Skip to Content
Tom Waes aan het front in tweede aflevering over Oekraïne

Tom Waes aan het front in tweede aflevering over Oekraïne

Reizen Waes Europa – zondag 3 februari

Het is wat op de achtergrond geraakt, maar Oekraïne is nog altijd een land in oorlog. In 2014 annexeerde Rusland een stuk van Oekraïne en meteen daarna ontstond er een gewapend conflict in het oosten van het land.

Twee afleveringen lang toert Tom door een gigantisch land dat hij amper kent. Het tweede deel van zijn reis brengt hem naar het oorlogsgebied in het oosten van het land en naar het door de Russen geannexeerde schiereiland De Krim.

Zondag 3 februari om 20.00 u. op Eén


Oorlogsgebied

In 2014 kwamen in het grensgebied tussen Oekraïne en Rusland Russisch-gezinde Oekraïners in opstand. Rusland steunde hen en twee provincies konden zich afscheuren. Nu is er een frontlijn waar het Oekraïense leger en Russisch-gezinde separatisten elkaar nog dagelijks beschieten. Tom begrijpt er niets van.

 “Mijn overgrootvader kwam om in de Eerste Wereldoorlog. 100 jaar later hebben we blijkbaar nog niet veel bijgeleerd.”

Twee Oekraïense soldaten nemen Tom mee de loopgraven in en tonen hem hoe reëel het gevaar is, hoe dichtbij de vijand zich schuilhoudt en hoe hard ze vechten voor hun land.

Story image
“Op 350 meter van ons zaten sluipschutters. Nooit eerder kwam een Westerse cameraploeg zo dicht bij de frontlinie.”

En toch wonen er nog mensen in dat oorlogsgebied. Tom ontmoet een familie die een zo normaal mogelijk leven probeert te leiden in een gebied waar elke dag artilleriegeschut te horen is.

“Alex en Svetlana vertelden me dat ze het geluid van bommen gewoon waren. Dat het bij het leven hoort, zoals de regen. Verschrikkelijk vond ik dat.”
Story image

 

De Krim

Toms reis eindigt op de Krim, het schiereiland dat na een referendum door Rusland werd geannexeerd en volgens de Russen nu hun grondgebied is. Ooit was het een toeristische parel maar nu komen er alleen nog Russen.

Het conflict heeft De Krim zwaar getroffen en de inwoners leven er geïsoleerd van de rest van de wereld. Tom vaart er langs de indrukwekkende Zwarte Zeevloot en bezoekt de gloednieuwe brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt.

 “Mijn gids Oksana voelde zich niet veilig en stemde daarom pro-Rusland maar ze heeft er wel haar vrijheid voor moeten opgeven.”

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos