Pano over de drugsmaffia in Antwerpen

Pano over de drugsmaffia in Antwerpen

Het sociale drama achter de coke

In de uitzending van woensdag 13 december spreekt Pano-reporter Stef Meerbergen in Antwerpen met radeloze ouders en met jongeren. Over zwijgplicht, angst en geweld, de maffiatechnieken van de Antwerpse drugscriminaliteit. Over de illegale economie waarin jongeren -vaak met Marokkaanse roots- het grote geld ruiken, maar dan niet meer uit het criminele web geraken raken. Ook Bart De Wever doet een boekje open over zijn ‘war on drugs’.

De kopstukken van de bendes worden schatrijk. Het drugsgeld gaat naar grote auto’s, luxejachten en immobiliën. Die levensstijl heeft een aantrekkingskracht op jongeren die hetzelfde willen bereiken. Jonge Antwerpse dealers kunnen makkelijk duizenden of tienduizenden euro’s per maand verdienen, met alle gevolgen voor school, werk en integratie in de maatschappij. Jonge kinderen worden voor allerlei taakjes ingeschakeld in drugsnetwerken. 

De haven van Antwerpen is een economische zegen, maar ook een criminele aantrekkingspool. Zowat de helft van de cocaïne die in Europa wordt onderschept, halen ze in de haven van Antwerpen uit Zuid-Amerikaanse containers. Antwerpen is dé draaischijf voor de Europese cocaïnehandel geworden. 

Pano, woensdag 13 december om 21.25 uur op Eén

Reportage: Stef Meerbergen en Laura Niclaes

Eindredactie: Lin Delcour en Wim Van Waesberghe

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos