Skip to Content
Populaire quiz 1 jaar gratis terug op Eén met Thomas Vanderveken en 16 enthousiaste kandidaten

Populaire quiz 1 jaar gratis terug op Eén met Thomas Vanderveken en 16 enthousiaste kandidaten

Dit voorjaar brengt Eén een nieuw seizoen van de legendarische quiz 1 jaar gratis. Van 2001 tot 2008 was de reeks een van de populairste quizprogramma’s in Vlaanderen. Elf jaar later wordt de succesformule helemaal opgefrist en nieuw leven ingeblazen door Thomas Vanderveken.

Het basisconcept blijft hetzelfde: een bikkelharde afvalkoers vermomd als gezellige quiz. 1 jaar gratis start met 16 kandidaten waarvan er elke aflevering iemand naar huis wordt gestuurd, tot er één winnaar overblijft. Die winnaar krijgt het netto­jaarloon van de meest verdienende deelnemer. Voor de deelnemers is mensenkennis minstens even belangrijk als quizkennis, want zij moeten hun medekandidaten goed kunnen inschatten.

Presentator Thomas Vanderveken: “Elke aflevering opnieuw valt me op hoe fenomenaal deze quiz in elkaar zit. Hoed af voor vaklui Karel en Herman! De spanningsboog is perfect: van vrolijke babbels aan het begin tot sidderen en beven in de laatste rondes. Met aan het einde: een dolgelukkige winnaar. Ik ben zowaar fan!”

1 jaar gratis: vanaf 4 januari elke zaterdag om 20.45 uur op Eén.

1 jaar gratis is een programma van Roses are blue voor Eén.

Het nieuwe 1 jaar gratis

Dit nieuwe seizoen van 1 jaar gratis heeft vijf verschillende rondes. In de eerste drie rondes moeten de kandidaten zo veel mogelijk punten verzamelen. Het is belangrijk om niet terecht te komen op de laatste drie plekken. Want die kandidaten moeten vooraan de vragen beantwoorden terwijl de achterban van vak naar vak springt.

De eerste ronde bestaat uit vijf vragen. Als Thomas een vraag heeft gesteld heeft de achterban exact acht seconden om achter de speler te gaan staan waarvan ze denken dat die het juiste antwoord weet. Heeft een speler het antwoord goed, worden er honderd punten netjes verdeeld tussen de speler en de mensen in het vak erachter. Bij elke vraag verandert dus het klassement en is het mogelijk dat er andere spelers vooraan staan.

In ronde twee blijft het spel hetzelfde, maar er zijn in plaats van vier nu nog maar drie antwoordmogelijkheden. In ronde drie zijn er nog twee antwoordmogelijkheden. Na drie rondes moeten de laatste drie kandidaten verder strijden in de vuurproef en mogelijks ook het cijferduel om te overleven, terwijl de rest al doorgaat naar volgende week. 

De vuurproef

In de vernieuwde vuurproef moeten de drie overblijvers als eerste acht punten verdienen om door te gaan naar volgende week. Dat doen ze door de vragen uit het spelrooster juist te beantwoorden. Ze kiezen zelf welke vragen ze beantwoorden: er zijn vier thema's met telkens drie vragen. De makkelijkste vraag is telkens twee punten waard, de middelste vier, de moeilijkste zes. Als de speler het antwoord juist heeft, verdient die de punten. Heeft hij of zij het antwoord fout, dan moet de kandidaat de vraag doorgeven aan iemand anders. Antwoord die fout, dan krijgt de oorspronkelijke kandidaat nog de helft van de punten. Degene die als eerste acht punten verzamelt, mag door naar de volgende aflevering.

Het cijferduel

De twee overblijvers van de vuurproef bekampen elkaar in het nagelnieuwe cijferduel. In het cijferduel stelt Thomas vijf vragen waarop het antwoord altijd een getal is. De twee kandidaten hebben telkens acht seconden om hun antwoord op te schrijven. Nadien worden de juiste antwoorden overlopen. Diegene die er drie keer het dichtste bij was, wint het cijferduel en gaat door naar volgende week. De andere valt onherroepelijk af.

Karel Vereertbrugghen, mede-formathouder: “Ik ben gaan kijken naar enkele opnames, en wat ik daar zag heeft me blij gemaakt. De magie van het spel blijft echt overeind en tegelijk zijn de programmamakers er in geslaagd om nog een extra portie spanning toe te voegen. Ik ga kijken en ik hoop de rest van Vlaanderen met mij.”
Herman Van Molle, mede-formathouder en oud-presentator: “Het is altijd prettig om te zien dat iets wat zo'n 20  jaar geleden aan een keukentafel is bedacht met klontjes geraffineerde suiker in plaats van kandidaten, een lang leven kan leiden. Ik wens Thomas, medewerkers en natuurlijk ook deelnemers alle heil en hopelijk steken ze de studio niet in brand zoals wij hebben gedaan.”

Deze zestien kandidaten gaan de uitdaging aan:

Bart - 42 jaar - bananenrijper - uit Borchtlombeek (Vlaams-Brabant)

Bart is getrouwd en heeft twee kindjes. In zijn vrije tijd is hij een bevlogen coach van een vrouwenvolleybalploeg en gooit hij met ballen in competitieverband als petanquespeler.

Maty - 21 jaar - werkzoekende - uit Gent (Oost-Vlaanderen)

Maty verandert op haar Instagrampagina vaker van look dan van paswoord. Verder is ze graag creatief bezig met kunst. Ze is druk aan het solliciteren en investeert veel tijd in vrienden en veganistisch koken. Ooit hoopt ze een eigen restaurant te kunnen starten.

Sus - 64 jaar - barbier - uit Herentals (Antwerpen)

Sus heeft altijd als zelfstandige hard gewerkt in zijn eigen kapsalon. Nu is hij nog twee dagen per week barbier en bouwt rustig af. Als hobby naait hij zijn eigen kleren en hij heeft zijn hart verloren in Tenerife.

Sara - 26 jaar - leerkracht - uit Schaarbeek (Brussel)

Sara is net getrouwd met Yassin en staat vol in het leven van onze bruisende hoofdstad. Ze geeft sociale wetenschappen en hoopt een inspiratiebron te kunnen zijn voor de Brusselse jongeren die tussen twee werelden zweven.

Jonas - 36 jaar - praktijkassistent zwemmen - Heist-op-den-Berg (Antwerpen)

Jonas geeft les aan de richting Lichamelijke opvoeding aan de universiteit. Straf, als je weet dat hij op zesjarige leeftijd zijn rechterbeen verloor. Deze paralympiër is een doorzetter.

Eric - 56 jaar - seniorenanimator - uit Edegem (Antwerpen)

Eric werkt in de ouderenzorg en heeft samen met zijn vriend Ivan een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen. Hij houdt van de zon en droomt van een mobilhome voor een zorgeloos pensioen.

Alberte - 69 jaar - gepensioneerde leerkracht - uit Bilzen (Limburg)

Alberte is de ouderdomsdeken van de groep maar heeft de energie van een puber. Ze werkt graag in de tuin, heeft de handen vol met haar kleinkinderen en zou met een deeltje van het geld een schooltje in India willen steunen waar ze nog zelf vrijwilligerswerk gedaan heeft.

Iben - 21 jaar - student Burgerlijk ingenieur - uit Gits (West-Vlaanderen)

Iben is een echte student. Als praeses van studentenvereniging Rodenbach geniet hij volop van Gent maar ook de boeken laat hij niet links liggen. De ultieme droom is om bij NASA te gaan werken.

Anja - 51 jaar - bibliothecaris - uit Ham (Limburg)

Anja is de hoofdbibliothecaris van haar gemeente. Al is ze niet de standaard bibliothecaris die je zou verwachten: Anja is vaak te vinden op rockconcerten of achterop een motor. Ze heeft een zoon van elf.

Marianne - 60 jaar - heftrucker bij Volvo Cars - uit Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Na zelfstandig bloemenkweker te zijn geweest, is Marianne nu heftruckchauffeur. Haar passie en hobby zijn echter nog steeds bloemen. Deze liefhebbende oma droomt van een reis naar Ecuador om wilde orchideeën te zien in de natuur.

Jochen - 38 jaar - kok - uit Oostende (West-Vlaanderen)

Jochen werkt de benen onder zijn lijf in zijn twee jobs als kok. Daarna rept hij zich naar huis om zijn nieuw samengesteld gezin met zeven kinderen op te voeden. Een ruwe bolster met een blanke pit.

Earl - 40 jaar - Thalysbestuurder - uit Antwerpen

Earl groeide op in de Kempen maar nu is Antwerpen zijn uitvalsbasis. Hij pendelt van Amsterdam over Brussel naar Parijs en terug, en maakt ook graag tijd voor zijn twee dochters. Vroeger kon je hem vinden op het hoogste niveau van het basketbalveld, letterlijk en figuurlijk. 

Djo - 26 jaar - verzorger/wereldreiziger - uit Gent (Oost-Vlaanderen)

Djo is vier maanden per jaar in België. Hij werkt dan heel hard als verzorger voor mensen met een beperking. Als hij genoeg geld heeft verdiend, vertrekt hij met vrienden naar het buitenland om daar als vrijwilliger in zijn eigen vzw te werken.

Eva - 23 jaar - visual merchandiser - uit Bilzen (Limburg)

Eva heeft net de overstap gemaakt van een job in retail naar een opleiding als kapster, een jeugddroom. In het weekend zorgt ze voor haar paard Geert en klust ze bij in de seniorendiscotheek van haar papa.

Daya - 38 jaar - pilote bij Tui - uit Boortmeerbeek (Vlaams-Brabant)

Daya heeft drie kinderen en combineert dit met haar job in de lucht. Als kapitein bij Tui-Fly komt ze op exotische plekken waar ze, als het even kan, haar loopschoenen aantrekt.

Lot - 30 jaar - huisarts - uit Tienen (Vlaams-Brabant)

Lot is huisarts geworden omdat ze als kind zelf vaak in ziekenhuizen heeft vertoefd met een longziekte die nooit meer weggaat. Ze wil met de hoofdprijs van 1 jaar gratis haar eveneens zieke zus mee op reis nemen, om zo haar ouders eens wat rust te gunnen.

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos