Voor hetzelfde geld legt gesjoemel met honing bloot

Voor hetzelfde geld legt gesjoemel met honing bloot

En verder: een test over condooms en een onderzoek over uitvaartverzekeringen

Na de Spanje-special vorige week, trekken Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken deze week weer in eigen land op onderzoek uit. 

Op woensdag 6 september zoeken ze in Voor hetzelfde geld uit of Belgische honing ook echt Belgisch is, want er wordt blijkbaar enorm mee gesjoemeld. Thomas wil weten waarom het ene condoom negen cent kost en het andere liefst zes euro. En Britt zoekt uit wat het nut is van een uitvaartverzekering en wàt dat mag kosten.

Voor hetzelfde geld, woensdag 6 september om 20.40 uur op Eén.

Niet voor publicatie:

Er zijn nieuwe foto's beschikbaar op het VRT persportaal: http://pers.vrt.be

Honing niet altijd zuiver op de graat

Honing wordt allerlei goede eigenschappen toebedeeld: het is gezond en bovendien is het puur natuurlijk. Een bijzonder product dus dat voor sommigen best wat mag kosten. Maar wat is honing eigenlijk? Waar komt het vandaan? En waarom betaal je voor het ene potje een paar euro en voor het andere meer dan vijftig euro per potje als de bijen er even hard voor hebben gewerkt?

Gesjoemel met Belgische imkerhoning

Jan gaat op bezoek bij een imker.  Die legt hem uit dat sommige Belgische imkers hun honing niet zelf produceren maar in het buitenland goedkope honing aankopen. Die wordt dan verpakt en als duurder Belgisch product verkocht. Gesjoemel dus. Maar klopt het ook? Tijd voor een test!

Jan, Britt en Thomas kopen negen potten honing in de supermarkt, op de markt en in de natuurvoedingswinkel. Die stalen brengt Britt, zelf imker, naar een labo voor analyse. Ook een staal van haar eigen honing levert ze in. De resultaten zijn redelijk straf: met drie van de tien honingstalen blijkt iets mis te zijn, bijna een derde dus. Eén staal Belgische honing bevat zoveel zonnebloempollen dat hij onmogelijk uit België kan komen. Er wordt dus wel degelijk gesjoemeld... En het staal van Britts honing? Dat kwam als beste uit de test.

Wat kost een condoom?

Jong of oud, bijna iedereen heeft er al eens één gebruikt. Je vindt ze in alle soorten en smaken. Het goedkoopste rubbertje kost net geen tien cent, maar Voor hetzelfde geld vond er ook van zes euro. Dat is een gigantisch verschil, maar liefst zestig keer duurder.

Zijn die dure exemplaren dan ook veel veiliger of prettiger in het gebruik? Thomas trok op onderzoek in de wondere wereld van het condoom en testte het uit.

Uitvaartverzekering: de enige verzekering die altijd uitbetaalt

In Nederland kennen ze het al jaren en lijkt iedereen er één te hebben, bij ons is het een redelijk onbekend fenomeen: de uitvaartverzekering, een soort spaarplan voor je begrafenis. Als grote voordeel beweren de verzekeraars dat je je nabestaanden veel zorgen bespaart. Alles is dan geregeld bij je overlijden. Maar klopt dat eigenlijk wel? 

Wat heb je aan zo’n verzekering? Wat is gedekt door de polis en wat niet? En is het een interessante investering?

Britt was nog niet echt bezig met haar begrafenis maar zocht het uit en ontdekte dat je er toch wat geld aan kunt verdienen.

Voor hetzelfde geld, woensdag 6 september om 20.40 uur op Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos