Via Annemie: Fly me to the Moon

Via Annemie: Fly me to the Moon

Annemie woont een massahuwelijk bij in de Moonkerk

Vrijdag 29 januari 2016 — Op maandag 1 februari trekt Annemie Struyf in Via Annemie naar Zuid-Korea. Daar volgt ze enkele koppels die gaan trouwen tijdens een massaceremonie in de Moonkerk. In de jaren ’80 en ’90 stond de Moonkerk bij ons bekend als een sekte, met een barslechte reputatie. De stichter Moon koppelde in de loop der jaren honderduizenden jonge koppels aan elkaar. 

In het spoor van de Vlaamse Kristof en zijn Filipijnse bruid Marilene gaat Annemie op zoek naar de verhalen achter deze overdosis bruidsjurken en huwelijksromantiek. Wie zijn de jonge koppels die anno 2016 in de Moonkerk trouwen? Hoe (on)schuldig is deze Kerk?  En vooral: zijn ze wel tot elkaar aangetrokken? Want het enige wat hen op hun huwelijksdag verbindt, is hun geloof.

Via Annemie, Fly me to the moon: op maandag 1 februari om 20.35 uur op Eén.

Massahuwelijken bij de Moonkerk

In de jaren ’80 en ’90 stond de Moonkerk bij ons bekend als een sekte en had ze een erg slechte reputatie. De stichter Moon leidde zijn kerk met strenge hand en veel machtsvertoon. Vooral zijn praktijk van de massahuwelijken trok internationaal de aandacht.

Samen met zijn echtgenote koppelde Moon in de loop der jaren honderdduizenden jonge koppels aan elkaar. Dat deed hij op basis van foto’s of willekeurige aanduiding vlak voor de huwelijksceremonie. Door jongens en meisjes uit totaal verschillende culturen aan elkaar te linken, wilde Moon de wereldvrede bevorderen. Verder moeten de leden – nog steeds - een deel van hun inkomen afgeven, niet roken en drinken, en geen seks bedrijven voor het huwelijk.

Gematcht op basis van een foto

Philippe, de huidige voorzitter van de Belgische Moonkerk, heeft het allemaal zelf meegemaakt. Ook hij ontmoette zijn Japanse vrouw Yoko pas een dag voor hun huwelijk. Zij werden aan elkaar gematcht op basis van een foto die ze naar Moon hadden gestuurd. In 1992 huwden Philippe en Yoko in het grootste sportstadium van Zuid-Korea, samen met maar liefst 30.000 andere koppels.

Nu, ruim 30 jaar later, treffen Philippe, Annemie, Kristof en Marilene, Melanie en Stefano, en nog 3500 andere jonge koppels elkaar in de luchthaven van Seoel. Want zoals elk jaar staat ook nu weer de grote huwelijksceremonie voor de deur. De stichter Moon is intussen overleden, maar na zijn dood hebben anderen de ‘huwelijkskoppeling’ van hem overgenomen en leidt mevrouw Moon de indrukwekkende blessing ceremony.

Hoe (on)schuldig is de Moonkerk?

In het spoor van de Vlaamse Kristof en zijn Filipijnse bruid Marilene gaat Annemie op zoek naar de verhalen achter deze overdosis bruidsjurken en huwelijksromantiek.

Wie zijn de jonge koppels die anno 2016 in de Moonkerk trouwen? Hoe (on)schuldig is deze Kerk? Hoe zien deze jonge mensen hun toekomst? Waar gaan ze wonen? En vooral: zijn ze wel tot elkaar aangetrokken?

Hun geloof is namelijk het enige wat hen op hun huwelijksdag verbindt. Zoals Jennifer, die daags voor haar huwelijk haar Albanese bruidegom ontmoet, met een onzeker glimlachje zegt: “God is with us.”

Heel uitzonderlijk krijgen Annemie en haar ploeg de kans om voor en achter de schermen van de indrukwekkende blessing ceremony te filmen. Maar er zijn grenzen, en de camera is niet overal welkom. Want de zware kritiek die de Moonkerk in het verleden te slikken kreeg, heeft diepe sporen nagelaten.

Via Annemie, Fly me to the Moon: op maandag 1 februari om 20.35 uur op Eén.

Via Annemie: Fly me to the Moon

Kristof en Marilene
Kristof en Marilene
Via Annemie
Via Annemie
Via Annemie