Radio 2-reporter Sven Pichal: “Een besparing van meer dan 7000 euro per jaar mocht ik niet met de auto naar 't werk komen"

Radio 2-reporter Sven Pichal: “Een besparing van meer dan 7000 euro per jaar mocht ik niet met de auto naar 't werk komen"

Pano onderzoekt of de Vlaming 30 dagen zonder auto kan

Hoe komt het dat we blijven kiezen voor onze auto, ook al pieken de files? Wat heeft de Vlaming eigenlijk nodig om zijn brood bij de bakker met de fiets te halen? En waarom blijft de helft van ons weigeren om het openbaar vervoer te nemen?

Pano brengt op woensdag 25 oktober het relaas van drie verschillende gezinnnen die het 30 dagen zonder wagen moeten redden. Reporter en Radio 2-presentator Sven Pichal is verslaafd aan zijn auto en test het uit, samen met een jonge friturist uit Mariakerke en een gezin met drie kinderen uit Boom. Mobiliteitsdokter Delphine Eeckhout van Traject helpt hen letterlijk op weg. Is het veiliger, goedkoper en vooral sneller?

Sven Pichal kan het bijna niet geloven, de kostprijs van een auto is waanzinnig. “Meer dan 7000 euro zou ik jaarlijks uitsparen, mocht ik mijn woon-werkverkeer niet met de auto doen. Misschien kan ik die reis naar Nieuw-Zeeland dan toch doen." 

“We zijn onszelf letterlijk aan het vastrijden”, zegt mobiliteitsexpert Kris Peeters."Kijk naar Parijs, naar Peking, het is gewoon een kwestie van tijd voor we hier ook drastisch moeten ingrijpen.”

Voor jonge friturist Fouke Van Dingenen was het alvast een enorme uitdaging: zijn cabrio, “zijne chique bak”, inruilen voor een elektrische fiets. En Saskia, mama van drie, overtuigde haar kinderen om toch in de regen te fietsen dankzij een kop warme chocomelk. Hoe brengen ze het ervan af en houden ze het vol?

Reportage: Kristiaan Vanhalle en Sven Pichal

Eindredactie: Lin Delcour en Pascal Seynhaeve

Pano, woensdag 25 oktober om 21.25 uur op Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos