Via Annemie: Het schoonste einde

Via Annemie: Het schoonste einde

Een week lang leefde Annemie Struyf mee op de palliatieve afdeling

Volgende week maandag 18 januari neemt Annemie Struyf ons mee naar de palliatieve afdeling van Sint-Augustinus in Wilrijk. Daar volgde ze een week lang verpleegster Leena, die haar werk met hart en ziel doet. En Annemie ontmoette er tal van bewoners, zoals de getraumatiseerde meneer Bosman of de opgewekte Cecile.

Annemie: "Vreemd genoeg was het een plek waar ook wij ons, als tv-ploeg, ontzettend goed voelden. Een palliatieve afdeling is een intense plek. Er zijn maar weinig plaatsen waar mensen zich zo open en kwetsbaar tonen: authentiek, zonder maskers, zonder de schijn hoog te houden." 

Een reportage met wondermooie, gevoelige verhalen op de grens tussen leven en dood.

Via Annemie, Het schoonste einde: maandag 18 januari om 20.35 uur op Eén.

"Een voorrecht om dit te mogen meemaken"

Een week lang volgde Annemie verpleegster Leena op de palliatieve afdeling van Sint-Augustinus. Wat ze daar zag, raakte haar:

Alle franjes vallen weg op die plek, en wat overblijft is pure essentie: de liefde voor een partner of een kind, de terugblik naar dat ene sleutelmoment, verzoening en aanvaarding, maar ook verdriet en angst.

Het was een voorrecht, een eer om dit allemaal te mogen meemaken.

Meneer Bosman en Cecile

Heel aangrijpend is de oude meneer Bosman, die terugkijkt op de twintigjarige jongen die hij ooit was en op het trauma dat hij nooit verwerkt kreeg. En toch vindt hij vrede en rust in zijn laatste week. Bekijk hieronder al een fragmentje van meneer Bosman uit Via Annemie

Verder is er de opgewekte, waardige Cecile die op haar 70ste de liefde van haar leven ontmoette. Met een cava in de hand en genietend van een voetmassage kijkt ze uit naar de vervulling van haar laatste wens. Wondermooi hoe die voor de ogen van de kijker werkelijkheid wordt.

Afscheid nemen van de liefde van je leven

En dan is er natuurlijk nog verpleegster Leena. De jongste, de vrolijkste, de felste van allemaal.  Een vrouw om nooit te vergeten. Annemie en Leena leerden elkaar niet in Wilrijk kennen – ze ontmoetten elkaar al in 2014, hoog in het Himalayagebergte. Samen trokken ze toen de bergen in en op een wondermooie plek strooide Leena de assen uit van haar overleden vrouw Gemma.

Veel tijd samen kreeg het koppel niet. Eén week voor hun trouwdag kregen ze te horen dat Gemma niet lang meer te leven had. Drie weken na het prachtige bruiloftsfeest moest Leena afscheid nemen van de liefde van haar leven op de palliatieve afdeling in Wilrijk. Wie weet dus beter dan verpleegster Leena wat haar patiënten en hun families doormaken?

Neen, deze Via Annemie is geen verdrietige, maar een intense en ontroerende reportage. De grote les is deze: wie geliefd, gekoesterd en rustig kan vertrekken, laat de angst en het verdriet veel gemakkelijker los.

Via Annemie, Het schoonste einde: maandag 18 januari om 20.35 uur op Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos