Skip to Content
Tom Waes waagt zijn leven in de eerste aflevering van Reizen Waes Europa: Spanje

Tom Waes waagt zijn leven in de eerste aflevering van Reizen Waes Europa: Spanje

Zondag 16 december om 20.35 u. op Eén

Met Reizen Waes Europa wil Tom Waes tonen dat je niet naar de andere kant van de wereld moet om je te laten verrassen en om straffe avonturen te beleven. Dat blijkt al meteen in de eerste aflevering.

Tom trekt naar de populaire vakantiebestemming Spanje, die jaarlijks overspoeld wordt door maar liefst 75 miljoen toeristen. Maar waar kom je terecht als je de toeristische trekpleisters links laat liggen? Tom reist vanuit het zuiden van Spanje, langs het westen helemaal naar het noorden. Een gebied dat wel eens de achterkant van Spanje wordt genoemd.

Onderweg is hij getuige van grootschalige nachtelijke drugssmokkel, gooit hij samen met dorpsbewoners 20.000 kilo rapen naar een ‘uitverkoren’ zondebok, wordt hij letterlijk op de horens genomen tijdens een stierengevecht en door de branding bijna van de rotsen gespoeld bij het zoeken naar een delicatesse.

Zondag 16 december om 20.35 u. op Eén.

Meer informatie hieronder.

Drugshol

Tom begint zijn reis door Spanje helemaal in het zuiden in het kuststadje La Linea de la Concepcion. Geen volle stranden of Spaans tapabars hier, want La Linea is één van de grootste drugshavens van Europa. Dagelijks worden er tonnen hasj overgevaren vanuit Marokko, dat maar 14 kilometer verder ligt. Tom is getuige van de nachtelijke drugssmokkel en gelooft zijn ogen niet.

“Als je dat stadje hier uitkuist, vind je tonnen drugs, honderdduizenden sigaretten en 500 rubberen bootjes.”

Stierengevecht

In Extremadura maakt hij kennis met het alternatieve stierengevecht concurso de recortes. Bij deze diervriendelijke variant springen de recortadores als ware acrobaten langs en over de stier. Tom mag meetrainen met Victor, de nationale kampioen, met pijnlijke edele delen tot gevolg.

“Het eerste wat door mijn hoofd schoot toen ik de klap incasseerde, was: Stomme ezel!”

Rapen gooien

In het dorpje Piornal bekogelen ze tijdens het jaarlijkse Jarramplas festival één uitverkoren en vreemd uitgedoste inwoner met, geloof het of niet, 20.000 kilo rapen. De Jarramplas staat symbool voor het kwade dat uit de gemeenschap verdreven moet worden. Uiteraard gooit Tom lustig mee. 

“Het Jarramplas-festival is een soort metafoor voor de tristesse van het leven daar.”

Levensgevaarlijke delicatesse

En in het Galicische kuststadje Muxía waagt Tom zijn leven door samen met plaatselijke vissers langs de woeste rotskust op zoek te gaan naar eendenmosselen, een lokale delicatesse.

“Het gaf me echt een kick om aan de zijde van doorgewinterde, trotse vissers de natuurelementen te trotseren.”

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos