Skip to Content
Pano: Waar loopt het mis voor onze boeren?

Pano: Waar loopt het mis voor onze boeren?

Waar loopt het mis voor onze boeren? Van op het aardappelveld langs de groetenveiling naar de supermarkt tot op uw bord: Pano-reporter Greet Pluymers onderzoekt de weg van onze Belgische groenten en fruit.
Pano, woensdag 11 april om 21.30 uur op Eén.

Onze winkelrekken liggen vol verse groenten en fruit van Belgische bodem. Aan een redelijke prijs geraken we aan onze dagelijkse portie verse vitaminen. Maar hoeveel krijgen de Belgische boeren voor hun oogst, die ze met veel zorg kweekten? Boer Tonny kweekt selder, prei en kool.

"Boer zijn is de mooiste stiel die er is. Je steekt een zaadje in de grond en je probeert daar een zo mooi mogelijke preistaal uit te krijgen. We zaaien dat in maart, rooien het opnieuw in maart. We zijn er een jaar mee bezig. We verzorgen het echt." 

Aan welke prijs krijgen ze hun groenten en fruit verkocht en hoe gaat dat in z’n werk? Niet alles verloopt eerlijk, ondervindt reporter Greet. Vooral in de ‘korte keten’ die steeds populairder wordt, heeft de boer nauwelijks iets te zeggen over de verkoopsprijs, vertelt fruitteler Geert:

"Boeren zijn volgens mij moderne slaven geworden. We mogen dus een heel jaar het product bewerken, de risico’s ervan ondervinden en uiteindelijk, wanneer het over de prijs gaat, tellen wij niet mee. Dat regelt iemand anders. In welke andere sectoren wordt op die manier gewerkt? Dat doen alleen boeren.’"

Sommige boeren kiezen daarom bewust voor een andere manier. Ilse, die groenten kweekt en die in haar eigen hoevewinkel verkoopt, neemt zelf de touwtjes in handen:

"Als wij hier thuis verkopen vertrekken wij uit de kostprijs van het plantje, ons werk, de afschrijvingen en vandaaruit vertrekken we dan wat ons product aan de finish kost en we kennen onszelf eigenlijk ook een uurloon toe. Als we leveren naar de veilingen of naar de industrie dan kunnen we dat niet. Hier thuis ben ik nog een klein beetje heer en meester."

 

 

 

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos