Skip to Content
'Van algemeen nut' vindt het moeilijkste programma van 65 jaar televisiegeschiedenis

'Van algemeen nut' vindt het moeilijkste programma van 65 jaar televisiegeschiedenis

En verder ook het historische televisiedebuut van Jacques Vermeire, en hij krijgt ook eindelijk een diploma

Als er één iemand ‘van algemeen nut’ is geweest volgens presentator Steven Van Herreweghe, dan is dat zeker Jacques Vermeire. Hij heeft generaties tv-kijkers geëntertaind. Steven ontdekte in het VRT-archief zelfs het televisiedebuut van Jacques als acteur, een historisch fragment. Jacques herinnert zich nog de opnames: 

Ik was 28 toen en ik moest verkleed als een Romein door het Zoniënwoud lopen. Ik had toen duidelijk nog niet veel bereikt, maar ik kwam op televisie, dus ik was gelukkig."

En hoewel hij lang heeft getimmerd aan zijn acteercarrière, heeft Jacques nog altijd geen ‘echt’ acteursdiploma op zak. Jacques: 

“Ik heb op aanraden van René Verreth op mijn dertigste nog aan het ingangsexamen voor beroepsacteur meegedaan. Dat was aan het conservatorium en ik dacht: ‘ik ga die daar even een poepje laten ruiken’. Maar dat pakte anders uit. Ik moest daar serieus acteren en ik was compleet gebuisd. Ik mocht niet eens beginnen aan de opleiding. Dat was een enorme ontgoocheling.” 

Steven wil dit donderdag rechtzetten: in naam van de VRT én bekrachtigd door de minister van Cultuur en de Media Sven Gatz, krijgt Jacques Vermeire zijn diploma Master Volksontspanner.  

Welke gasten en fragmenten zitten verder nog in deze aflevering van Van algemeen nut? Ontdek het hieronder via 'lees meer'.

Seks op latere leeftijd, dat was 15 jaar geleden het onderwerp van een reportage in het Eén magazine KoppenRichard (78) en Wiske (79) Van Damme deden toen op televisie openhartige bekentenissen over hun seksleven: de frequentie, de omstandigheden, het voorspel, de moeilijkheden,…alles kwam aan bod. Zelden hebben twee mensen zo open en mooi hierover getuigd. Toen spraken ze ook de belofte uit om door te gaan tot hun negentigste. Ze hebben nog elf jaar te gaan tot die kaap, maar Steven maakt nu al een tussentijdse balans op, waarin Richard  aan Steven meer vertelt dan Wiske had gepland en gewild.

"Dit is het moeilijkste programma in 65 jaar televisiegeschiedenis"

Steven heeft diep en lang moeten graven, maar hij heeft het uiteindelijk gevonden: het moeilijkste en meest onvolgbare programma uit 65 jaar tv-geschiedenis. Een programma over de Hogere Cultuur: Bach en het getal

Anton Cogen, bekend als Commissaris Migraine uit Mega Mindy, presenteert als jonge acteur dit programma. Bach en het getal wilde aantonen dat de componist verborgen boodschappen stak in zijn composities, via geheime formules en de getallensymboliek. De inhoud, het decor en de presentatiestijl,…alles aan dit programma is behoorlijk hallucinant als je er vandaag naar kijkt.

Steven:

“Ik heb het programma meermaals bekeken en hoe meer ik het probeerde te begrijpen, hoe zotter ik werd. Anton maakte in die tijd deel uit van het dramatisch gezelschap, het vaste acteurscollectief van de toenmalige BRT. Hij werd door de directie aangeduid om dit programma met de nodige ernst en pathos te presenteren. Dankzij Anton hebben we het meest gelaagde en ingewikkelde programma gevonden in 65 jaar tv-geschiedenis.”

En verder

  • Vorige week zocht Steven Katleentje, de jonge en schattige filmcritica. Dankzij de tips van de kijkers heeft hij haar teruggevonden. Ze krijgt een fantastische verrassing! 
  • Jo Van Damme, Hans De Vynck en Lisette Mylle namen in 1981 deel aan de preselecties voor het Eurovisiesongfestival. Ze werden derde. Ze mochten net niet naar het Eurovisiesongfestival, maar hun groep De Opera was wel één van de verrassingen toen. Ze braken door, werden bekend, maar dan verdween Lisette plots van de aardbol, wat meteen het einde betekende van De Opera. Hans en Jo hebben Lisette al 37 jaar geleden niet meer gehoord of gezien en willen haar terugvinden. 

Van algemeen nut: donderdag 1 maart om 20.35 uur op Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos