Skip to Content
Via Annemie: overwinteren in Tenerife

Via Annemie: overwinteren in Tenerife

Een sprookje aan diggelen in Tenerife

Komende maandag trekt Annemie Struyf in Via Annemie naar het paradijselijke Tenerife. Dat is al jaren the place to be voor Vlaamse overwinteraars. Zon, zee, strand, palmbomen en bergen. En vooral: zalige temperaturen het hele jaar door.

Maar overwinteren in Tenerife – Spaans grondgebied - is ook leven in een bubbel. Want Spanje anno 2016 is geen sprookje. Voor vele locals is het krabben om rond te komen – een lot dat de Vlaamse toeristen uiteraard bespaard blijft. Ook het megalomane vakantieproject Ten Bel, dat er nu verlaten en vervallen bij ligt, hangt als een schaduw boven Tenerife.

In deze intrigerende reportage kijkt Annemie in de spiegel waar slechts weinig toeristen in kijken.

Via Annemie, Overwinteren in Tenerife: op maandag 8 februari om 20.35 uur op Eén.

Geen sprookje

Een winterweek lang verblijft Annemie aan de Costa del Silencio, in Westhaven Bay, het vakantiedorp van de West-Vlaamse Rita (64) en haar dochter Nele (40). Het is een Vlaams vakantiedomein, met Vlaams personeel en Vlaamse overwinteraars.

Maar overwinteren in Tenerife is ook leven in een bubbel. Het Spanje van nu is geen sprookje: het eiland kampt met een armoede- en vluchtelingenprobleem, een torenhoge werkloosheid, drugsproblemen en criminaliteit. Toch merken toeristen hier vaak weinig van.

Ten Bel: vervallen en verlaten

Deze reportage is ook het verhaal van Ten Bel. Dit megalomane vakantieproject ligt vlak naast het vakantiedorp van Rita en Nele.

Ten Bel was vroeger geweldig in trek bij de Vlamingen. In de jaren ’70 en ’80 investeerden ze massaal in dit appartementencomplex, hopend op geweldige huuropbrengsten. Maar als snel bleek het verhuursysteem een grote luchtbel. De appartementen verloren hun waarde, en Ten Bel raakte in verval.

Noodgedwongen terug naar huis

In deze intrigerende reportage kijkt Annemie in de spiegel waar slechts weinige toeristen in kijken. Ze volgt Jacky en Fons, die al meer dan 30 jaar in Tenerife wonen, maar nu noodgedwongen terug naar huis moeten. Ze bezoekt de dakloze die de tennistoiletten van Ten Bel heeft ingepalmd, de petanquespelers die elk jaar ouder worden, de Indiër die de teloorgang heeft meegemaakt, de eenzame danser, het verliefde stel, de nordic walkers, de bootvluchteling,  de charmezangers met hun liedjes uit de oude doos. En natuurlijk Nele en Rita die elk op hun manier naar hun nieuwe thuis kijken.

Een intrigerend, zonnig verhaal, soms grappig, soms pijnlijk. Want om de hoek ligt altijd Ten Bel, het sprookje dat aan diggelen ligt.

Via Annemie, Overwinteren in Tenerife: op maandag 8 februari om 20.35 uur op Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos