'Typisch mensen' brengt inzicht in ons gedrag

'Typisch mensen' brengt inzicht in ons gedrag

Freek Braeckman experimenteert, Julie Van den Steen trekt de straat op

In Typisch mensen gaan Freek Braeckman en Julie Van den Steen vanaf 18 mei elke donderdag op zoek naar het verschil tussen wat u doet, wat u denkt dat u doet en wat u zegt dat u doet. Want wat we met z’n allen doen, is vaak voorspelbaarder dan we zelf beseffen, en niet altijd even verstandig.

Elke dag maken we zo’n 35.000 grote en vooral kleine keuzes die ons gedrag vormen. Gelukkig zijn we ons van de meeste van die keuzes niet of amper bewust, en beslissen we op automatische piloot. Keuzes worden gewoontes en met die gewoontes, die berg van onbewuste keuzes, gaat Typisch mensen aan de slag.

Freek en Julie zetten acht weken lang een rits experimenten op poten waarin ons gedrag wordt getest, gestuurd, bestudeerd en geanalyseerd. Hun laboratorium: de wereld. Hun proefkonijnen: iedereen.

Typisch mensen wil in de eerste plaats inzicht krijgen in menselijk gedrag. Waar het kan, maken ze ons gedrag meteen wat slimmer. Herkenbaar en vaak confronterend, maar altijd met een knipoog.

Typisch mensen: vanaf 18 mei elke donderdag om 20.35 uur op Eén

Freek experimenteert

Freek haalde de inspiratie voor het programma bij het boek Freakonomics, waarin op een wetenschappelijke maar originele manier naar menselijk gedrag wordt gekeken en hoe je dat gedrag kan beïnvloeden.

“Ik ben erg gefascineerd door die minieme ingrepen in menselijk gedrag die, als je ze morgen op grote schaal zou toepassen, de wereld kunnen veranderen. Die kleine en vooral perfect haalbare ingreepjes, daarover wilde ik altijd al een tv-programma maken. Ik ben ook echt overtuigd dat het wel degelijk iets kan veranderen.”

Freek zet elke week een groot experiment op. Elke aflevering draait rond een klassieke menselijke drijfveer zoals liefde, angst of groepsdruk. Zo gaat Freek bijvoorbeeld de snelheidsboetes herverdelen onder wie zich wel aan de snelheidsbeperking houdt. Of test hij de clubliefde van voetbalsupporters en maakt hij 90-plussers op slag weer tien jaar jonger, met niets meer dan een schouderklopje.

Julie trekt de straat op

Julie nodigt elke week een panel volwassenen en kinderen uit om hen aan een proef te onderwerpen. Hoe anders zijn zij? Of hoe klein is het verschil? Zijn kinderen guller dan volwassenen? Wie houdt het meeste vast aan zijn eigen mening in een valse quiz? En wie ziet zichzelf het liefst?  

In de rubriek De wereld van Julie trekt ze dan weer de straat op om Vlaanderen naar zijn eigen gedrag te vragen. Zonder taboes.

De acht afleveringen

  • Aflevering 1 (18 mei): GELD
  • Aflevering 2 (25 mei): LIEFDE
  • Aflevering 3 (1 juni): LIJF
  • Aflevering 4 (8 juni): GROEPSDRUK
  • Aflevering 5 (15 juni): ANGST
  • Aflevering 6 (22 juni): KENNIS
  • Aflevering 7 (29 juni): MACHT
  • Aflevering 8 (6 juli): POPULARITEIT

Freek Braeckman werkt sinds 2001 voor de VRT, eerst bij Radio 2 regionaal, daarna voor Ketnet Karrewiet, later voor Het Journaal, onder meer als anker. Tussen 2012 en 2015 was hij samen met Tomas De Soete gastheer van de dagelijkse talkshow Café Corsari. Intussen werd hij Slimste Mens (2009), presenteerde hij met Goedele Devroy Oog in Oog (2011) en won hij Het Groot Dictee der Nederlandse Taal (2011). Nu maakt hij het programma dat hij zelf al altijd wilde maken: Typisch mensen.

Julie Van den Steen maakt sinds 2014 elke weekdag de MNM-luisteraars wakker als vrolijke sidekick van de Grote Peter Van de Veire ochtendshow. Vorige zomer was ze meteen een van de drie stemmen van Marathonradio, én maakte ze een rubriek voor 1000 zonnen op Eén. Haar televisiedebuut was al in 2015 bij Bart en Siska, waarvoor ze manieren testte hoe je het best een lief kan vinden.

Typisch mensen: vanaf 18 mei elke donderdag om 20.35 uur op Eén.

Typisch mensen is een programma van Bonka Circus voor Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos