Skip to Content
Tom Waes tussen paleizen en ruïnes in Oekraïne

Tom Waes tussen paleizen en ruïnes in Oekraïne

In de zevende aflevering van Reizen Waes Europa – zondag 27 januari

Het is wat op de achtergrond geraakt, maar Oekraïne is nog altijd een land in oorlog. In 2014 annexeerde Rusland een stuk van Oekraïne en meteen daarna ontstond er een gewapend conflict in het oosten van het land.

Twee afleveringen lang toert Tom door een gigantisch land dat hij amper kent. Het eerste deel van zijn reis brengt hem van de rumoerige hoofdstad Kiev naar de ruïnes van Tsjernobyl.

Zondag 27 januari om 20.00 u. op Eén


Revolutie

Tom begint zijn trip in de hoofdstad Kiev waar in 2014 de Maidanrevolutie onstond: burgers protesteerden tegen het beleid van de Russischgezinde president Janoekovitsj. De politie schoot toen meer dan 100 betogers dood; beelden die bij Tom nog vers in het geheugen gegrift staan.  Volgens zijn gids Dima staat Oekraïne veel dichter bij Europa dan bij Rusland:

“Rusland heeft totaal andere waarden dan Europa, tegenovergestelde zelfs. Dus ‘united we stand’. En de strijd is nog lang niet gestreden.”
Dima Kolchinsky, gids.

Rusland is dus allesbehalve populair in Kiev en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er WC-papier met de afbeelding van Poetin wordt verkocht.

Story image

Tom brengt ook een bezoek aan de residentie van de intussen verdreven president Janoekovitsj, nu bekend als ‘het museum van corruptie’. Want de waanzinnig luxueuze villa werd grotendeels gebouwd met geld dat de ex-president van het Oekraïense volk gestolen heeft.

“Bowlingbanen, een golfterrein, een privé-zoo, een kapel volledig in goud en een piano van John Lennon… Ik dacht dat er grenzen waren aan decadentie, maar blijkbaar heb ik me vergist.”
Tom Waes
Story image

 

Tradities en techno

Op 200 kilometer van Kiev, in de stad Uman, viert Tom het Joodse Nieuwjaar. Elk jaar komen 45.000 chassidische joden van over de hele wereld naar dit stadje om er de start van het nieuwe jaar te vieren met bidden, drinken, dansen en feesten.

“Het was een bizarre ervaring om chassidische joden, die in Antwerpen een en al soberheid uitstralen, uit de bol te zien gaan op technomuziek.”
Story image

Tsjernobyl

Het eerste deel van Toms reis door Oekraïne eindigt op een dramatische plek die gek genoeg een toeristische bestemming is geworden: Tsjernobyl. In 1986 vond daar één van de ergste kernrampen ooit plaats. 130.000 inwoners moesten het gebied rond de ontplofte kernreactor voorgoed verlaten. Maar vandaag kan je Tsjernobyl gewoon bezoeken. Tom blijft er zelfs logeren.  Het is een bevreemdende ervaring.

“Het is een vreselijke gedachte: je zit in je zetel, hoort een sirene en krijgt te horen dat je over een paar uur op een bus moet zitten met eten voor drie dagen. En je komt nooit meer terug.”

 

 

In de volgende aflevering, op zondag 3 februari, reist Tom door naar het oorlogsfront in het oosten van Oekraïne en naar het door Rusland geannexeerde schiereiland De Krim.  

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos