Skip to Content
“Vandaag over een jaar wil ik terug kunnen praten” - grote dromen in 1ste aflevering Vandaag over een jaar met Cath Luyten

“Vandaag over een jaar wil ik terug kunnen praten” - grote dromen in 1ste aflevering Vandaag over een jaar met Cath Luyten

Met Sophie uit Kalmthout, Jakob uit Veltem-Beisem, Pauline en Ann uit Hasselt, en Maaike en Laurens uit Gent

Vanaf donderdag 15 maart ontvangt Cath Luyten in het nieuwe Vandaag over een jaar wekelijks een aantal Vlamingen die in 2017 iets bijzonders wilden realiseren – zowel grote als kleine plannen. Vijftig kilo vermageren, een kindje adopteren, de Mont Ventoux beklimmen, een angst overwinnen… Caths gasten waren stuk voor stuk vastberaden om hun voornemen waar te maken en gaven zichzelf hiervoor exact één jaar. 

Hebben ze hun doel gehaald? Twaalf maanden nadat ze de studio zijn uitgewandeld, stappen de deelnemers een voor een de studio opnieuw binnen. Ze vertellen Cath of ze hun doel hebben bereikt, hun plan hebben uitgevoerd, hun droom hebben gerealiseerd. Samen met de kijkers en met hen herbeleeft Cath de belangrijkste momenten uit hun bewogen jaar.

In de eerste aflevering ontvangt Cath de 27-jarige Sophie uit Kalmthout (Antwerpen), die graag een lief zou vinden. Ook de 15-jarige Jakob uit Veltem-Beisem (Vlaams-Brabant) komt langs: hij wil na een treinongeval, waarbij hij hersenschade opliep, terug leren praten. Pauline (9) en haar mama Ann (46) uit Hasselt (Limburg) willen ter nagedachtenis van Paulines overleden papa de Mont Ventoux beklimmen. En Maaike (35) en Laurens (36) uit Gent (Oost-Vlaanderen) willen na acht jaar procederen drie Colombiaanse kindjes adopteren.

Ontdek hieronder via "lees meer" meer over de bijzondere verhalen en dromen van Caths deelnemers. Interesse in een gesprek met de deelnemers? Stuur dan een mailtje naar interviews@vrt.be.

Vandaag over een jaar: vanaf 15 maart elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Jakob (15) uit Veltem-Beisem - “Vandaag over een jaar wil ik terug kunnen praten” 

“Elk woord, elke letter moet Jakob terug leren uitspreken?” – Emma (zus van Jakob)

Jakob was op reis in Sri Lanka met zijn mama en zus toen hij tijdens een treinrit zijn hoofd uit de openstaande deuren stak om de prachtige natuur te kunnen bewonderen, zoals hij veel passagiers zag doen. Hij werd echter geraakt door een laaghangende tak en viel uit de rijdende trein.

Als bij wonder overleefde hij de val, maar hij liep een zware schedelbreuk op met hersenbeschadiging. Het spraakcentrum was geraakt en Jakob moest opnieuw leren praten. Met zijn zus als spreekbuis komt hij Cath vertellen dat hij een jaar na datum alleen bij haar op de sofa wil komen zitten en wil kunnen vertellen hoe het met hem gaat.

Pauline (9) & Ann (46) – "Vandaag over een jaar willen wij samen de Mont Ventoux beklommen hebben met de fiets”

“Ik wil laten zien aan papa dat ik het kan, al moet ik het laatste stuk te voet doen.” - Pauline

Negen jaar geleden verloor Ann haar echtgenoot na een plotse hartaderbreuk. Het gebeurde net aan de vooravond van hun geplande beklimming van de Mont Ventoux. Dochtertje Pauline was pas drie maanden en heeft haar papa nooit gekend, maar ze is wel opgegroeid met de verhalen over hem.

Ter nagedachtenis van haar papa wil ze samen met haar mama de Mont Ventoux beklimmen met de fiets. Mama wil haar een tandem aanpraten, maar Pauline wil haar papa trots maken en elke trap zelf geven

Sophie (27) – “Vandaag over een jaar wil ik een lief hebben”

“Een 27-jarige die nog nooit gekust heeft? Erg eigenlijk, he?” – Sophie

Een eenvoudige wens, maar voor Sophie is het dat allerminst. Ze heeft nog nooit een vriendje gehad. Meer zelfs, ze heeft nog nooit een jongen gekust. De oorzaak daarvoor ligt bij haar spraakgebrek: Sophie stottert al sinds haar kleutertijd. Ze schaamde zich daar zo erg voor dat ze tijdens haar tienerjaren amper haar huis uitkwam en alle contact met mensen vermeed. Een brood kopen bij de bakker of een afspraak maken met de kapper was voor Sophie een kwelling.

Maar Sophie blijft niet bij de pakken zitten. Ondanks de wat moeilijkere communicatie is zij in wezen een sociale en ontwapenend grappige jongedame. En op haar 27ste is ze klaar voor een nieuwe fase in haar leven: een relatie.

Maaike (35) & Laurens (36) – “Vandaag over een jaar willen wij drie kindjes geadopteerd hebben uit Colombia”

“De kans bestaat dat we hen niet meekrijgen. Maar daar weiger ik rekening mee te houden.” – Maaike

Maaike en Laurens hebben acht jaar geleden voor de eerste keer een aanvraag tot adoptie ingediend. Na jaren van procedures ziet het er naar uit dat hun wens zou kunnen uitkomen.

In Colombia wachten immers drie kindjes op hun nieuwe mama en papa. Maar vooraleer Maaike en Laurens hun nieuwe kroost definitief mogen meenemen naar België, moeten ze twee maanden met hen in Colombia wonen om aan de plaatselijke autoriteiten te bewijzen dat ze in staat zijn om goed voor hen te zorgen. Vlak voor hun afreis gaat Cath het koppel bezoeken. Ze maken de afspraak dat ze over een jaar met het voltallige gezin naar de studio komen. Tenminste, als het goed afloopt…

 

Vandaag over een jaar: vanaf 15 maart elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Vandaag over een jaar: een programma van De Mensen voor Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos