Voor hetzelfde geld ontdekt Zeeuwse mosselen in ... Noord-Ierland

Voor hetzelfde geld ontdekt Zeeuwse mosselen in ... Noord-Ierland

Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken zoeken ook deze week uit hoe we beter kunnen leven met minder geld.

Op woensdag 28 september gaat Jan skiën. Hij wil weten of dat ook kan voor een klein budget zonder aan kwaliteit in te boeten. Thomas zoekt uit wat het nut is van een hospitalisatieverzekering en wat dat mag kosten. En met z’n drieën duiken ze onder in de mysterieuze wereld van de Zeeuwse mossel. Maar hoe Zeeuws zijn die echt?

Voor hetzelfde geld, woensdag 28 september om 20.40 uur op Eén

Een hospitalisatieverzekering is niet echt nodig

Als je in het ziekenhuis belandt, dan kunnen de medische kosten flink oplopen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, sluiten veel mensen een aanvullende hospitalisatieverzekering af. Vandaag zijn meer dan vijf miljoen Belgen bij een verzekeringsonderneming verzekerd tegen hospitalisatie. 

Maar hoe kies je nu de juiste hospitalisatieverzekering? En hoe weet je dat je daar een correcte prijs voor betaalt? Thomas had nog geen hospitalisatieverzekering en ging dus op jacht:

"Wie genoegen neemt met een tweepersoonskamer heeft eigenlijk geen hospitalisatieverzekering nodig!"

Wat moet een lekkere mossel kosten?

Mosselen zijn een delicatesse. En wij Belgen zijn er dol op. Twee derde van de Zeeuwse mosselen komt onze kant op en wordt hier opgegeten. In de winkel vind je goedkope mosselen van 2 euro per kilo, maar ook hele dure van 9 euro per kilo.

Wat is het verschil tussen die mosselen? En zijn die duurdere mosselen dan ook beter? Redenen genoeg voor Jan, Britt en Thomas om samen op onderzoek te trekken. En die zoektocht bracht hen tot in Noord-Ierland...

Niet elke Zeeuwse mossel is een échte Zeeuw

Tijdens een bezoek aan een mosselkweker in Yerseke ontdekt Britt dat er zoiets bestaat als een kwaliteitslabel “Zeker Zeeuws”: mosselen die gegarandeerd uit Zeeland komen. Dat betekent dat er dus ook Zeeuwse mosselen zijn die van ergens anders komen. En dus trekt Britt verder op onderzoek.

Ze vindt een mosselkweker in Noord-Ierland, vlakbij Belfast. Hij kweekt mosselen voor een Nederlandse importeur. Britt reist naar Belfast en mag mee aan boord van de grootste mosselkotter ter wereld. Daar in Noord-Ierland worden mosselen gekweekt en gevangen die 24 uur later in Zeeland afgeleverd worden. Ze moeten een tijd lang in Zeeuws water rusten om daarna als echte Zeeuwen verkocht te worden. Op de verpakking wordt vaak niet vermeld waar de mosselen precies vandaan komen. Je vindt alleen de onduidelijke vermelding: vangstgebied FAO 27, wat staat voor het Noordoostelijke deel van de Atlantische oceaan. Een redelijk ruim begrip waar ook Zeeland onder valt.

Kan je goedkoop skiën zonder aan kwaliteit in te boeten?

Skiën kost veel geld. Een doorsnee gezin dat een weekje op wintersport gaat naar de bekende skigebieden is makkelijk 3000 euro kwijt. Maar moet skiën zo duur zijn? Of kan het ook goedkoper zonder aan kwaliteit in te boeten? Jan is een fanatieke wintersporter en wilde dat dus graag een keer uitzoeken.

Voor hetzelfde geld, woensdag 28 september om 20.40 uur op Eén

 

NIET VOOR PUBLICATIE:

Op het syndicatieplatform van de VRT vindt u een fragmentje uit de reportage van de mosselen onder deze titel: "Niet elke Zeeuwse mossel is een échte Zeeuw"

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos