Steven Van Herreweghe geeft bijzondere tv-geschiedenis een tweede leven in 'Van algemeen nut'

Steven Van Herreweghe geeft bijzondere tv-geschiedenis een tweede leven in 'Van algemeen nut'

In zijn nieuwe programma Van algemeen nut nodigt Steven Van Herreweghe elke donderdag enkele bekende en minder bekende mensen uit. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: allemaal zijn ze ooit op televisie geweest. Hij wil zijn gasten beter leren kennen omdat ze hem zijn opgevallen in het rijke beeldarchief van de VRT.

Stuk voor stuk hebben ze een bijzondere bijdrage geleverd aan 65 jaar openbare omroep. Samen met hen zoomt Steven vanuit zijn huiselijke studio elke week dieper in op hun televisiemoment en geeft het een tweede leven. 

Hieronder geeft Steven Van Herreweghe alvast wat meer uitleg over zijn nieuwe programma.

 

Van algemeen nut: vanaf 4 januari elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Van algemeen nut is een programma van Liefhebbers voor Eén.

 

Steven heeft de voorbije maanden in de kelders van de VRT gebivakkeerd. Hij leerde er heel wat mensen kennen, mensen die door de jaren heen in beeld zijn gekomen op de openbare omroep. Omdat ze hem zijn opgevallen, wil Steven elke week enkele van hen uitnodigen. De keuze van de gasten is gevarieerd en beoogt een goed gesprek met onbekende en bekende mensen. Stuk voor stuk hebben ze een bijzondere bijdrage geleverd aan 65 jaar openbare omroep. Samen met hen kijkt Steven terug naar dat grappige, sprekende, ontroerende, schokkende, … fragment en blaast dat fragment een nieuw leven in door het te actualiseren.

Een tweede leven

Elke week ontvangt Steven verschillende gasten om de gekozen fragmenten een tweede leven te geven. Het fragment is dan wel perfect gestockeerd, maar er ontbreekt nog iets. Soms is er extra verheldering nodig of moet het bijgestuurd worden. Het is aan Steven en zijn gasten om, met de kennis van vandaag, de fragmenten te actualiseren en gecorrigeerd opnieuw in het archief te zetten. Klaar voor toekomstige generaties. Zo toonde de openbare omroep 51 jaar geleden hoe je een dame begroet in het openbaar: "Eerst begroeten de dames elkaar, dan begroeten de heren de dames, en daarna begroeten de heren elkaar." Opnieuw razend actueel in de nasleep van #metoo.

Steven:

Indrukwekkend hoeveel straffe beelden en hoeveel bijzondere mensen er de afgelopen 65 jaar op televisie de revue zijn gepasseerd. Het is een echt huzarenstukje om al die mensen terug te vinden. Maar ik heb ze nodig om het fragment een tweede leven te geven. Ik kijk er tegelijk ook enorm naar uit. Dit is echt op mijn lijf geschreven. Ik doe niets liever dan grasduinen in oude fragmenten, foto’s, … op zoek naar spannende of opmerkelijke verhalen.

Ook bepaalde muzieknummers hebben recht op een tweede leven. Daarvoor krijgt Steven elke week de hulp van de collega’s van Studio Brussel. Huis-DJ Yolotanker neemt oude en verborgen muzikale hits onder handen en blaast ze zo nieuw leven in. Zo kunnen nieuwe generaties kennismaken met vergeten muzikale pareltjes. De aftrap wordt gegeven bij De Roo & Byloo op donderdag 4 januari, de dag van de eerste aflevering op Eén. Daarna zal deze zoektocht en het vernieuwen van oude nummers ongetwijfeld een fantastisch viraal leven leiden.

Opsporing verzocht: hulp van de kijker

Steven vond veel mensen in het beeldarchief, maar niet iedereen is even gemakkelijk terug op te sporen in het echte leven. Daarvoor heeft Steven de kijker nodig. Regelmatig lanceert hij een opsporingsbericht van algemeen nut in de hoop de gezochte persoon snel terug te vinden. Via Facebook en Instagram kan iedereen Steven tips geven zodat hij de gezochte mensen toch nog kan uitnodigen. 

Van algemeen nut: vanaf 4 januari elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Van algemeen nut is een programma van Liefhebbers voor Eén.

NIET VOOR PUBLICATIE: FOTO'S

U vindt vanaf zaterdag 23 december persfoto's van Steven Van Herreweghe in het decor op http://pers.vrt.be.

 

 

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos