Via Annemie: Gerechtsdeurwaarder Bart

Via Annemie: Gerechtsdeurwaarder Bart

Vrijdag 22 januari 2016 — Maandag 25 januari trekt Annemie Struyf in Via Annemie mee op pad met gerechtsdeurwaarder Bart. Als man van de wet moet Bart (42), in opdracht van schuldeisers, zijn klanten tot betaling aanzetten. Niet de leukste job: nergens is Bart een welkome gast. Want als hij voor de deur staat, is dat nooit met prettig nieuws. 

Annemie: "Bart kent alle clichés: de boeman die het speelgoed van kinderen afpakt, de bruut die geen medelijden kent. En toch is Bart hier net het tegendeel van." Maar wat drijft Bart? Dat ontdekt Annemie bij hem thuis.

Via Annemie: maandag 25 januari om 20.35 uur op Eén.

"De boeman die het speelgoed van de kinderen afpakt"

Deurwaarder zijn is niet meteen de leukste job. Want als Bart voor de deur staat, is dat nooit met prettig nieuws. Ja, hij moet de inboedel van de 18-jarige Sammy opschrijven, hij moet het slot laten openbreken in een chique villa, hij moet meubels en laptops in beslag nemen en die later in de veilingzaal verkopen.

Annemie: 

Bart kent ze allemaal, de gruwelijke clichés. De boeman die het speelgoed van de kinderen afpakt. De bullebak die de koelkast uit je huis komt slepen. De onmens die je privacy schendt. De man die je leven kapot maakt. De bruut die geen medelijden kent. De koele kikker die leeft op de kosten van wie niets heeft.

En toch is gerechtsdeurwaarder Bart net het tegendeel van deze clichés.

"Een loodzware last"

Toch doet Bart zijn werk met hart en ziel. Waarom? Omdat hij bovenal probeert om, samen met zijn klanten, naar oplossingen te zoeken. Valt er iets af te spreken? Een kleine maandelijks betaling misschien? Of beter het OCMW inschakelen? Vaak zijn Barts klanten opgelucht en verrast door zijn aanpak. Zoveel empathie hadden ze niet verwacht. Annemie:

In mijn ogen heeft Bart een hondenjob en werkt hij zich kapot aan een ritme van ruim 90 uur per week. Dus wilde ik weten wat hem drijft: waar komt zijn bezetenheid vandaan? Het antwoord vond ik in zijn eigen huis: bij zijn vrouw Anik en hun drie kinderen.

De oudste zoon (14) is kerngezond, maar dochter Pim (11)  en adoptiezoon Minase (8) hebben allebei een zware beperking. Bart en Anik zijn breekbaar en liefdevol , maar dragen een loodzware last. Die zorg en empathie neemt Bart mee naar zijn werk.

Een week lang volgt Annemie gerechtsdeurwaarder Bart, alle clichés over deurwaarders, armoede, zorg en eenzaamheid voorbij. Een tocht langs tientallen deuren en huizen, die hun geheimen meestal verbergen, maar af en toe toch prijsgeven in deze merkwaardige reportage van Via Annemie.

Via Annemie: maandag 25 januari om 20.35 uur op Eén.

Via Annemie: bezoek van de gerechtsdeurwaarder

Volgende week in Via Annemie: Gerechtsdeurwaarder Bart

Via Annemie: gerechtsdeurwaarder Bart
Via Annemie: gerechtsdeurwaarder Bart
Via Annemie: gerechtsdeurwaarder Bart
Via Annemie: gerechtsdeurwaarder Bart