Skip to Content
Pano : Aap op het menu

Pano : Aap op het menu

Is ons land de draaischijf van illegale Afrikaanse vleeshandel? – woensdag 3 oktober

Onderzoek in de luchthavens van Parijs, Zürich en Genève heeft aangetoond dat jaarlijks tientallen tonnen ‘bushmeat’ wordt ingevoerd in Europa. 'Bushmeat' is vlees van wilde dieren, vooral uit het regenwoud in Afrika. 

De helft van het vlees dat in Zwitserland wordt gevonden, zou via de luchthaven van Zaventem zijn ingevlogen. Vaak gaat het om beschermde diersoorten, zelfs chimpansee.  

Is onze nationale luchthaven een draaischijf in Europa? Pano zocht het uit en deed onderzoek naar de gevolgen van die illegale handel.  

Woensdag 3 oktober om 21.20 u. op Eén.

 

Pano ging undercover en slaagde erin bushmeat te kopen in Brussel. Met de invoer van bushmeat in ons land is er ook een risico voor de volksgezondheid. Professor biologie Herwig Leirs van de Universiteit Antwerpen: “De kans bestaat inderdaad dat een tropische ziekte als ebola wordt ingevoerd. Het risico is klein, maar de gevolgen zijn potentieel zeer groot.” Op vraag van Pano hebben wetenschappers het vlees dat werd gekocht in Brussel, gescreend op ziektevirussen. Een daaruit blijkt dat er wel degelijk risico is.

Pano zocht ook uit waar het vlees vandaan komt, en kwam terecht in het regenwoud in Congo. Daar stelde reporter Stijn Vercruysse vast dat het woud wordt leeggeroofd.  Sofie Ruysschaert van WWF: “Twee derde van het aantal wilde dieren is er al verdwenen. In bepaalde gebieden zijn grotere aapsoorten, zoals de mensapen plaatselijk al uitgestorven. Men spreekt al over lege bossen en lege savannes omdat die grotere soorten verdwenen zijn.”

Pano ging in Congo mee op jacht met bushmeatjagers en liep rond op de bushmeatmarkt in Kisangani. De ploeg bracht de hele keten in beeld, tot in Brussel.

Een reportage van Stijn Vercruysse.
Eindredactie: Lin Delcour en Pascal Seynhaeve

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos