Wedding day: Trouwen als kind

Wedding day: Trouwen als kind

Een aangrijpende aflevering over kindhuwelijken in Nepal

Lieve Blancquaert trekt in deze aangrijpende aflevering van Wedding day naar Nepal, waar kinderen worden uitgehuwelijkt vanaf twee jaar. Dit is een van de armste landen ter wereld en het percentage kindhuwelijken is extreem hoog. Plan België bindt de strijd aan tegen kindhuwelijken en neemt Lieve mee naar de plek waar de nood het hoogst is.

Lieve wil uitzoeken wat het betekent om als kind te trouwen. Ze is nog maar net geland of er vindt al een kindhuwelijk plaats. En het wordt nog hallucinanter wanneer tijdens haar rondreis een aardbeving, met een verwoestende kracht van 7,9 op de schaal van Richter, het hele land plat legt. De ravage is niet te overzien.

Wedding day: elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

"Ik wilde niet trouwen, maar het zorgt ervoor dat mijn zussen kunnen studeren"

Meer dan de helft van de meisjes in Nepal trouwt voor hun achttiende verjaardag. Een vijfde huwt zelfs voor haar vijftiende verjaardag. Lieve is geschokt wanneer ze het huwelijk bijwoont van Punam en Ashok, twee kinderen die elkaar voor de allereerste keer in hun leven zien op hun huwelijk.

Punam Das, kindbruid:

Ik ga trouwen, maar ik ben verdrietig. Ik heb geen ouders meer om bij de bruiloft te zijn. Ik wilde zelf niet trouwen, maar ik wil ervoor zorgen dat miijn zussen kunnen studeren. Ik wil geld verdienen met naaien. 

Ik kan niet zeggen met welke man ik ga trouwen. Ik heb hem nog nooit gezien. Alleen maar op foto.

"Ze hebben me geslagen tot ik bijna gek werd"

Lieve breekt helemaal als ze praat met Pratima, een jong meisje op de vlucht voor haar schoonfamilie.

Pratima Shah, mishandelde bruid:

Toen ik getrouwd was, verhuisde ik naar mijn schoonfamilie.  Ze haatten mij. Drie maanden lang hebben ze mij geslagen tot ik bijna gek werd. Dag en nacht gingen ze door.  Ze gaven me ook niets te eten. Ze knipten mijn haar af. 

Ik ben gevlucht, maar scheiden kan ik niet.  Een tweede huweljk wordt afgekeurd in de gemeenschap. Ik moet sterk zijn nu.

Wedding day: woensdag 6 januari om 20.40 uur op Eén.

Wedding day is een programma van deMENSEN voor Eén, in samenwerking met de Belgische Staat.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos