Skip to Content
Pano: Uw job overgenomen door artificiële intelligentie?

Pano: Uw job overgenomen door artificiële intelligentie?

Over de gevolgen van AI voor de arbeidsmarkt – woensdag 19 september op Eén

Elke dag haalt een nieuwe toepassing van artificiële intelligentie (AI) de internationale media: van geautomatiseerde beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen tot zelfrijdende wagens.

Pano onderzoekt in welke mate AI een bedreiging vormt voor onze jobs. Daarvoor zette de redactie een experiment op met pianist Jef Neve, nochtans actief in één van de meest creatieve sectoren. 

Op woensdag 19 september om 21.25 u. op Eén.

Meer informatie hieronder.

 

Artificiële intelligentie is overal

AI zit nu al overal rond ons: in smartphones, navigatiesystemen en planningstools voor personeel. “We zitten vandaag echt in een stroomversnelling. En die stroomversnelling is er in hoge mate gekomen door het verschil in computer-rekenkracht,” zegt Vlaams expert Jonathan Berte, die met zijn bedrijf Robovision wereldwijd actief is in de wereld van AI.

Neem nu bijvoorbeeld de medische sector. “De ontwikkeling van artificiële intelligentie in mijn vakgebied is de meest opwindende inhoudelijke vernieuwing in de 30 jaar dat ik radioloog ben”, benadrukt professor Parizel (diensthoofd radiologie UZA).  AI begint bij massa’s beschikbare data waar - zoals bij een menselijk brein - patronen worden in herkend. Op die manier kunnen computers en robots zelfstandig beslissingen gaan nemen en taken uitvoeren zonder inbreng van de mens.

Experiment

Maar hoe ver staan die technologische ontwikkelingen in ons land en op welke manier kunnen ze ons dagelijks leven beïnvloeden?

Zullen we met z’n allen op termijn vervangen worden door slimme computers en robots? En komt bijvoorbeeld ook het beroep van journalist bijvoorbeeld onder druk? Pano zocht en vond slimme software die akelig dicht in de buurt komt.

In primeur toont Pano ook de resultaten van een grootschalig onderzoek dat een heel nieuw licht werpt op professionele toekomst. Want niemand wordt gespaard door de evolutie in de artificiële intelligentie.

Om dat aan te tonen zetten de makers zelf ook een experiment op met toppianist Jef Neve in de creatiefste van alle sectoren, de kunst.

 

Een reportage van Tomas Teetaert, Kristiaan Grauwels en Katrien Kubben
Eindredactie: Lin Delcour en Pascal Seynhaeve

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos