Spoed 24/7: Zestig camera’s registreren het wel en wee op de spoedgevallendienst van UZ Leuven

Spoed 24/7: Zestig camera’s registreren het wel en wee op de spoedgevallendienst van UZ Leuven

Een unieke blik op de spoed van het UZ Leuven

Eén en het productiehuis 100.000Volts.TV filmden zes weken lang dag en nacht op de spoedgevallendienst van UZ Leuven voor de documentairereeks Spoed 24/7. De makers installeerden zestig vaste camera’s om alles te kunnen registreren. Alle opnames gebeurden met toestemming van de patiënt.

Spoed 24/7 brengt een nooit geziene blik achter de schermen van de spoedgevallendienst van het UZ Leuven, vanaf maandag 29 augustus, tien weken lang op Eén.

Voor het eerst in Vlaanderen wordt deze nieuwe draaistijl gebruikt om de indringende en beklijvende, maar vaak ook grappige verhalen van patiënten te registreren.

De documentairereeks toont hoe een bijzonder geëngageerd team van artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers van het ziekenhuis mensen in nood helpen. Verhalen over leven en dood, liefde en geluk; nog nooit was reality zo echt.

Stef Soetewey, producent geeft uitleg over de unieke manier van werken:

Spoed 24/7 brengt op een respectvolle en waarheidsgetrouwe manier serene, diepmenselijke verhalen over gebeurtenissen die iedereen kunnen overkomen en die niemand onberoerd laten. De regiekamer hebben we ter plaatse geïnstalleerd en de camera’s werden vanop afstand bediend. Dat liet ons toe om alle verhalen als het ware te registreren volgens het ‘fly on the wall’- principe."

 Diepmenselijke verhalen

Spoed 24/7 brengt heel diverse verhalen, soms heel emotioneel of grappig of verrassend. De spoedgevallendienst van UZ Leuven is een van de grootste en meest moderne van het land. Een uitgebreid gespecialiseerd team staat dag en nacht klaar.

Peter Deboutte, hoofdverpleegkundige spoedgevallendienst:

“Een grote groep met onder andere administratieve medewerkers, ambulanciers, dispatchers, logistieke medewerkers, verpleegkundigen en artsen zijn dagelijks in de weer om alle patiënten zo optimaal mogelijk te verzorgen. Een goede samenwerking met de verschillende disciplines is onontbeerlijk en vereist een optimale onderlinge communicatie, wat niet altijd evident is. Dat brengt de reeks goed in beeld.”

Aandacht voor de patiënt

Voor professor Sandra Verelst, medisch diensthoofd van de spoedgevallendienst, was het belangrijk dat Spoed 24/7 een reeks is waarin de patiënt centraal staat en niet zozeer de hulpverlener als individu.

“De documentairereeks geeft ons de gelegenheid om duidelijk weer te geven met welke soort problemen patiënten zich hier aanbieden en hoe de opvang verloopt, afhankelijk van de ernst van het probleem. De vaak systematische aanpak wordt in beeld gebracht, een op het eerste gezicht banale kwetsuur kan immers een ernstige achterliggende oorzaak hebben.

Net als de makers vonden wij het ook heel belangrijk dat de normale werking van de spoedgevallendienst niet verstoord zou raken. De manier van filmen met de vaste camera’s liet dit op een perfecte manier toe en de samenwerking tussen de filmploeg en de zorgverleners verliep vlot en in alle vertrouwen.”

Samenwerking

Spoed 24/7 werd gemaakt in volledige samenwerking met UZ Leuven, een samenwerking die in het verleden al goed was voor drie documentairereeksen Het leven zoals het is: Kinderziekenhuis. Later volgt nog een tweede reeks van Spoed 24/7.

Afleveringen

Aflevering 1 |  maandag 29 augustus

José heeft extreme buikpijn. Hij heeft een sterke polsslag, maar zijn bloeddruk is bijna onmeetbaar laag. Er is duidelijk iets heel ernstigs aan de hand. Jonas komt luid schreeuwend binnen. Tijdens het voetballen klikte zijn schouder uit de kom. Een dosis verdoving doet wonderen. Marc is nog maar vooraan in de 30, maar te weinig beweging, stress op het werk, roken en liters redbull maken dat hij op die jonge leeftijd al een hartinfarct krijgt. Staf is een verwoed fietser. Hij viel en brak zijn heup, maar babbelen kan hij nog als de beste.

Hoe kwam deze documentairereeks tot stand? Onmiddellijk na de eerste uitzending staat op de website van Eén ‘De making of van Spoed 24/7’. Deze extra aflevering is enkel online te bekijken via www.een.be.

Aflevering 2 | maandag 5 september

Chloe is nu 2 jaar, maar ze is extreem prematuur geboren. De infectie die ze nu heeft opgelopen zou voor andere kinderen van haar leeftijd wellicht niet veel meer zijn dan griep. Voor haar is het levensbedreigend. Timmy sukkelt al 4 jaar met ontstekingen op zijn pancreas. Dat is extreem pijnlijk, en de ontstekingen blijven maar terugkomen. Er is een operatie gepland, maar die kan alleen doorgaan als Timmy’s pancreas niet ontstoken is. Marcel is heel zijn leven schrijnwerker geweest en nog steeds niet uit zijn werkhuis weg te slaan. Zijn zoon hoopt dat hij na het ongeval met zijn slijpschijf vandaag die gevaarlijke tuigen eindelijk voorgoed in de kast hangt.

Aflevering 3 | maandag 12 september

Tijdens een mountainbiketour kwamen twee fietsers zwaar ten val. Bram heeft geluk. Hij zal vrij snel terug op de fiets kunnen, maar David is er veel erger aan toe. Jolien heeft MUCO. Ze is nog maar 26 maar heeft al twee longtransplantaties én een levertransplantatie achter de rug. Het zou beter moeten gaan, maar helaas. Ze verblijft meer in het ziekenhuis dan thuis. En dat weegt. Theodoor is erg gepassioneerd door de jacht. Maar de terugslag van zijn geweer bezorgde hem “compartimentsyndroom”. Een zeldzame maar ernstige aandoening waar meteen alle dokters in opleiding geïnteresseerd naar komen kijken. Paul is gevallen. Hij is 76 en valt heel regelmatig. Hij beseft dat hij ouder wordt en misschien hulp nodig heeft. Maar hij heeft het er erg moeilijk mee.

De volgende inhouden van aflevering 4 tot en met 10 worden via de programmakolommen bekendgemaakt.

Over de makers

Spoed 24/7 is de eerste productie van 100.000Volts.TV, een onafhankelijk productiehuis dat in september 2014 werd opgericht door Stef Soetewey. Stef Soetewey was vroeger mede-oprichter en MD van Kanakna Productions. 

Spoed 24/7: vanaf 29 augustus elke maandag om 20.40 uur op Eén.

Spoed 24/7 is een programma van 100.000Volts.TV voor Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos