Skip to Content
Steven Van Herreweghe herenigt Mathias Coppens met zijn eerste grote liefde

Steven Van Herreweghe herenigt Mathias Coppens met zijn eerste grote liefde

En verder in Van algemeen nut: onder meer Eric Gomes, Jean-Marie Pfaff en Marc Van Poucke

Nu maakt hij het mooie weer bij VTM, maar de carrière van Mathias Coppens begon bij de openbare omroep, zo blijkt in de aflevering van Van algemeen nut van donderdag 22 februari.

 Als 13-jarige speelt hij een rol in de gelauwerde tv-film De wereld van Ludovic. De film gaat over twee jonge pubers die verliefd worden en weglopen van huis. Maar de rol was voor Mathias heel speciaal:

“Al na dag één wist ik dat ik verliefd was. Ik ben in mijn leven nog nooit zo verliefd geweest als toen op Bella. Ik moest spelen dat ik verliefd was op mijn tegenspeelster, maar ik wás dat ook in het echt. Maar ik heb het haar nooit durven zeggen.”

Bella woonde tijdens de opnames tijdelijk bij Mathias thuis, omdat ze Nederlandse was. Voor Mathias waren dat twee zalige maanden. Maar in de film zat ook een delicate naaktscène tussen Mathias en Bella. Hoe Mathias die scène heeft aangepakt, ontdekt de kijker donderdagavond in Van algemeen nut

 

Mathias:

“Ik had zoveel schrik om die scène te spelen, want Bella moest me in de film uitkleden en daarna moesten we helemaal naakt naast elkaar in bed liggen. En dat terwijl ik helemaal zot was van haar. Iedereen begrijpt dat dat als puberjongen niet eenvoudig was.” 

De man die zijn volk leerde ademhalen

'Het druk hebben' was ook 51 jaar geleden al het geval. In 1967 maakte de openbare omroep met Eric Gomes een programma hoe de Vlaming moet ontstressen door… ‘in te ademen’ en… ‘uit te ademen’. Eerst had hij een rubriek in het legendarische programma Kwart-Eefje. Nadien kreeg hij zijn eigen programma, Yoga. En dat was een interactief programma, toen dat woord nog niet was uitgevonden. 

De tv-kijker werd uitgenodigd om ademhalingsoefeningen voor de televisie te doen. Eric is een pionier van yoga in Vlaanderen. En de openbare omroep is al heel vroeg mee met dat nieuwe fenomeen: de programmamakers willen het welzijn en de volksgezondheid van de Vlaming opkrikken en daarvoor schakelen ze enkele seizoenen Eric in. Steven wil Eric hiervoor huldigen en ook de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block heeft een boodschap voor Eric.

Wereldvrede en voetbalgeweld

Aan het begin van de jaren ’80 was er veel geweld in de wereld. De rakettencrisis in ons land, de Koude Oorlog én geweld en hooliganisme in onze voetbalstadions. Twee fenomenen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar niet voor Jean-Marie Pfaff. Hij bracht in 1983 een protestsong uit om al dat geweld in de wereld aan te klagen. Huis-DJ van Studio Brussel, DJ Yolotanker maakt op vraag van Steven een remix om de jonge generatie te laten kennismaken met de protestzanger, Jean-Marie Pfaff.

En verder ook te gast in Van algemeen nut

  • De man die elke week de kijkers welkom heet in de generiek van Van algemeen nut: Gie Luyten, de meest fenomenale binnenkomer van de openbare omroep
  • Marc Van Poucke, pionier van Doe-het-zelf televisie in Vlaanderen. Maar ook de eerste soap die te zien was op de openbare omroep. En dat drie jaar voor de start van Thuis

Van algemeen nut: donderdag 22 februari om 20.35 uur op Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos