Verwarmingsinstallateurs verkopen Jan allemaal te grote en te dure verwarmingsketel

Verwarmingsinstallateurs verkopen Jan allemaal te grote en te dure verwarmingsketel

En verder in Voor hetzelfde geld: comfortabel kamperen en een goede therapeut

Op woensdag 14 september zoeken Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken opnieuw uit hoe ze meer kunnen besparen en toch goed leven.

Thomas wil weten wat het kost om comfortabel te kamperen. Britt zoekt een goeie en betaalbare therapeut. En Jan gaat met de verborgen camera op jacht naar een nieuwe verwarmingsketel voor zijn moeder.

Voor hetzelfde geld, woensdag 14 september om 20.40 uur op Eén

Comfortabel kamperen voor het beste budget

Jaarlijks gaan er in België zo'n half miljoen mensen op reis met de tent. Veel mensen denken daarbij aan weinig comfort, natte voeten en lawaaierige buren. Dat klopt niet echt want je kan ook met het nodige comfort kamperen. Bovendien is het nog altijd veel goedkoper dan in een chique hotel logeren.

Maar hoeveel kost degelijk kampeermateriaal? En kan je daar ook op besparen? Om dat uit te zoeken organiseerde Thomas een fijne wedstrijd. 

De juiste verwarmingsketel voor de juiste prijs

Iedereen met een huis komt er ooit voor te staan, de vervanging van je verwarmingsketel. Een grote hap uit je budget, al snel een paar duizend euro.

Maar vanaf wanneer levert het op om die oude verwarmingsketel te vervangen? En als je dat doet, hoe koop je dan de juiste ketel voor je huis voor de juiste prijs? Jan zocht het uit voor zijn moeder Lucie. En wat bleek? Alle installateurs stelden in hun offerte een cv-ketel voor die veel te groot, en dus duurder was dan nodig voor de woning. 

Verwarmingsketel kiezen is géén nattevingerwerk

Jan liet de installateurs langkomen en een voorstel doen om de oude ketel van 30 kW te vervangen. Om het juiste vermogen van de nieuwe ketel te kennen moeten ze een warmteverliesberekening uitvoeren. Geen van de installateurs deed dat. Ze gebruiken het vermogen van de oude ketel gewoon als referentie en stellen een ketel van 30kW voor.

Uit de warmteverliesberekening die Jan zelf deed, bleek dat een ketel van 18Kw zou volstaan. De meerprijs voor een ketel van 30kW schommelt tussen de 160 en 430 euro. Bovendien zal die duurdere, grote ketel ook meer verbruiken: tot 150 euro per jaar. Eis bij een nieuwe ketel dus steeds een warmteverliesberekening of doe ze zelf online: http://www.bouw-energie.be

Wat kost een goede therapeut? 

Veel mensen krijgen het ergens in hun leven wel eens moeilijk. Burn-out, depressie, het lijken wel de ziekten van deze tijd. Praten met een therapeut kan dan helpen.

Maar wat kost een therapeut? En hoe weet je of je een goede gevonden hebt? Britt heeft nog geen burn-out maar zocht het wel al uit. 

Voor hetzelfde geld, elke woensdag om 20.40 uur op Eén

NIET VOOR PUBLICATIE:

Op het syndicatieplatform van de VRT vindt u een fragmentje uit de reportage van verwarmingsketels onder deze titel:

Verwarmingsinstallateurs verkopen te grote en te dure verwarmingsketel

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos