Tom Waes staat voor de klas: "Ik was koning van de strafstudie"

Tom Waes staat voor de klas: "Ik was koning van de strafstudie"

Tom Waes geeft les aan KTA Hasselt over geld

Elke week staat een bekende leerkracht voor een klas vijfdejaars in De klas. Deze week geeft Tom Waes een groep leerlingen van het KTA Hasselt een niet alledaagse les over geld. Hoeveel zakgeld hebben ze nodig en wat vinden ze van de ongelijke verdeling van rijkdom? En is rijk worden een levensdoel op zich of maakt geld niet gelukkig?

Een blik op de wereld vanuit De klas, dinsdag 7 februari om 20.40 uur op Eén.

Lees meer: Welke leerkracht is Tom? En hoe was hij zelf als leerling?

Vandaag is Tom Waes leerkracht in het KTA Hasselt. Hij koos ervoor les te geven over geld: 

"Toen ik zelf zestien was, was ik wel met geld bezig. Ik ben opgegroeid in een middenklasse gezin. We hadden het niet zo breed en ik heb heel snel zelf moeten gaan werken in het weekend samen met mijn broer om te kunnen kopen wat we wilden kopen."

Zijn klasregels zijn kort maar krachtig:

  • Alles is bespreekbaar
  • Ik geef geen straf, wel geldboetes
  • Tegenspreken mag

"Mijn mama was lerares Frans en geschiedenis, gedurende veertig jaar. Ik ken de stiel goed. Ik weet hoe hard mijn mama daarmee bezig was."

Hoe was Tom Waes als leerling?

"Ik heb mijn vierde middelbaar drie keer gedaan, ja daar kwam geen eind aan. Ik sta hier als leraar vandaag, dat is een volledig ander gevoel. 

Ik was koning van de strafstudie. Ik deed niets anders dan kattenkwaad uithalen. Als er een brandblusser in de turnzaal stond, was ik degene die hem leegspoot. Tja, ik was precies aan het puberen, heel mijn schooltijd door. Mijn vaste plaats was eigenlijk daar, in de hoek."

De klas, dinsdag 7 februari om 20.40 uur op Eén 

De klas is een programma van Woestijnvis voor Eén.

De klas op VIAA

De VRT werkt voor De klas ook samen met het VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering. De komende weken publiceert VIAA elke woensdag de afgelopen aflevering van De klas op Het Archief voor Onderwijs, een online platform exclusief toegankelijk voor leerkrachten. Leerkrachten vinden er een schat aan beeld en geluid om te gebruiken in hun les: https://onderwijs.hetarchief.be/.

 

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos