Skip to Content
THUIS: een huwelijk, terugkeer van een verloren dochter en rake klappen

THUIS: een huwelijk, terugkeer van een verloren dochter en rake klappen

Vanavond laaiden de emoties hoog op in Thuis. Rosa en Steven gaven elkaar het ja-woord, waarna ze met vrienden en familie bijeenkwamen voor het feest in de Withoeve. Toen Nancy erachter kwam dat ook Peggy was uitgenodigd, liet ze stoom af bij Marianne. De twee vriendinnen besloten te doen alsof Peggy lucht was, maar later op de avond wakkerde door een reeks gemene opmerkingen het conflict tussen Rosa en Marianne opnieuw aan: ze haalden scherp naar elkaar uit.

Lees hieronder meer over hoe de acteurs de opnames beleefden.

Rosa en Steven in het huwelijksbootje

Vanavond trouwt Rosa (Annick Segal) voor de derde keer. Ze liep tweemaal met Waldek naar het altaar (de tweede keer na een bijna-huwelijk met Luc), maar heeft nu de grote liefde gevonden bij Steven (Ben Van Ostade). De weg daarnaartoe was allesbehalve gemakkelijk voor het personage. “Het is een enorm knappe verhaallijn”, vindt Annick Segal. “Het publiek dacht dat Steven voor de mooie, tien jaar jongere advocate zou gaan, maar hij kiest voor de standvastige Rosa. Het werd tijd dat Rosa wat geluk kende. Het sprookje zal eindigen, maar het zal tenminste mooi eindigen. Steven en Rosa zullen genieten van de tijd die ze nog samen hebben.”

De kijker weet sinds het vorige seizoen dat Steven aan de chronische aandoening ‘ALS’ lijdt. Zijn huwelijk met Rosa kent waarschijnlijk sneller dan verwacht een einde. “We moeten een soort boog maken richting het verloop van de ziekte", vertelt Ben Van Ostade. “Dat gebeurt natuurlijk via research en contacten met de ALS Liga. Op dit moment vertoont Steven nog weinig symptomen, maar je kan de ziekte wel al merken aan kleine dingen. Zijn linkerhand werkt soms niet mee en dat zal verder voor zijn lichaam zo verder evolueren.”

Ben beklemtoont het belang van dergelijke verhaallijnen in Vlaamse fictie: “Rosa en Steven zijn getrouwd, ook al werd hij met ALS gediagnosticeerd. Het is van maatschappelijk belang om ook te tonen hoe de partner, die vaak mantelzorger wordt, ermee omgaat. We proberen zo realistisch mogelijk weer te geven hoe iemand de ziekte benadert.”

Onverwachte gasten

Gastrollen zijn weggelegd voor Sally-Jane Van Horenbeek en Mark Tijsmans, die naar aanleiding van het huwelijk opnieuw in de huid van Peggy en Benny kropen. Sally-Jane: “Het was heel leuk om nog eens over de vloer te komen op de Thuis-set. Ik zie veel collega’s nog regelmatig. Het is niet omdat je niet meer samen werkt, dat die vriendschap stopt, gelukkig maar.”

Een definitieve terugkeer voor Sally-Jane ligt echter niet in het vooruitzicht, vertelt ze: “Ik baat nu een Thais restaurant uit samen met mijn man en dat is écht mijn ding. Momenteel kriebelt het niet om terug te komen, onze zaak krijgt prioriteit nu. Maar dat wil niet zeggen dat ik nooit meer ga acteren.”

Annick genoot ervan om opnieuw met Sally-Jane op de set te staan: “Ik ben ongelofelijk blij dat Sally-Jane even terug is om dochter Peggy te spelen. We zijn samen begonnen in Thuis en hebben altijd close met elkaar gespeeld. Het was heel raar toen we opeens niet meer samen acteerden. Je bouwt immers een sterke band op met elkaar.”

Ook voor Mark Thijsmans is het een tijd geleden dat hij in Thuis verscheen. Mark: “Toen ik hoorde dat Benny en Peggy uit Portugal afreizen naar het huwelijk van Rosa, was ik meteen enthousiast. Het was even zoeken naar een geschikte datum voor Sally-Jane en mezelf, maar ik ben blij dat het gelukt is". Ook Mark was er in het prille begin bij: “Ik ben bij Thuis begonnen in 1995. Drie jaar lang speelde ik Bennie. Een anderhalf jaar geleden mocht ik dan voor een paar weken teruggekomen. Omdat het om een grap ging waar ze het personage Bennie bij wilden gebruiken, deed ik natuurlijk graag mee. Ik vind de verhaallijn erg leuk: Bennie heeft een volledige karakterswitch meegemaakt want hij is op het goede pad terechtgekomen, maar blijft toch de moppentapper. Ik vind het origineel dat de scenaristen zulke verhaallijnen af en toe doen opduiken.”

Een vergiftigde vriendschap

Het begon veel kijkers wellicht al te dagen dat de ‘vriendschap’ tussen Rosa en Marianne (Leah Thys) niet de meest oprechte is. Wanneer Peggy opduikt op het huwelijk en Marianne haar benadert, komt Rosa tussenbeide. De oude vete laait weer op tussen de twee personages wanneer Marianne opmerkt dat Rosa's "geluk niet lang zal duren.” Die woorden komen hard aan bij Rosa, die uithaalt naar Marianne.

Opnieuw een gevecht tussen Rosa en Marianne doet terugdenken aan hun grote gevecht twintig jaar geleden”, zegt Annick. “Er was opnieuw een specialist die ons uitlegde welke bewegingen we moesten maken. Die expertise doet zulke scènes slagen. En dan vind ik het ook tof om dat te acteren.”

“De ruzie-scène geeft een kleine knipoog naar de relatie tussen Rosa en Marianne. Die twee vrouwen zijn doorheen de reeks milder voor elkaar geworden en meer naar elkaar toegegroeid, maar ze zijn nog altijd geen beste vriendinnen”, voegt Leah Thys toe.

Op de set zelf gaat het er natuurlijk veel gemoedelijker aan toe, vertelt Annick: “Ik werk al heel lang samen met Leah, vanaf het begin van Thuis. Kijkers denken vaak dat we elkaar ook in het echte leven niet kunnen uitstaan, maar dat is natuurlijk niet waar. Je kan juist enkel zulke goede scènes spelen omdat je net zo’n goede collega’s bent.”

Thuis, van maandag tot vrijdag om 20.10 uur op Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos