Video | Marleen Temmerman heeft bedenkingen bij proeven om eicellen en spermacellen te maken uit huidcellen

Video | Marleen Temmerman heeft bedenkingen bij proeven om eicellen en spermacellen te maken uit huidcellen

Over 5 jaar, woensdag 20 januari om 21.30 de derde en laatste aflevering

Dinsdag 19 januari 2016 — In 2010 interviewde Wim De Vilder 7 bekende Vlamingen, met de vraag “Hoe zal je eigen leven en de wereld rond jou eruit zien in 2015?” De zeven waren Alexander De Croo, André-Joseph Léonard, Rudi Vranckx, Goedele Liekens, Wouter Vandenhaute, Marleen Temmerman en Jef Vermassen.

Fragmenten uit de interviews van toen worden nu opnieuw uitgezonden in “Over 5 jaar”. De zeven BV’s krijgen hun uitspraken uit 2010 opnieuw te zien.

Voor Marleen Temmerman is de wereld er duidelijk op vooruitgegaan tussen 2010 en 2015. Zij was in 2010 senator voor de SP.a, en hoofd gynaecologie aan de universiteit Gent. In 2012 werd ze aangeduid als hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Opvallend is dat ze bedenkingen heeft bij experimenten die vandaag gebeuren aan de universiteit Gent, waar ze zo lang hoofd gynaecologie is geweest. Daar gebeuren proeven om uit huidcellen sperma- en zaadcellen te maken, zodat voor de voortplanting uiteindelijk geen man en vrouw meer nodig zijn. Temmerman vindt dat een moeilijke ethische kwestie, en vraagt zich af of we wel zover moeten gaan om dat mogelijk te maken. ”Bij elke stap die we vandaag vooruit zetten in de medische wetenschap, volgen ook meteen een boel ethische vragen”, zegt Temmerman in onderstaand fragmentje.

Over 5 jaar: woensdag 20 januari rond 21.30 uur op Eén. 

Uit huidcellen kinderen maken - Over 5 jaar

Over 5 jaar (c) VRT