"Wij geloven dat God ons heeft samengebracht"

"Wij geloven dat God ons heeft samengebracht"

Wedding day: woensdag 18 november op Eén.

Dinsdag 17 november 2015 — Morgenavond start Wedding day op Eén. In deze reeks trekt fotografe Lieve Blancquaert naar 8 verschillende bestemmingen om een antwoord te zoeken op de vraag: "Wat betekent het om op deze plek te trouwen?"

In de eerste aflevering trekt Lieve naar het vissersdorp Urk in Nederland, waar bijna iedereen gelooft in God.  Ook Jelle en Nelleke, twee diepgelovige jongeren, die gaan trouwen. Hier komt God op nummer één: trouwen doe je in de eerste plaats met God, en dan pas met je partner.

"Wij geloven dat God ons heeft samengebracht. Het is niet zomaar omdat wij elkaar leuk vinden. God heeft gemaakt dat Jelle en ik nu gaan trouwen," zegt Nelleke.

Wedding day: vanaf woensdag 18 november om 20.40 uur op Eén.

"Ik denk dat veel jongeren op Urk niet weten wat geloof is"

De ongelovigen op Urk zijn in de minderheid: 94% van de Urkers is gelovig. Het dorp met 20.000 inwoners telt 22 kerken. 

Toch zijn er ook jongeren die het geloof in vraag durven te stellen, zoals de 24-jarige schipper Rick Post:

Ik denk dat heel veel jongeren op Urk niet weten wat geloof is.  Het is meer ‘moeten van’, uit gewoonte, en onder druk van de ouders.

"Samenwonen bewaren we voor na het trouwen"

Samenwonen voor het huwelijk is taboe op Urk. Op het vrijgezellenfeest van Nelleke zijn haar vriendinnen  dan ook heel duidelijk:

Samenwonen bewaren we voor na het trouwen. Je houdt van elkaar, voor de rest van je leven, en dat deel je pas na je trouwdag. 

Ik heb net een baby gekregen en dat kun je  ook niet uitproberen. En zo is het ook met het huwelijk. Je gaat gewoon voor elkaar.

 

Wedding day: vanaf woensdag 18 november om 20.40 uur op Eén.

Wedding day is een productie van deMENSEN voor Eén, in samenwerking met de Belgische Staat (DGD, Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Handel en Ontwikkelinsgssamenwerking).

Wedding day - Trouwen met God

Jelle en Nelleke uit Urk