Skip to Content
Vlaamse slachtoffers van seksueel geweld in de sport doorbreken het taboe in Pano

Vlaamse slachtoffers van seksueel geweld in de sport doorbreken het taboe in Pano

Seksuele intimidatie en seksueel misbruik woekeren overal in onze samenleving. Het wordt vaak doodgezwegen. Internationaal was er recent de zaak Weinstein, nu de affaire rond Kevin Spacey, en de massale reacties op #metoo. Zelfs in de sport - een wereld van plezier en gezondheid - wordt één op de vijf minderjarigen slachtoffer van seksueel geweld. Leen, Jolien en Julie, drie moedige sporters van bij ons, doorbreken op woensdag 8 november in Pano de omerta.

Aan regisseurs Bart en Mariska Beckers doen ze voor het eerst openlijk hun verhaal over de horror die ze meemaakten en de impact op hun leven. Zij werken ook mee aan Voice, een wetenschappelijk onderzoeksproject naar seksueel geweld in de sport dat in acht Europese landen loopt. Ook in ons land is het hoog tijd voor actie.

Pano: 'Vuil Spel', op woensdag 8 november, om 21.25 uur.

Wat Leen, Jolien en Julie hebben meegemaakt en hoe Voice werkt, lees je hieronder.

Leen (34) werd van haar veertiende tot haar twintigste misbruikt door haar judocoach. Vaak verschillende keren per week.

“Hij had me helemaal in zijn macht. Hij had zich in mijn gezin gewurmd, was een goede vriend aan huis geworden. Hij controleerde àlles wat ik deed en met wie ik omging, hij bepaalde heel mijn leven. En hij chanteerde me met brieven die hij me dwong te schrijven. Dreigde met het judo helemaal van mij af te pakken. Ik ben heel vaak huilend in slaap gevallen, hopend dat ik de volgende ochtend niet meer zou wakker worden.”

De dader werd veroordeeld, maar staat nu nog altijd op de judomat.

Jolien (18) werd op haar twaalfde verkracht door haar zwemtrainer. Het begon met lieve sms-jes en berichtjes op Facebook, dan meer seksueel getinte berichten. Het eindigde met een verkrachting toen ze alleen thuis was tijdens de examens.

“Ik durfde het niet te vertellen, want niemand zou mij geloven: ik was maar een gewoon meisje en hij was de populaire trainer.”

Leven met dat vreselijke geheim maakte Jolien radeloos.

“Ik sloot me op mijn kamer op. Ik dacht zelfs aan zelfmoord.”

Julie (28) werd als tiener begluurd en aangerand door haar atletiekcoach.

“Ik stond al onder de douche toen hij binnenkwam. Ik stond daar met mijn handdoek, heel stuntelig. Want je wilt je eigenlijk wel aankleden, maar je wilt niet dat iemand daar staat. En dan had ik echt zoiets van: Dat wil ik niet. Ik wil niet dat jij hier staat. Maar hij bleef wel staan.”

Voice luistert naar slachtoffers: “Nu actie ondernemen!”

Jolien, Leen en Julie werken mee aan Voice, een wetenschappelijk onderzoeksproject naar seksueel geweld in de sport dat in acht Europese landen loopt. Voice luistert naar slachtoffers en analyseert hun verhalen om beleidsaanbevelingen te maken.

Criminologe Tine Vertommen leidt Voice in ons land:

“Er zijn in Vlaanderen 24.000 sportclubs, met 850.000 minderjarige sporters. Het gaat dus om duizenden kinderen die dit in de loop der jaren meemaken. Het is echt vijf na twaalf, we moeten nu actie ondernemen om sporten weer veilig te maken voor onze kinderen. En toch zijn er nog mensen bij sportorganisaties, federaties en clubs die grensoverschrijdend gedrag minimaliseren of negeren.”

Pano: 'Vuil Spel', op woensdag 8 november, om 21.25 uur op Eén.

Reportage:regisseurs Bart en Mariska Beckers 

Eindredactie: Lin Delcour en Wim van Waesberghe

 

NOOT VOOR DE REDACTIE:

Wie graag een reactie sprokkelt bij de makers of bij criminologe Tine Vertommen: stuur jouw vraag naar [email protected].  

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos