Skip to Content
Wat als delen van Vlaanderen en Nederland onder water komen te staan?

Wat als delen van Vlaanderen en Nederland onder water komen te staan?

Nieuwe dramareeks vanaf 28 november op Eén: Als de dijken breken

Wat blijft er over van Vlaanderen en Nederland bij een grote watersnoodramp?

In de dramareeks Als de dijken breken wordt dit sombere scenario plots werkelijkheid: een zware storm trekt langs West- Europa en de dijken begeven het.  

Als de dijken breken is een samenwerking van Eén en de Nederlandse omroep EO. De Vlaming Hans Herbots regisseert. Tom Audenaert, Daisy Van Praet, Tom Van Dyck, Thomas Ryckewaert en Ingrid De Vos vertolken de Vlaamse hoofdrollen. In de Nederlandse cast zitten onder meer Gijs Scholten van Aschat en Loek Peters.

 Als de dijken breken, vanaf maandag 28 november om 20.40 uur op Eén

Het verhaal

Het weer is al dagen onstuimig en iedereen zet zich schrap. Is dit de storm die slechts eens in de tienduizend jaar voorkomt? De Nederlandse delta is niet opgewassen tegen een stormvloed van deze omvang. Miljoenen mensen staan voor een onmogelijke keuze en moeten vrezen voor hun leven als de dijken breken.

De Belgische premier beslist om preventief te evacueren, de Nederlandse premier om dat niet te doen. Grote delen van West-Vlaanderen en Nederland komen onder water te staan. De ramp brengt zowel het slechtste als het beste in mensen naar voren.

Personages en cast 

Als de dijken breken volgt tijdens de watersnood verschillende personages. Van een begenadigd concertviolist tot de eigenaar van een autohandel, die zijn kapitaal ziet verdampen. Van een gevangene en zijn cipier tot een vrouw die op een camping leeft en zichzelf overtreft.

  • Daisy Van Praet (Sonja Van Daele)
  • Thomas Ryckewaert (Ronnie Van Daele)
  • Tom Audenaert (Manu De Ruwe)
  • Ingrid De Vos (Bomma)
  • Tom Van Dyck (André Verbeke)
  • Gijs Scholten van Aschat (Nederlandse premier Hans Kreuger)
  • Janni Goslinga (Janneke Kreuger)
  • Ad van Kempen (Vader Janneke)
  • Susan Visser (Marion Wienesse)
  • Loek Peters ( Robert Wienesse)

De makers

Als de dijken breken is een Nederlands-Belgische coproductie tussen JOCO Media en Menuet. De reeks werd geïnitieerd vanuit Nederland, maar het Vlaamse aandeel is zeer groot, zowel op artistiek als economisch gebied.

Regisseur is Hans Herbots, die momenteel in Nice twee afleveringen inblikt van de Britse reeks Riviera, en bekend van onder andere De behandelingThe SpiralHet goddelijke monster en Bo. 

Hans kijkt met veel voldoening terug op het maken van Als de dijken breken: 

"Er wordt -terecht- zo veel over de klimaatverandering gesproken, dat ik het een prikkelend idee van Johan Nijenhuis vond om dat eens concreet te maken: wat zouden jij of ik doen als een gigantische herfststorm het halve land laat overstromen? Vluchten, alles achterlaten? Blijven, maar gevaar lopen? Hoe beïnvloedt dat relaties, vriendschappen? Wat doe je als je niet op je werk geraakt? Als je werk niet meer bestaat? 

Als de dijken breken was voor mij als filmmaker dus een razend interessant project, met alle ingrediënten voor een straffe reeks: een sterk uitgangspunt, boeiende personages en een verhaal dat soms behoorlijk dichtbij komt. Dit alles in een mix met bijzondere Vlaamse en Nederlandse acteurs. 

De opnames waren heftig, zo intens dat we zelf soms bijna verzopen: regenmachines, windmachines, de winterkou, modder, water... Een hele uitdaging, maar eentje waar je graag je tanden in zet. Een dikke pluim voor alle acteurs, die vaak met een wetsuit onder hun kleren tegen een groene achtergrond moesten staan acteren alsof hun leven er van af hing. En dat geweldig gedaan hebben.

Samen met cameraman Laurens De Geyter hebben we gezocht naar een ritme om de vertelling intens te houden, maar tevens op mensenmaat. Dicht bij de personages. We hebben in deze reeks het beste van de lage landen bij mekaar gebracht, en ik ben dan ook heel blij dat de reeks zo goed scoort in Nederland." 

 

Afleveringen

Aflevering 1 – Dijkring 14 (maandag 28 november)

Een zware storm trekt langs West Europa. Wanneer de Belgische minister-president besluit de kuststreek bij Oostende te evacueren, komt de Nederlandse minister-president voor een groot dilemma te staan: evacueren en de Randstad onbeheerd achterlaten, of de storm afwachten. De Nederlandse familie Wienesse kiest eieren voor haar geld en vertrekt. De Belgische Sonja blijft tegen het evacuatieplan in met moeder en kinderen juist achter in haar kleine huisje aan zee. En dan slaat de storm toe.

Aflevering 2 – Code rood ( maandag 5 december)

De kuststreken van België en Nederland stromen snel onder nu de dijken gebroken zijn. Daarbij raken de snelwegen in de Randstad verstopt door de ongecoördineerde uitvlucht richting hoger gelegen gebied. De auto van de familie Wienesse komt vast te zitten in een weiland. Als ze uiteindelijk lopend verder moeten, raakt de familie opgesplitst. In een Rotterdamse gevangenis staat het water inmiddels al manshoog. Terwijl de gevangenen in opstand komen, ontdekt bewaker Samir dat de Belgische Ronnie nog beneden in de isoleercel zit.

Aflevering 3 – Stilte na de storm (maandag 12 december)

De dag na de storm wordt de eerste schade opgenomen: het water staat 2,5 meter hoog in de kuststreek, tienduizenden mensen worden vermist. Terwijl de Nederlandse minister-president Kreuger per helikopter naar Apeldoorn wordt geëvacueerd, moeten de achterblijvers in het rampgebied zichzelf in veiligheid brengen. De oude meneer Stein heeft de jonge Kimmy een schuilplaats geboden, maar hun voedsel en water raakt snel op. Verderop in de gevangenis bouwen opstandelingen een vlot voor hun ontsnapping. Sonja en Manu gaan met een rubberboot op zoek naar Femke, voedsel en medicijnen. Maar in het uitgestorven Oostende vinden ze niets anders dan plunderaars en lijken.

Aflevering 4 – Op het droge (maandag 19 december)

Terwijl Ronnie en Samir nog op hun vlot uit het ondergelopen Rotterdam proberen te ontkomen, is minister-president Kreuger al bezig met de wederopbouw. Hij reist af naar Brussel om te onderhandelen over de verdeling van de Europese noodsteun. Het plan dat zijn Belgische collega Verbeke presenteert, valt bij hem helemaal verkeerd. De druk op de coalitie, en op Kreuger, neemt toe. Ondertussen kan Marion de onzekerheid over het welzijn van man en dochter nauwelijks meer aan.

Aflevering 5 – Een hart onder de riem ( maandag 26 december)

Zowel Ronnie als Samir zijn inmiddels op het droge onderweg naar hun families. Nu de vluchtelingenopvang georganiseerd is en familieleden elkaar terugvinden, wordt er een dankdag gehouden. Ook op de boerderij van Willem en Madelief Wienesse zijn de voorbereidingen in volle gang. Maar hoewel de storm al lang voorbij is, bevindt de relatie van Marion en Robert zich nog altijd in zwaar weer. Daarnaast lopen de spanningen hoog op tussen Marion en Madelief.

Terwijl Kreuger in het ziekenhuis op de hartbewaking ligt, vaart vice-premier Wolbers een andere koers dan door Kreuger uitgezet. Ze neemt een beslissing over de toekomst van Nederland die verregaande gevolgen heeft.

Aflevering 6 – Nederland boven water (maandag 2 januari)

Het water trekt weg, en langzaam wordt er weer naar de toekomst gekeken: Ronnie wil met zijn familie naar het buitenland, en Stein gaat met nieuws over haar moeder op zoek naar Kimmy. Wanneer Marion en Robert besluiten samen te blijven voor hun dochters, geven Naomi en Britt allebei aan ergens anders verder te willen. Nu staan ze voor de keuze hoe hun toekomst, samen of alleen, eruit gaat zien. Kreuger ontwikkelt een revolutionair toekomstplan voor Nederland. Samir ziet geen enkele toekomst meer voor zich. Voor hem wordt steeds duidelijker: de minister-president is verantwoordelijk voor zijn verlies.

Als de dijken breken, vanaf maandag 28 november om 20.40 uur op Eén

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos