Via Annemie: AA, vechten tegen de duivel

Via Annemie: AA, vechten tegen de duivel

Laatste aflevering van Via Annemie op maandag 15/02

In de laatste aflevering van Via Annemie op maandag 15 februari gaat Annemie Struyf langs bij de AA: Anonieme Alcoholisten. Ze volgt er Johan en zijn AA-groep. De Anonieme Alcoholisten staan voor: volledige alcoholonthouding en strikte anonimiteit. Net daarom was filmen bij deze groep tot nu toe ondenkbaar. 

Toch heeft Johan zijn AA-groep kunnen overtuigen een reportageploeg toe te laten. Volgens Johan is het stilaan tijd om de anonimiteit te doorbreken. Want precies door die anonimiteit blijft drankmisbruik een groot taboe.

Via Annemie, AA, vechten tegen de duivel: maandag 15 februari om 20.35 uur op Eén.

Het voornemen om nooit meer een druppel aan te raken

Johan is een succesvol zakenman, geliefd bij vrienden en familie. Maar ook getekend door een zwaar drankverleden. Hij verloor hebben en houden, maar als bij wonder bleef zijn huwelijk overeind. Met dank aan het oneindige geduld van zijn vrouw Lieve, en aan zijn wekelijkse afspraak met de AA.

In Johans AA-groep maakt Annemie kennis met heel gewone mensen: mannen en vrouwen, jong en oud, geschoold en ongeschoold. Twee raakpunten verbinden hen: een verleden als alcoholist en het voornemen om nooit meer een druppel aan te raken.

De strijd tegen het duiveltje

In Johans AA-groep zit onder meer Willy, vroeger onderwijzer, en sinds 7 jaar de chairman van de groep. Met kritische blik herschrijft hij de moeilijke, oubollige teksten van de AA. Want de AA -  80 jaar geleden in Amerika ontstaan – heeft nood aan een fris kleedje. Al blijft de essentie ook vandaag intact: een uniek en vrijwillig opvangnet voor mensen met een drankprobleem. Niet eenvoudig in het complexe en bourgondische Vlaanderen anno 2016.

Ook voor bejaardenverzorgster Linda is de wekelijkse AA-vergadering heilig. Na een moeilijk parcours is ze nu twee jaar volledig nuchter. Nog elke dag voert ze haar strijd tegen het “duiveltje”, een hardnekkig gevecht dat ook haar zus geleverd, en op tragische wijze verloren heeft.

Er is ook Eugène, de penningmeester van de groep. Grote bedragen hoeft hij niet te innen, want het lidmaatschap van de AA is gratis. Maar de meeste AA’ers zijn nu verslaafd aan koffie en snoep. Met 2 euro per week komen ze er nu dus een stuk goedkoper van af. Eugène durft nog wel eens te dromen van een grote, koele, parelende Duvel. Maar verder wil hij nooit meer gaan.

AA als vangnet

Johan, Annie, Willy, Eugène, Linda en alle anderen spannen met liefde hun vangnet open als er een nieuwkomer in de groep arriveert. Die krijgt meteen twee buddy's die dag en nacht klaarstaan in geval van problemen.

Een ontroerend, schokkend en verhelderend verhaal over drank, verslaving, Antabuse, zelfdoding, ontwenning, leugen en bedrog. Maar bovenal een verhaal over jarenlange vriendschap en oprechte liefde.

Via Annemie, AA, vechten tegen de duivel: maandag 15 februari om 20.35 uur op Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos