'Pano' over het verdriet van Aalst: lang geleden maar toch pijnlijk dichtbij

'Pano' over het verdriet van Aalst: lang geleden maar toch pijnlijk dichtbij

Hoe hebben de slachtoffers van de Bende-overval in Aalst hun trauma’s verwerkt?

Pano-reporters Machteld Libert, Sara Van Boxstael en Linde De Ceuster vragen zich op woensdag 6 december af hoe de slachtoffers van de Bende-overval in Aalst in 1985 hun trauma’s hebben verwerkt. Het antwoord doet pijn. 

Pano toont voor het eerst ook enkele ruwe filmfragmenten uit Niet Schieten, de film van Stijn Coninx gebaseerd op het leven van slachtoffer David Van de Steen. De film gaat in oktober 2018 in première. 

Pano over het verdriet van Aalst, op woensdag 6 december om 21.25 uur op Eén.

De Bende van Nijvel is terug van nooit weggeweest. Op 11 december krijgen de slachtoffers van de speurders een stand van zaken van het onderzoek. En er valt wat te vertellen. Want sinds de Reus van de Bende –misschien– een gezicht heeft gekregen, flakkert de hoop weer op. Maar worden oude wonden ook keihard opengereten.

Vooral in Aalst. Plek van de laatste Bende-moordpartij in november ’85, in de Delhaize daar. En woonplaats van de vermoedelijke Reus. "Iemand van ons, begot!"

"Ik heb nog altijd angst dat ze mij toch nog doodschieten"

Nu pas komen de verhalen daar naar boven. De Pano-reporters ontdekten getuigen die nog nooit gesproken hebben. Niet tegen de media, maar ook niet tegen andere slachtoffers. Sommigen durven nog altijd niet openlijk in beeld komen.

"Ik heb nog altijd angst om herkend te worden door een van die gasten. Dat ze mij toch nog gaan doodschieten", zegt een werknemer van de Delhaize van toen.

Ook nu pas komt bij velen het besef dat ze toen niet de juiste zorg kregen. Erover praten deden ze niet. Van slachtofferhulp was simpelweg geen sprake.

"Ze hebben niks gedaan, ze hebben ons aan ons lot overgelaten. Dat neem ik hen kwalijk", zegt Ingrid Mulder, moeder van twee kinderen die de moorden meemaakten.

En ook David Van de Steen is hard: "Nu, 32 jaar later, wordt iedereen wakker en beseffen ze dat het nog niet gedaan is, en dat er nog veel pijn is."

"Ik heb het trauma nog altijd niet verwerkt"

Dat weggestopte trauma heeft bij velen de rest van hun leven bepaald.

Diederik Palsterman:

"Ik ben nooit geworden wie ik moest worden. Ik ben ergens toch een beetje gebroken geweest." Of nog een andere Delhaize-werknemer: "Ik heb het trauma na 32 jaar nog altijd niet verwerkt."

Het verdriet van Aalst’ is een relevante én pakkende Pano, waaruit blijkt dat een zaterdagavond in november ’85 heel lang geleden is, maar tegelijk pijnlijk dichtbij.

 

Pano over het verdriet van Aalst, op woensdag 6 december om 21.25 uur op Eén.

 

Reportage: Machteld Libert, Sara Van Boxstael, Linde De Ceuster en Kristiaan Vanhalle

Eindredactie: Lin Delcour en Wim Van Waesberghe

 

De film 'Niet Schieten' gaat pas in oktober 2018 in première. Met dank aan Stijn Coninx en Eyeworks.

 

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos