Rudi Vranckx voorspelde in 2010 de omwenteling in Egypte en de val van Moebarak

Rudi Vranckx voorspelde in 2010 de omwenteling in Egypte en de val van Moebarak

Over 5 jaar, de tweede aflevering op woensdag 13 januari om 21.30 op Eén

In 2010 interviewde Wim De Vilder 7 bekende Vlamingen, met de vraag “Hoe zal je eigen leven en de wereld rond jou eruit zien in 2015?” De zeven waren Alexander De Croo, Wouter Vandenhaute, Goedele Liekens,  Marleen Temmerman, Jef Vermassen, André-Joseph Léonard en Rudi Vranckx.

Fragmenten uit de interviews van toen worden nu opnieuw uitgezonden in “Over 5 jaar”. De zeven BV’s krijgen hun uitspraken uit 2010 opnieuw te zien.

Vijf jaar geleden ging het interview met Rudi Vranckx vooral over waar zich de grote conflicten zouden afspelen in 2015. Hij zei toen: “Een land waar mijn buikgevoel van zegt dat we ervoor moeten opletten, is Egypte. Dat is een potentieel kruitvat. Allez, kan je je dat voorstellen, Egypte?” 

De voorspelling is opmerkelijk, omdat we Egypte toen enkel kenden als een toeristisch paradijs, waar nog geen problemen waren. Zelfs van de Arabische revolutie was nog geen sprake. Maar amper enkele maanden later kreeg Rudi gelijk: in 2011 brak in Egypte een revolutie los, president Moebarak werd verdreven en de moslimbroeders kwamen aan de macht. Precies wat Rudi had gezegd.

Nog een andere evolutie had Rudi Vranckx goed aangevoeld:

“Voor mij is het sleutelwoord van onze tijd angst”, zei hij in 2010. Vandaag moet hij vaststellen dat dat meer dan ooit het geval is en terreur zelden zo dicht bij ons is gekomen. Vijf jaar geleden zei hij: “Al Qaeda is als een kwikthermometer die je neergooit, en dat worden allemaal kwikbolletjes die zich verspreiden.” Eén van die kwikbolletjes is IS geworden.

In de tweede aflevering praat ook André-Joseph Léonard, net afgetreden als aartsbisschop, over de controverse rond zijn figuur en over zijn veroordeling in een zaak van kindermisbruik.

De opnames voor Over 5 jaar zijn gemaakt in De Heerlijckyt van Elsmeren, een kasteeldomein en seminarie-centrum in Geetbets, op de grens van Vlaams-Brabant en Limburg. De eerste aflevering van Over vijf jaar haalde meer dan 1 miljoen kijkers. 

Over 5 jaar: woensdag 13 en 20 januari rond 21.30 uur op Eén. 

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos