Pano: nieuw duidingsmagazine met indringende reportages over de grote thema’s van deze tijd

Pano: nieuw duidingsmagazine met indringende reportages over de grote thema’s van deze tijd

Vanaf 12 oktober elke woensdag om 21.25 uur op Eén

Vanaf woensdag 12 oktober brengt de VRT Nieuwsdienst het nieuwe wekelijkse duidingsmagazine Pano met indringende reportages over de grote thema’s van deze tijd. Een gedreven team van reporters diept de beste nieuwsverhalen uit en zoekt het antwoord op actuele vragen. Elke week krijgt één thema de volle aandacht. 

Olivier Goris, netmanager Eén: " Eén staat in het nu en wil volop inspelen op de thema's waar de kijkers mee bezig zijn. Pano sluit hier perfect bij aan. De ploeg gaat dieper in op onderwerpen die er nu toe doen."

Steven Samyn, hoofdredacteur tv-duiding: "We hebben heel bewust gekozen om telkens één thema uit te diepen. Inhoud, onderzoek en in de diepte: dat is waar we voor willen gaan. En toch nog voldoende ruimte om af en toe, als er een goede reden voor is, kort op de bal te spelen. Om dit goed te doen, bundelen we de expertise van de redacties van het vroegere Koppen en Panorama."

Voor de eerste uitzending zet de redactie een sociaal experiment op. Reporters Machteld Libert en Mario Mertens gaan deels undercover op zoek naar een antwoord op de vraag of de aanslagen een invloed hebben op de kloof tussen de blanke Vlaming en de moslim-Vlaming in onze maatschappij. 

Het antwoord en meer informatie over deze reportage, lees je hieronder via Lees meer.

Pano, elke woensdag om 21.25 uur op Eén

De kloof blijkt nog vergroot: 38% antwoordt nu meer op zijn hoede te zijn. Wil de Vlaming dan nog een moslim als buur? Toch wel, zegt 77%. Pano doet de praktijktest en koppelt Rachida El Garani (documentairemaker RITC en redactiemedewerker Pano) en Arbi el Ayachi (stand-upcomedian) voor een “tv-huwelijk” en laat ze undercover een winkel openen. 

Tremelo, een 'blanke' gemeente

De redactie moest op zoek naar een locatie voor die winkel. Uit de lijst van ‘blankste gemeenten’ in Vlaanderen valt de keuze op Tremelo. Amper 0.5% van de inwoners is er allochtoon en er staat een handelspand te huur. 

De beste manier om eerlijke reacties van de inwoners te registreren, was via verborgen camera. Wat zeggen de mensen als “Mohammed en Karima” hun intrek nemen in de winkel? Want vooral als ze er niet zijn, komen de tongen los.

Vooroordelen van beide kanten

Uit dit experiment blijkt weer eens dat onbekend onbemind is. De vooroordelen zijn echt hardnekkig, en ze zijn er van twee kanten. Want tijdens de week in Tremelo wordt duidelijk dat het dorp deze blik naar de wereld echt kon gebruiken, maar ook dat het moslimkoppel sommige reacties negatiever interpreteert dan ze bedoeld zijn. Omdat hun emmer ook vol is, om het met de woorden van Arbi te zeggen.

Een reportage van Machteld Libert en Mario Mertens

Eindredactie: Lin Delcour en Pascal Seynhaeve

Pano, elke woensdag om 21.25 uur op Eén

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos