'Salamander 2': een nieuw bloedstollend verhaal. De jacht op Salamander gaat voort...

'Salamander 2': een nieuw bloedstollend verhaal. De jacht op Salamander gaat voort...

Politie-inspecteur Gerardi ontdekt een samenzwering op het allerhoogste niveau die draait rond het bezit van diamantmijnen

Precies vijf jaar nadat Eén de bijzonder gesmaakte eerste reeks van Salamander op de kijker losliet, start op 7 januari het langverwachte tweede seizoen. Ook in dit nieuwe thrillerverhaal speelt hoofdinspecteur Paul Gerardi de hoofdrol en raakt hij betrokken bij een complot op het allerhoogste niveau. Dit keer draait de samenzwering rond het bezit van diamantmijnen. Gerardi is er als enige van overtuigd dat de ontbonden groep Salamander daarbij betrokken is en start een onderzoek. Maar zo zet hij zijn leven en dat van zijn dochter op het spel. Dit nieuwe verhaal is goed voor tien weken opperste suspense, vanaf zondag 7 januari. 

Salamander 2 kan rekenen op een getalenteerde cast met opnieuw Filip Peeters in de rol van hoofdinspecteur Gerardi. Daarnaast keren ook Leah Thys, Wim Opbrouck, Koen Van Impe en Tine Reymer terug, en is er een glansrol voor Violet Braeckman, die in het eerste seizoen debuteerde als Gerardi's dochter. Ook de ploeg van de tweede reeks blijft grotendeels dezelfde, met Ward Hulselmans als scenarist, Frank Van Mechelen als regisseur, Lou Berghmans als DOP/cameraman en Eric Wirix als producent.

De eerste reeks van Salamander hield in het voorjaar van 2013 twaalf weken lang gemiddeld 1,4 miljoen kijkers aan het scherm gekluisterd en werd verkocht aan meer dan dertig landen. Salamander was ook de eerste Vlaamse reeks die te zien was op BBC en Netflix. 

Duik hieronder in het nieuwe spannende verhaal.

Salamander 2, elke zondag vanaf 7 januari om 21.35 uur op Eén.

Salamander 2 is een reeks van Skyline Entertainment voor Eén, in co-productie met Gardner and Domm en Beta Film, mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie en met de steun van het VAF/Mediafonds en de Tax Sheltermaatregel van de federale overheid.

 

NIET VOOR PUBLICATIE:

U vindt heel wat stills en foto's van Salamander 2 op het persportaal van de VRT: http://pers.vrt.be.

Op aanvraag bezorgen wij u onder embargo de visielinken van de eerste twee afleveringen van Salamander. U kan hiervoor mailen naar pers@vrt.be.

 

Het verhaal

Vijf jaar na het einde van Salamander 1 woont hoofdinspecteur Paul Gerardi nog altijd met Patricia Wolfs op kasteel Wolfs. Hun dochters Sofie en Nicola lopen universiteit. Paul verloor in de eerste reeks zijn echtgenote Sarah in een aanslag. Zij is de moeder van Sofie. Ook Patricia verloor haar eerste partner en de vader van haar dochter Nicola. In de tweede reeks trekt een moord in de wijk Matonge op een politieke balling uit het mini-staatje Kitangi - ooit behorend tot de Belgische kolonie - hoofdinspecteur Paul Gerardi langzaam maar zeker in het moeras van een samenzwering die draait om het bezit van de diamantmijnen in het staatje.

Het spoor leidt naar de Brusselse Minnebach Private lnvestment Bank. Minnebach is - samen met drie buitenlandse banken - de financiële motor achter het rebellenleger dat onder leiding van Generaal Bombé op uiterst bloedige wijze de macht in Kitangi aan het grijpen is. De inzet: twee diamantmijnen. Met Bombé als president, wordt de uitbating ervan volledig toegewezen aan de Brusselse bank-connectie. Miljarden euro's zullen worden verdiend op het bloed van duizenden onschuldigen. Er bestaat echter een film waarop toekomstig president Bombé te zien is terwijl hij deelneemt aan een moordpartij. De film - die het hele complot kan ondermijnen - werd destijds het land uitgesmokkeld door een Belgische piloot, Marc Jopart.

Deze Jopart is niemand minder dan de overleden echtgenoot van Patricia Wolfs. De sleutel van het geheim dat Paul op gevaar van eigen leven zal ontrafelen, zit dus in zijn eigen huis, binnen zijn familie, zonder dat hij het weet. De jacht op de film brengt Pauls leven en gezin opnieuw in gevaar, zeker wanneer Minnebach en zijn entourage hun pijlen richten op de dochters Nicola en Sofie.

De malafide bankiers wanen zich veilig, want bij de gerespecteerde politici zijn angst en hypocrisie sterker dan gewetensnood. Wanneer Paul Gerardi in dit complot gaat wroeten, moet hij opnieuw rennen voor zijn leven. 

Personages en cast

Paul Gerardi - Filip Peeters

Gerardi is een toegewijd speurder die zijn persoonlijkheid sterk ontleent aan wat hij doet, niet noodzakelijk uit wat hij is. Hij wordt niet gedreven door rechtvaardigheidsgevoel- hij weet al lang dat rechtvaardigheid niet bestaat- maar door instinctieve herkenning van boosheid, misbruik en inbreuk op menselijke waardigheid. In die zin is hij eerder een redresseur du destin, niet bepaald de ideale flik, maar wel een zeer nuttige flik. 

Hij gaat helemaal door het lint als aan zijn familie of naasten wordt geraakt. Dan kent zijn jacht op ‘het kwaad’, waarin hij rotsvast gelooft, geen grenzen. Hij is dus eerder een ‘accidental hero’, verre van een idealist – zeker niet na de moord op zijn vrouw. Zijn dadendrang brengt zijn gezin weer in gevaar, in het bijzonder zijn dochter. Zonder het te beseffen zet hij het leven van Sofie op het spel…

Patricia Wolfs - Tine Reymer

Patricia Wolfs is de dochter van industrieel Wolfs, die de strijd tegen Salamander ontketende en opdracht gaf tot de kraak in de Bank Jonkhere in de eerste reeks. Ze is de vriendin van Paul Gerardi. Ze woont met Gerardi en hun respectievelijke dochters Nicola en Sofie samen in het kasteel van haar vader.

Toch kan deze welstellende vrouw, die jaren alleen en in welstand heeft geleefd, Paul Gerardi niet geven wat hij zoekt en omgekeerd. Zij wil een mondain en rimpelloos bourgeois-leven en is niet in staat zich aan hem aan te passen: hij is te volks voor haar, te instinctief, te aards. Het onderzoek dat hij voert maakt duidelijk dat een breuk tussen beide dichterbij komt.

Sofie Gerardi - Violet Braeckman

Sofie is de dochter van Paul Gerardi: een kind dat door de gewelddadige dood van haar moeder haar houvast in deze wereld min of meer kwijt is geraakt. Ze trekt zich instinctief terug in een eigen beschermde burcht die ze tracht recht te houden terwijl het in de studentenwereld rondom haar, volop feest is.

Ze zoekt iemand die stabiel is en denkt die gevonden te hebben in de compleet verkeerde persoon, een gevolg van haar wereldvreemdheid. Als Gerardi alles doet om haar prille liefde te kelderen, staat ze op tegen haar vader.

Nicola Wolfs - Emilie Van Nieuwenhuyze

Niola is de dochter van Pauls vriendin Patricia. Ze is een eersteklas bedorven rijkeluiskind, een verwend nest met weinig ambities buiten feesten en zich amuseren. Maar ze heeft een gouden hart dat ze selectief gebruikt. Gelukkig voor haar is er Sofie die voor enig tegengewicht zorgt. Sofie mag ten volle op haar rekenen.

Zolang één grens maar niet wordt overschreden: die van haar emotionele bezitsdrang. Dan ontploft haar ego en richt ze haar omgeving ten gronde, en sleurt ze allen die haar lief zijn mee.

Martine Carlier - Leah Thys

Martine is de laatste erfgename van Salamander. Het archetype van een gevaarlijke vrouw, teleurgesteld in het leven en de liefde en dus steeds bereid wraak te nemen op iedereen die haar tegenwerkt.

Ze is uiterst begaafd en hoog cultureel ontwikkeld. Een dame van de wereld en dat is ideaal om de juiste contacten te leggen in de toplaag van de maatschappij. Dat doet ze met plezier, want samenzweren is haar leven, en discrete, maar brute macht uitoefenen haar ideale compensatie voor haar verschrompelde gevoelens. Zij gaat over lijken en geniet ervan.

Antony Minnebach - Jeroen Van der Ven

Antony is de jongste telg uit een bankiersgeslacht, die zijn eigen weg is gegaan. Hij heeft maximaal gebruik gemaakt van alle contacten en ervaring van zijn familie om een private investeringsbank op te zetten. Wat Minnebach drijft is niet de verovering van macht of het manipuleren van de politiek, maar vooral het plezier van het spel. Hij is ontdaan van elk soort ideaal of diepere motieven. Het is het spel van het geld dat hem interesseert en het vergaren van een steeds groter kapitaal met geld dat anderen hem toevertrouwen.

Zijn toppunt bereikt Minnebach als hij plots zoveel miljarden mag beheren, dat hij een hele Afrikaanse staat kan ‘kopen’, diamantmijnen inclusief. Hij bijt, maar komt snel in de problemen. Minnebach toont zich een vechter: hij vecht met dezelfde genadeloosheid en berekening als waarmee hij zijn kapitaal vergaarde.

Marc De Coutere - Wim Opbrouck

Marc De Coutere kent de kijker als Minister van Justitie in Salamander I. Intussen is hij premier. Een man met meer goede inborst dan karakter. Een beroepspoliticus die nooit een echte job heeft gekend, maar het goed meent. Hoewel zijn idealen mettertijd vervaagd zijn. Eigenlijk is hij nog nooit écht in de problemen gekomen: de harde strijd op leven en dood is hem gespaard gebleven.

Maar nu wordt hij, door toedoen van bankier Minnebach, geconfronteerd met een samenzwering die het voortbestaan van zijn partij en zijn regering in gevaar brengt. Hij kan niet vluchten, want hij zélf is de oorzaak van alles, zonder dat hij het aanvankelijk beseft. Premier De Coutere kijkt voor het eerst in de spiegel en staat voor die éne vraag die hij altijd kon vermijden: ben ik bereid om tot het uiterste te gaan, het land redden of kies ik voor mijn eigen vel?

Vic Adams - Koen Van Impe

“Ik ben een ambtenaar en daar ben ik fier op!” Dat is het adagio van Adams, die we terugvinden als adjunct diensthoofd van de P9. Deze kleine, uiterst geheime dienst werd in 1911 door Albert I opgericht, om de Belgische elite te beschermen tegen haar eigen schandalen in zoverre deze de Belgische staat in diskrediet kunnen brengen.

Adams is een loyaal dienaar van de staat en is het gewend te werken met zeer vage wettelijke limieten. Maar als hij ziet in welke smerige situatie het gezin van Paul Gerardi terechtkomt, wordt zijn geweten zwaar op de proef gesteld.

Jackie Lanciers - Florence Hebbelynck

In het zeer eenvoudige gezin van twee kinderen was er slechts voor één ruimte, tijd en geld: haar broer. Hij moest carrière maken. Jackie verlaat het ouderlijk nest en is onmiddellijk een vogel voor de kat.  Ze komt uiteindelijk in de prostitutie terecht maar wordt al snel haar eigen baas. Met vallen en opstaan realiseert ze op haar bizarre manier haar droom: schitteren, met de upperclass dineren, luxueus winkelen, chique reizen.

Ze heeft klanten in de diplomatie, politiek en zakenwereld. Maar Jackie heeft één groot probleem: ze weet te veel. Ze raakt verstrikt in een politiek web en het is juist dàn dat we haar leren kennen. Ze is slim en heeft overlevingsinstinct, maar tegen dit web van bedrog, dreiging en vals spel kan ze niet op. Ze verdwaalt in het labyrint en wanneer ze beseft dat niemand haar zal helpen, begint ze fatale fouten te maken.

Danny - Luc Nuyens

Danny is inspecteur en een collega van Gerardi. Eens was Danny een gedreven en talentrijke speurder, een betrouwbare en goede vriend. Maar ergens onderweg is hij zijn jobliefde en scherpte verloren.

Zijn existentiële teleurstelling heeft hem onvermijdelijk vatbaar gemaakt voor verleidingen die in zijn werk op de loer liggen. Jackie Lanciers blijkt zijn zwakke plek. Ze vonden elkaar op hetzelfde vlot dat richtingloos dobbert op de zee van grote en kleine gebeurtenissen in de grootstad. Innerlijke eenzaamheid bindt hen en ze zijn ervaren genoeg om dit geen liefde te noemen.

Toch heeft Danny nog altijd de charme van de volksjongen. Hij blijft een fidele kerel, een burger zoals velen, een man met oog voor de grote problemen van de kleine man – hij is er zelf ook één, en dat weet hij.

Monda - Vera Van Dooren

Monda is politiecommissaris. In de vele zaken die Monda samen met Gerardi tot een goed einde heeft gebracht, legde zij altijd grote ruimdenkendheid aan de dag voor zijn temperament en zijn afwijkende modus operandi. Juist door die kwaliteit – het koppelen van pragmatisme aan menselijk inzicht -  schopte ze het tot commissaris. Ze kan met mensen omgaan, hoe verschillend ze ook zijn en hoe zeer de persoonlijkheid van deze mensen soms in tegenspraak staat met wat ze doen: de wet toepassen.

Ze is van de juiste afkomst – middenklasse – stevig sociaal en familiaal verankerd, beheerst en niet bang van beslissingen. 

René Kroneborg - Peter Van de Velde 

René behoort tot de typische klasse van nieuwe rijken die zich in Vlaanderen hun weg naar de top banen. Kroneborg stelt zijn talenten en intellect niet meer ten dienste van zijn idealen, maar commercialiseert ze. Hij was een eerbaar magistraat, maar niet eerbaar genoeg om er genoegen mee te nemen.

Een misstap opent de deur naar de advocatuur en de poort naar het grote geld. Kroneborg vergat één ding: in deze wereld waar de macht in de schaduw wordt uitgeoefend, heeft alles zijn prijs. Ook hijzelf. 

Sabine Kroneborg - Kadèr Gürbüz

Sabine is de vrouw van René Kronenborg. Zij heeft niet moeten vechten voor haar positie, ze kreeg alles in haar schoot geworpen: haar afkomst, kapitaal, schoonheid, welsprekendheid, culturele verfijning en tenslotte ook de droom-echtgenoot die het plaatje compleet maakt. Juist die perfectie is haar zwakke plek, ook al omdat de perfectie niet wordt bijgestuurd door het hebben van kinderen. Ze is niet meteen een dame om van te houden, maar door wat er nog zal gebeuren, zal ze wel respect verdienen.

Jonatan Bury - Herbert Flack

Bury is voormalig minister van Pensioenen, minister van Staat en Regent van de Nationale Bank. Hij raakte in België betrokken bij een schandaal en vluchtte naar Afrika.

In Salamander 2 ziet de kijker hem terug in Kitangi, als raadsman van rebellengeneraal Bombé. Dat Bombé een massamoordenaar is, deert Bury niet. In Afrika is hij zijn laatste grein moraliteit kwijtgespeeld en kiest hij resoluut voor het geld. Bury is de rechtstreekse lijn van Bombé met Westerse wapenhandelaars, banken en onbetrouwbare politici.

Jamie Capelle - Boris Van Severen

Via zijn tante Martine is de jonge Jamie Capelle bij Salamander terechtgekomen en heeft hij wat hand- en spandiensten verleend voor de groep. Bij het uiteenvallen van Salamander is hij helemaal op het slechte pad geraakt en na een uit de hand gelopen overval belandt hij in de gevangenis. Jamie is geen verkeerde jongen, integendeel zelfs, hij heeft het hart op de juiste plaats maar is het slachtoffer van zowel de omstandigheden als van zijn eigen foute keuzes.

Bij zijn vrijlating wordt hij opnieuw door zijn tante ingeschakeld en opnieuw komt Jamie tussen twee vuren terecht. Voor de eerste keer in zijn leven zal hij voor iemand een open boek moeten zijn. Hij moet Sofie totaal vertrouwen. Hieraan gaat een lange tweestrijd vooraf, omdat hij goed beseft dat hij zichzelf wel kan redden, maar daardoor het leven van Sofie kan verwoesten. 

De makers

Voor Salamander 2 slaan opnieuw vier doorgewinterde televisiemakers de handen in elkaar. Scenarist Ward Hulselmans, regisseur Frank Van Mechelen, director of photography Lou Berghmans en producent Eric Wirix pakten ook samen de eerste reeks aan. 

Scenarist Ward Hulselmans

Het scenario van Salamander 2 is, net als het eerste seizoen, van de hand van Ward Hulselmans. Hij heeft al uitgebreid zijn sporen verdiend, onder meer met scenario’s voor de televisiereeksen Heterdaad (1996-1999), Stille waters (2001), Witse (concept en seizoen 1, 2004) en De Rodenburgs (adaptatie, 2008) en voor bioscoopfilms als De Indringer (2005) en Witse - de film (2014).

Regisseur Frank Van Mechelen 

Ook regisseur Frank Van Mechelen heeft al heel wat televisiereeksen en films op zijn palmares. Zo nam hij de regie van de langspeelfilms Witse - de film (2014), De Indringer (2005), De Hel van Tanger (2006) en Groenten uit Balen (2011) voor zijn rekening. Voor televisie regisseerde hij afleveringen uit de eerste zeven seizoenen van Aspe (2003-2010), de derde reeks van De mol (2002), Stille waters (2001), de tweede en derde reeks van Raf & Ronny (1999-2000), Engeltjes (1999), Heterdaad (1996-1998), Ons geluk (1995), De familie Backeljau (1993-1994), Meester! (1992) en vele anderen.

Director of Photography/cameraman Lou Berghmans 

Salamander 2 zit vol prachtige beelden dankzij een derde sterke creatieveling in de ploeg: cameraman en director of photography Lou Berghmans. Hij draaide onder meer voor tv-reeksen als De Parelvissers, Het eiland, Van vlees en bloed en Tytgat Chocolat en verschillende speelfilms, waaronder Ben X en De indringer.

Producent Eric Wirix 

Eric Wirix is medeproducent van onder meer de series Alexander, Stille waters, Aspe en De Rodenburgs en verschillende films, zoals onder andere De Indringer, De Hel van Tanger en F.C. De Kampioenen: Kampioen zijn blijft plezant.

 

Salamander 2, elke zondag vanaf 7 januari om 21.35 uur op Eén.

De reeks wordt op zondagavond ook uitgezonden met open audiodescriptie op Eén+.

Salamander 2 is een reeks van Skyline Entertainment voor Eén, in co-productie met Gardner and Domm en Beta Film, mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie en met de steun van het VAF/Mediafonds en de Tax Sheltermaatregel van de federale overheid.

 

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos