Skip to Content
Tom Waes goed in de olie in Azerbeidjan

Tom Waes goed in de olie in Azerbeidjan

In de negende aflevering van Reizen Waes Europa – zondag 10 februari

De oliestaat Azerbeidzjan ligt op de grens tussen Europa en Azië, ten zuiden van Rusland en ten noorden van Iran. Voor de meesten van ons is het een totaal onbekend land. Maar als het van de regering van Azerbeidzjan afhangt, gaan we er binnenkort allemaal op vakantie. Want tegen 2020 wil het land vijf miljoen toeristen per jaar aantrekken. En liefst veel Europeanen.

Voor u een ticket boekt, gaat Tom alvast eens kijken of het de moeite is. Want al lonkt Azerbeidzjan al een tijd naar Europa, het blijft een land met een dubieus regime…


Tom begint zijn reis in de hoofdstad Bakoe waar alles blinkt en schittert. De hele stad staat vol splinternieuwe gebouwen. Tom is onder de indruk van de rijkdom van de stad maar hij is tegelijk op zijn hoede:

“Dat er op elke straathoek levensgrote foto’s van de president prijken, bezorgde me een Big Brother-gevoel dat me meteen sceptisch maakte over onze bewegingsvrijheid.”

Eens  buiten de hoofdstad is alle pracht en praal compleet verdwenen. Het is duidelijk dat dit de oudste oliestaat ter wereld is. Zo ver hij kan kijken, ziet Tom duizenden verouderde “jaknikkers” in eindeloze olievelden. Een ecologische ramp. Maar zijn gids Ayten wil hem meenemen naar Yanar Dag, de topattractie van Azerbeidzjan: een eeuwig brandend vuur. Tom gelooft zijn ogen niet.

“Ik voelde plots een diep medelijden met Ayten. Dit was een plek van nationale trots en het deed me niets.”

Veruit het strafste wat Tom meemaakt in Azerbeidzjan, is Naftalan: een kuuroord op basis van… petroleum. Baden in ruwe olie zou goed zijn tegen allerlei ziekten en kwaaltjes en – tegen beter weten in – kan Tom niet anders dan dat eens uit te testen. 

“Ik heb achteraf urenlang onder de douche gestaan. Niets ter wereld is zo hardnekkig is als de stank van olie. Om gek van te worden.”

De trip door Azerbeidzjan eindigt diep in de Kaukasus, in het prachtige en verafgelegen bergdorpje Khinalug dat al vijfduizend jaar bewoond wordt door een zeer apart volk. Voor Tom de mooiste plek van Azerbeidzjan.

“De echte rijkdom van Azerbeidzjan zit niet in olie of in gas, maar in de natuur.”

 

Op zondag 17 februari volgt de laatste aflevering van Reizen Waes Europa. Daarin blikt Tom terug op zijn reisavonturen in deze reeks, met de beste momenten en heel wat extra beeldmateriaal.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos