“Schaamte is de drempel die een afstand creëert die mensen in armoede zelf niet zomaar kunnen overbruggen.”

“Schaamte is de drempel die een afstand creëert die mensen in armoede zelf niet zomaar kunnen overbruggen.”

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

Dinsdag 29 september 2015 — Op woensdag 30 september brengt Koppen een bezoek aan het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen, een school waar een kwart van de leerlingen uit een gezin komt dat in armoede leeft. Armoede op school is er een groot probleem en leidt tot meer en meer onbetaalde facturen. 

Phara de Aguirre neemt de kijker mee in het verhaal van Peter Heymans, die getrouwd is met de Tsjechische Sarka. Hun gezin verbindt al 11 jaar West- en Oost-Europa, maar als het over vluchtelingen gaat, staan de meningen lijnrecht tegenover elkaar.

Koppen brengt ook een reportage over b-boy Serge Lawson, overdag verkeersagent, 's avonds een van de beste breakdancers van ons land en één van de favorieten voor de titel van Benelux-kampioen.

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

ARMOEDE OP SCHOOL

Kinderen die niet mee op uitstap mogen, kinderen met lege brooddozen of lege boekentassen. Een op de tien kinderen in Vlaanderen leeft in armoede. Maar op het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen (een school voor doven-en gehoorgestoorden, kinderen met autisme, leer- of gedragsmoeilijkheden) is het nog erger: een kwart van de 750 leerlingen komt uit een gezin dat in armoede leeft.

Jos Mariën, de directeur, benadrukt dat de school aan een bedrag van 140.000 euro onbetaalde facturen zit. Omdat de school alle kinderen gelijke kansen wil geven, is er een sociaal fonds dat tussenkomt en werkt er een ervaringsdeskundige in armoede

“Ouders schamen zich en dus komen ze niet naar oudervergaderingen. Ik vind dat een immense en heel droevige drempel, die een afstand creëert die mensen in armoede zelf niet zomaar kunnen overbruggen.”

Reportage: Phara de Aguirre en Tomas Teetaert

TSJECHIE: ANTI-VLUCHTELING

Dit jaar nog moet Tsjechië 1700 vluchtelingen opvangen. Het Europees spreidingsplan voor vluchtelingen verplicht dat, ook al stemde Tsjechië (maar ook Hongarije en Slovakije) tegen dat plan.

Peter Heymans is getrouwd met de Tsjechische Sarka. Hun gezin verbindt nu 11 jaar West- en Oost-Europa, maar als het over vluchtelingen gaat, staan de meningen lijnrecht tegenover elkaar. Peter trekt naar Praag en naar het geboortedorp van zijn vrouw, op zoek naar het antwoord: waarom houdt Tsjechië de deur zo hardnekkig dicht?

Reportage: Nieveranst

BREAKING

Serge Lawson is overdag verkeersagent in Brussel. Maar ’s avonds, als zijn uniform uitgaat, is hij heer en meester in top rock, footwork, acrobatische powermoves en freezes.

Serge is al jaren één van de allerbeste b-boys van ons land. Zegt u niks? B-boying, of breaking of breakdance heet zijn dansdiscipline. In zogenaamde battles dansen b-boys en b-girls tegen elkaar om te bewijzen wie de beste is.

In het Kaaitheater in Brussel werd de Battle of the Year Benelux uitgevochten. Eén van de favorieten voor de titel van Benelux-kampioen was Serge.

Reportage: Guy De Troyer

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Breaking (Koppen)
Tsjechië: anti-vluchteling (Koppen)
Armoede op school (Koppen)
Breaking (Koppen)
Tsjechië: anti-vluchteling (Koppen)
Armoede op school (Koppen)