Vluchtelingen welkom in Italië: te mooi om waar te zijn?

Vluchtelingen welkom in Italië: te mooi om waar te zijn?

Koppen met Phara de Aguirre: vanaf 2 september op Eén

Woensdag 2 september 2015 — Vanaf 2 september is Koppen er weer met spraakmakende reportages van eigen makelij. Dit seizoen worden de reportages ingeleid door Phara de Aguirre.

In deze eerste aflevering concentreert Koppen zich op de vluchtelingencrisis. Bestaat er een dorp waar vluchtelingen een warm welkom krijgen? Koppen reist naar Riace, een dorpje in Italië, waar een derde van de inwoners vluchteling is. Ze krijgen medicijnen, Italiaanse les, en een job van de burgemeester. Te mooi om waar te zijn? Koppen zoekt het uit.

Verder brengt Koppen een reportage over 'nieuwe gezinnen', en volgen we Angelo uit Bree, die zich terugtrok in de natuur om zijn depressie te overwinnen.

Koppen: vanaf 2 september elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

Vluchtelingen welkom

Zou het bestaan: een dorp waar vluchtelingen met open armen worden ontvangen? In volle crisis, terwijl politici discussiëren over kindergeld of gemeenschapsdienst voor vluchtelingen, zocht Koppen een antwoord in Italië.

In Riace, een dorpje in Calabrië, wonen vandaag 400 vluchtelingen. Dat is een derde van alle inwoners. De extreem linkse burgemeester regelt medicijnen, Italiaanse les en jobs voor hen.

“Riace was een spookstad geworden met alleen oude mensen, geen school meer, en leegstaande huizen die in ruïnes veranderden. Nu zijn er opnieuw winkeltjes open en lopen er kinderen op straat. Er is weer hoop.”

Reportage: Michael Dilissen.

Onze kinderwens

Mama, papa en twee kindjes. Dat model kennen we. Maar anno 2015 ontstaan steeds meer ‘nieuwe gezinnen’. Mensen vervullen hun kinderwens op heel diverse manieren. Zoals Ann en Els: ze zijn identieke tweelingzussen en doen alles al hun hele leven samen.

“We hadden geen man, maar allebei wel een vurige kinderwens. In het dorp ontmoetten we een alleenstaande mama die via de spermabank een kindje had gekregen. Toen is het idee ontstaan.”

Yelle en Norah zijn allebei transgender en gaan toch voor een kindje samen. En homokoppel Stef en Steven voeden Elias, nu 9 maanden, op in co-ouderschap met zijn mama Annelies. Hoe zit het met hun ouderlijke rechten? Stef: “Ik ben niet zijn biologische vader, dus ik heb niks.” 

Reportage: Michael Dilissen.

Weg van de wereld

Een huis, een hond, een vrouw. Als kantoorverantwoordelijke in Bree had Angelo het allemaal. Maar het sprookje bleef niet duren. Op amper een jaar tijd raakte hij alles kwijt. Na zijn scheiding was hij het spoor bijster. Om zijn depressie te bestrijden, verdiepte Angelo zich in bushcraft, een primitieve levensstijl in harmonie met de natuur. Hij liet alles achter en trok zich terug in de bossen van Slovenië. Kruiden plukken, vlees drogen en een hut bouwen die een strenge winter kan doorstaan, dat zijn nu zijn prioriteiten.

Reportage: Tomas Teetaert en Marco Bellusci

Koppen: vanaf 2 september elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

Fragment Koppen 2 september 2015 - Onze kinderwens

Fragment Koppen 2 september 2015 - Weg van de wereld

Koppen: Onze kinderwens
Koppen: Onze kinderwens
Koppen: Vluchtelingen welkom
Koppen: Vluchtelingen welkom
Koppen: Weg van de wereld
Koppen: Weg van de wereld