Skip to Content
Pakkende verhalen bij Cath Luyten: “Vandaag over een jaar wil ik terug een mooie glimlach hebben”

Pakkende verhalen bij Cath Luyten: “Vandaag over een jaar wil ik terug een mooie glimlach hebben”

Met An uit Wuustwezel, Kathleen uit Melle, Isis en Eline uit Koningshooikt, Katrien uit Zwijndrecht, en Joerie uit Heule

Donderdag 17 mei ontvangt Cath Luyten in Vandaag over een jaar Vlamingen die in 2017 iets bijzonders wilden realiseren op één jaar tijd. De 30-jarige An uit Wuustwezel (Antwerpen) wil, als kind van een anonieme zaaddonor, haar halfbroers of halfzussen gevonden hebben. Kathleen (46 jaar, uit het Oost-Vlaamse Melle) wil voldoende geld inzamelen om een schoolbus te kunnen financieren voor een Oegandees weeshuis. Zussen Isis (22) en Eline (24) uit Koningshooikt (Antwerpen) willen een verrassingsreünie organiseren voor hun vroegere onthaalmoeder. De 34-jarige Katrien uit Zwijndrecht (Antwerpen) wil via een spraakcomputer kunnen communiceren met haar dochter Emma (5) die aan het syndroom van Rett lijdt. En de 19-jarige Joerie (uit Heule, West-Vlaanderen) werd zwaar verminkt bij een verkeersongeval en wil een gelaatsoperatie zodat hij opnieuw kan glimlachen.

Ontdek hieronder via "lees meer" alles over deze vier bijzondere verhalen. Voor interviewvragen kan je mailen naar interviews@vrt.be.

Vandaag over een jaar: donderdag 17 mei om 20.40 uur op Eén.

Joerie (19) – “Vandaag over een jaar wil ik terug een mooie glimlach hebben”

“Als ik in de spiegel kijk, denk ik: wat een knappe kerel staat er hier!” - Joerie

In de zomer van 2015 raakte Joerie betrokken in een verschrikkelijk dodehoekongeval. Hij werd met zijn fiets 600 meter meegesleurd onder een vrachtwagen. Joerie verloor daarbij zijn rechterarm en een groot deel van zijn linkerhand. En ook zijn gezicht raakte zwaar verminkt. Joeries leven hing aan een zijden draadje, maar hij bleek een vechter en overleefde.

Joerie stond voor tal van operaties en een lange revalidatie, maar zijn optimisme raakte niet aangetast. Hij heeft de draad van zijn leven weer opgepikt en kijkt uit naar de dag dat zijn gelaat kan geopereerd worden, zodat hij er kan uitzien zoals hij in het leven staat: met een glimlach.

An (30) – “Vandaag over een jaar wil ik halfzussen of halfbroers gevonden hebben”

“De vraag is niet óf ik ze vind, de vraag is wannéér ik ze vind.” – An

An kwam op haar 25ste te weten dat ze verwekt is met anoniem donorzaad. Vijf jaar later is ze nog steeds niet bekomen van de schok, maar is ze vastberaden om de ontbrekende stukjes van haar levenspuzzel te vinden. Dankzij internationale DNA-databanken kan ze op zoek gaan naar bloedverwanten in de hoop haar halfbroers en/of halfzussen te vinden. Of wie weet wel haar biologische vader?

Isis (22) en Eline (24) – “Vandaag over een jaar hebben wij een verrassingsreünie georganiseerd voor onze vroegere onthaalmoeder”

 “Als er iets met Jeannine zou gebeuren, zouden we het onszelf nooit vergeven dat we dit niet gedaan hebben voor haar.” – Isis & Eline

Jeannine is een onthaalmoeder uit de duizend. Dat hebben Isis en Eline zelf mogen ondervinden. Als peuter werden ze door haar opgevangen en dat liep zelfs door tot beide zussen tieners waren. Niets was Jeannine te veel. De onthaalkindjes konden bij haar overnachten en werden zelfs tijdens het weekend opgevangen. Door gezondheidsproblemen moest Jeannine van de ene dag op de andere stoppen met haar droomjob. Isis en Eline hebben nu het plan opgevat om alle kinderen die gedurende 30 jaar door Jeannine werden opgevangen, terug te vinden, en een verrassingsfeest te organiseren voor hun tweede moeder. Ze hopen Jeannine de mooiste dag van haar leven te bezorgen.

Katrien (34) – “Vandaag over een jaar wil ik kunnen communiceren met mijn dochter Emma (5)”

“Het ergste is dat wij voor haar keuzes moeten maken, dat we niet weten wat zij wil.” – Katrien

Emma lijdt aan het syndroom van Rett, een zeldzame ziekte die met zich meebrengt dat haar ontwikkeling op erg jonge leeftijd bleef stilstaan. Praten kan ze niet en zal ze wellicht nooit kunnen. Haar mama Katrien blijft echter niet bij de pakken zitten. Ze moet en zal een manier vinden om te communiceren met Emma. Een spraakcomputer met oogbesturing zou kunnen soelaas brengen.

 

Kathleen (46) – “Vandaag over een jaar wil ik een schoolbus geschonken hebben aan een weeshuis in Oeganda”

“Ik kwam terug van Oeganda en het weeshuis heeft mij niet meer losgelaten.” – Kathleen

Toen Kathleen met haar man op reis was in Oeganda, maakte ze kennis met de kinderen van weeshuis Elohim. Ze werd er zo hard aangegrepen door de onbaatzuchtige inzet van de twee uitbaters dat het haar niet meer losliet. Eenmaal terug thuis besloot ze zich in te zetten om Elohim vanuit België verder te helpen. Ze gaf zichzelf een jaar om voldoende geld in te zamelen om een schoolbus te kunnen schenken aan het weeshuis. Het feit dat ze zelf MS-patiënte is, zal Kathleen niet tegenhouden om ‘Project Elohim’ tot een goed einde te brengen.

Vandaag over een jaar: donderdag 17 mei om 20.40 uur op Eén.

Vandaag over een jaar is een programma van De Mensen voor Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos