsteke zijn te zien in de special.

Nacht van Loslopend wild (02.00 uur)

Eén zendt binnenkort nieuwe afleveringen uit van de Vlaamse komische serie Loslopend wild & gevogelte. Tijd dus om het eerste seizoen nog eens te bekijken. In humoristische sketches wordt getoond hoe vrouwen soms heksentoeren moeten uithalen om gewoon maar het einde van de dag te halen. In het eerste seizoen zijn onder andere Tiny Bertels, Eva Binon, Camilia Blereau, Gilda De Bal, Reinhilde Decleir, Ini Massez, Inge Paulussen, Alejandra Theus, Els Dottermans, Anemone Valcke en Katelijne Verbeke te zien.

Nieuwjaarsdag 

Nieuwjaarsconcert (11.15 uur)

Eén kiest voor muziek met het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker, rechtstreeks vanuit de gouden zaal van het Musikverein in Wenen. De mooiste werken van Johann Strauss en zijn tijdgenoten worden vertolkt door het wereldberoemde orkest onder leiding van de 76-jarige Riccardo Muti. Katelijne Boon verzorgt de commentaar.

Veldrijden: GP Sven Nys (13.45 uur en 15.00 uur)

Op Nieuwjaarsdag brengt Sporza op Eén een live verslag van de Grote prijs Sven Nys in Baal. Om 13.45 uur rijden de vrouwen, om 15.00 uur de mannen.

FC De Kampioenen 2: Jubilee general (20.25 uur)

In Jubilee general, de tweede FC De Kampioenenfilm, bestaat de voetbalploeg 25 jaar en dat willen ze vieren met een groot feest. Omdat Marc (Herman Verbruggen) en Xavier (Johny Voners) vinden dat hun oude trainer Oscar (Carry Goossens) niet mag ontbreken, trekken ze naar Thailand, waar Oscar ondertussen woont. Ze kunnen hem overtuigen om mee naar België te gaan, maar niet alle kampioenen zijn blij met zijn terugkeer. Bovendien gooit DDT (Jacques Vermeire), die na een jarenlange gevangenisstraf vrijkomt, weer roet in het eten… Ook Marijn Devalck, Danni Heylen, An Swartenbroekx, Ann Tuts, Loes Van den Heuvel, Tuur De Weert, Ben Rottiers, Jaak Van Assche, Niels Destadsbader en Machteld Timmermans zorgen weer voor de nodige humor en misverstanden.

Kerst online bij Eén

Secret Santa tool

Voor al wie een kerstfeestje wil organiseren en cadeautjes wil ruilen, komt Eén met een handige online tool: de Secret santa. De surfers/kijkers voeren alle gegevens van hun feestje in, voegen de namen en e-mailadressen van de deelnemers toe en het evenement is klaar. Daarna ontvangt iedereen een bevestigingsmail waarin staat voor wie ze een cadeau moeten kopen. Bovendien is het ook mogelijk om een eigen wishlist in te vullen om de secret santa’s te inspireren, zodat iedereen een cadeau krijgt waar hij of zij gelukkig van wordt. Meedoen kan via een.be/secretsanta.

Switch app

De populaire Switch-app krijgt een winterse update. Het hele spel is in een kerstjasje gestoken en ook de avatars van elke deelnemer kan kiezen uit verschillende kerstoutfits. Daarnaast wordt het spel gespeeld op een dichtgevroren meer, waarbij spelers die afvallen door het ijs zakken.

 

 • Muziekspecials: Free Souffriau op 17 december om 13.30 uur; Gwen Stefani op 24 december om 23.45 uur,  kerstconcert in het paleis op 25 december om 14.40 uur, en nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker op 1 januari om 11.15 uur;
 • Eigen kweek kerstspecial: op zondag 17 december om 21.45 uur;
 • Dagelijkse winterkost: vanaf maandag 18 december om 18.15 uur;
 • Weg zijn wij kerstspecial: op zaterdag 23 december om 21.15 uur;
 • A merry murdoch Christmas: op zondag 24 december om 20.10 uur;
 • Film Marina: op zondag 24 december om 21.45 uur;
 • Copy beest: de hele kerstvakantie van maandag tot en met donderdag rond 16.05 uur;
 • Tytgat chocolat: de hele kerstvakantie van maandag tot en met donderdag rond 16.40 uur;
 • Vrede op aarde: de hele kerstvakantie van maandag tot en met donderdag rond 21.00 uur;
 • Het fotoalbum: op maandag 25 december om 19.25 uur;
 • De 3 wijzen kerstspecial: op maandag 25 december om 20.15 uur;
 • Special - Zie mij graag: Team Kerstmis: op maandag 25 december om 21.15 uur;
 • Het jaaroverzicht: op woensdag 27 december om 20.30 uur en op zondag 31 december om 16.55 uur;
 • Veldrijden: live vanuit Diegem op zaterdag 30 december om 18.10 uur en live vanuit Baal op maandag 1 januari om 13.45 uur;
 • Steracteur sterartiest finale: op donderdag 28 december om 20.35 uur;
 • Film Maleficent: op zondag 31 december om 20.25 uur;
 • Throwback thursday in het Sportpladijs: op zondag 31 december om 22.10 uur;
 • Live vuurwerk: op zondag 31 december om 23.50 uur;
 • Voor de leeuwen compilatie: op maandag 1 januari om 00.25 uur;
 • Nacht van Loslopend wild: op maandag 1 januari om 02.00 uur;
 • FC De Kampioenen 2: Jubilee general: op maandag 1 januari om 20.25 uur;
Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos