Voor wat hoort wat, vanaf 10 september elke donderdag op Eén

Voor wat hoort wat, vanaf 10 september elke donderdag op Eén

Nieuw jong talent en gevestigde namen in nieuwe fictiereeks

Dinsdag 18 augustus 2015 — Vanaf 10 september laat Eén de gloednieuwe fictiereeks 'Voor wat hoort wat' op de kijker los, met in de hoofdrollen onder andere Tiny Bertels, Lize Feryn, Chris Lomme en Jaak Van Assche. De tragikomische reeks vertelt het verhaal van vier jongeren die na criminele feiten voor hun taakstraf terecht komen in een luxe bejaardentehuis aan de kust. Zowel voor hen als voor de bewoners is dat een grote schok: het zijn twee werelden die botsen.

Als plots donkere wolken boven de seniorie hangen, kan alleen een radicale actie het onheil afwenden - maar dan moeten de oudjes wel de hulp inroepen van de vier tieners. Hoe loopt dat af?

Twee werelden die botsen

De vier jongeren Nouri (Sahin Avci), Roxy (Maxime Vandommele), Sverre (Jacob Ooghe) en Amber (Lize Feryn) raken elk in de problemen: Nouri heeft een auto gestolen en reed hem in de prak, Roxy heeft gevochten na een voetbalwedstrijd, Sverre is weggelopen van de politie en werd getasered, en Amber wordt gepakt tijdens het stelen van dure parfum.

Als taakstraf worden ze alle vier naar een luxe bejaardentehuis aan de kust gestuurd. Zowel voor de vier tieners als voor de bewoners is dat een grote schok. Maar aangezien de seniorie geen geld heeft voor extra personeel, ziet directrice Viviane (Tiny Bertels) zich genoodzaakt hulp in te roepen van deze vier probleemjongeren die hun taakstraf bij hen uitvoeren.

Wanneer de seniorie te koop wordt gezet, is voor de bewoners de maat vol: ze moeten actie ondernemen. Wanneer de seniorie te koop wordt gezet, is voor de bewoners de maat vol: ze moeten actie ondernemen. Ze smeden een plan om diegene die verantwoordelijk is voor hun miserie terug te bestelen. Met de hulp van de vier jongeren hopen ze het plan tot een goed einde te kunnen brengen en de seniorie terug te kopen. Maar komen ze ermee weg?

Conflicten

Voor wat hoort wat gaat niet enkel over een traditioneel ‘jong en oud’ generatieconflict, maar het is ook een originele clash van verschillende werelden: arm en rijk, autochtoon en allochtoon, status en marginaliteit.

Het uiteindelijk naar elkaar toekomen van die extremen zorgt voor zowel ontroerende als humoristische mogelijkheden op het scherp van de snede.De aanvankelijk vijandige jongeren en de gereserveerde oudjes leren elkaar willens nillens beter kennen. Wanneer de seniorie in geldnood raakt, is het alle hens aan dek om een oplossing te vinden en worden nieuwe vriendschappen gesmeed.

Deze toenadering tussen zowel de jongeren onderling, als de delinquenten en de ouderen, zorgt voor hilarische én emotionele momenten. Mensen zijn niet altijd wat ze lijken en vaak is het de moeite waard om iemand beter te leren kennen. Oud is niet altijd saai en jong is niet altijd roekeloos. En eerste indruk kan een foute indruk zijn.

De makers

Voor wat hoort wat is een productie van Fobic Films (Mariano Vanhoof en Geoffrey Enthoven). Eerder produceerden ze de films Halfweg en Hasta la Vista.

Christophe Van Rompaey (Vermist, Aanrijding in Moscou) nam de regie van Voor wat hoort wat voor zijn rekening.

Jacques Boon (Pauline en Paulette, Vidangue Perdue) was de hoofdscenarist en schreef de reeks samen met schrijverscollectief Maliboe (Lies Van Grieken, Joren Slaets en Mattias Goovaerts) en regisseur Christophe Van Rompaey.

Voor wat hoort wat: op donderdag om 21.15 vanaf 10 september op Eén.

Personages en cast

VIVIANE ( TINY BERTELS)

Viviane (45) is de eigenares-directrice van de seniorie.  ‘La Belle Epoque’ is een droom die ze heeft kunnen waarmaken dankzij haar huwelijk met Alain, een rijke zakenman. Een stabiele, moderne vrouw maar voelt zich emotioneel soms verwaarloosd en vreest dat haar huwelijk aan het doodbloeden is.

JOYCE (DAISY VAN PRAET)

Joyce (28) is de zeer betrouwbare rechterhand van Viviane. Zij en Viviane zijn twee handen op één buik. Ze begrijpen en vertrouwen elkaar. Joyce is een aantrekkelijke levenslustige vrouw – iets wat kok Gilbert zeker niet is ontgaan.

GILBERT ( WOUTER BRUNEEL)

Gilbert (38) is de kok van de seniorie. Goedhartig en volks en tot over zijn oren verliefd op Joyce. Hij begeleidt Sverre in de keuken en is de ‘stille getuige’ van wat de vier delinquenten emotioneel meemaken en dit vanuit zijn eigen leefervaring als ex gedetineerde.

ALAIN (GÜNTHER LESAGE)

Echtgenoot van Viviane en harde zakenman. Alain (45) vond destijds de opstart van de seniorie geen goed idee. Nu heeft ze zijn hulp nodig en hij wil die niet geven. In zijn ogen kan Viviane zich beter wijden aan zaken die meer geld opbrengen. Alain ziet Viviane heel graag en zou het liefst met haar op wereldreis vertrekken.

WERNER (JAN HAMMENECKER)

Werner is 45, charmant en sympathiek. Een bankier die door zijn bazen gedwongen wordt de belangen van de bank boven zijn eigen geweten te stellen. Heeft wel de neiging de kerk in het midden te willen houden. Hoewel getrouwd en trouw, valt hij voor Viviane. Zij is een ‘damsel in distress’ en dat maakt hem extra gevoelig voor haar.

De jongeren

AMBER ( LIZE FERYN)

Alles draait bij Amber (17) rond plezier maken en uitgaan. Het is een vrolijke, ijdele en uitdagende losbol die weinig lijkt na te denken over de dingen en van moment tot moment leeft. Is voor alles te vinden behalve voor het brave, kleinburgerlijke leven dat haar ouders voor haar op het oog hebben.

NOURI (SAHIN AOURI)

Nouri (17) worstelt met zijn identiteit. Was eigenlijk een succesvol middelbare scholier, maar na de dood van zijn vader kwam hij al snel op het verkeerde pad terecht. Hij is eerder licht geraakt, maar slaagt er wel in zich te beheersen. Hij beseft zelf maar al te goed dat hij dringend van koers moet veranderen wil hij niet voorgoed in de criminaliteit belanden.

SVERRE (JACOB OOGHE)

Sverre (17) is de enige zoon van een notaris en pokerfenomeen. Heeft materieel niets te kort , maar emotioneel leeft hij in de woestijn. Maar achter zijn schuchterheid en frustraties schuilt er een gevoelige jongen die een stuk intelligenter is dan de meesten vermoeden.

ROXY (MAXIME VANDOMMELE)

Roxy (17) komt uit een marginaal milieu. Kortgeschoren kop, tattoo’s, combatboots. Met haar alcoholistische moeder is er gewoon geen communicatie. Toch, ondanks het feit dat gezins- of familiewaarden haar nooit echt bijgebracht werden, zorgt zij zo goed en zo kwaad als ze kan voor haar stiefbroer en-zusje.

De senioren

FLO ( CHRIS LOMME)

Flo (70) is pittig, levenslustig, aantrekkelijk. Stijlvol ook. Kleedt en maquilleert zich altijd piekfijn. De bewoners van ‘La Belle Epoque’ noemen haar achter haar rug ‘La Parisienne’. Flo ziet haar man doodgraag, maar Bert is terminaal. Daarom zoekt ze ook haar toevlucht bij Ad, met wie ze een liefdevolle affaire heeft.

BERT (TUUR DE WEERT)

Bert (77) is de man van Flo, voor wie hij indertijd veel moeite heeft moeten doen om te krijgen. Hij is intelligent en empathisch. Hij ziet Flo liever dan het leven en haar gelukkig zien is het belangrijkste dat er is.

AD ( PETER FABER)

Ad (73) is zowat de tegenpool van Frans. Een sociaal bewogen dwarsligger die er een handje van weg heeft alles en iedereen tegen zich in het harnas te jagen, hoewel de meeste vrouwelijke bewoners geneigd zijn niet ongevoelig te blijven voor zijn charmes. Komt ook  dikwijls sarcastisch uit de hoek, op het cynische af.

MIA (MARILOU MERMANS)

Mia (76) is vrijwillig naar de seniorie getrokken omdat ze haar kinderen niet tot last wou zijn. Zachtaardig. Uitzonderlijke emotionele intelligentie. Lijdt aan terminale kanker maar loopt daar niet mee te koop.

Frans (JAAK VAN ASSCHE)

Frans (78) is een gewezen hoogleraar en rector. Heeft nogal rigide, maar in eigen ogen moreel hoogstaande opvattingen over normen en waarden. Verzorgt met veel liefde zijn dementerende vrouw Maggie die bij hem in de seniorie woont. Zijn totaal gebrek aan humor speelt hem soms parten.

MAGGIE (HILDE UITERLINDEN)

Maggie (75) is de dementerende vrouw van Frans. Kent af en toe heldere momenten. Tijdens haar slechte momenten is ze koppig, kinderachtig en volop aan het puberen. Tijdens haar goeie momenten is ze vrolijk en lief en negeert ze liefst al wat er mis is door haar ziekte.

EN VERDER

Denise ( Françoise Oriane), Paula (Alice Toen) en Gaby (Gerda Marchand):

Deze dames zijn drie handen op één buik, althans wanneer het hen uitkomt. Ze kunnen het vooral goed met elkaar vinden omwille van één reden: roddelen. Gaby is de papegaai van dienst, lief maar naïef en makkelijk meegaand. Paula is heel normaal, maar hierdoor wat braafjes. Denise is eerder de stoute van het roddeltrio.

Maxime Vandommele<br/>(c) VRT
Chris Lomme<br/>(c) VRT
Sahin Avci<br/>(c) VRT
(c) VRT
(c) VRT
Marilou Mermans<br/>(c) VRT
Lize Feryn<br/>(c) VRT
Peter Faber<br/>(c) VRT
(c) VRT
Tiny Bertels<br/>(c) VRT
Jacob Ooghe <br/>(c) VRT
(c) VRT