Over eten: Welk brood is het gezondst?

Over eten: Welk brood is het gezondst?

Ook: Danira volgt veganist Ian Thomas, Kobe onderzoekt plakvlees, en we volgen de weg van chips

De eerste aflevering van Over eten nam vorige week een vliegende start met 1.116.000 kijkers (+4; Live+5) en een marktaandeel van 41.8% (Live+5).

In de tweede aflevering hebben Danira Boukhriss Terkessidis en Kobe Ilsen het morgen onder andere over "plakvlees". Soms is een blok kippenwit groter dan de gemiddelde kip. Hoe kan dit? Blijkbaar is zo'n blok vaak gemaakt van kleine, aan elkaar gelijmde stukjes kip. Maar is dat wel gezond? Kobe gaat op onderzoek in de wereld van samengesteld vlees.

Danira loopt een dag in het spoor van zanger en veganist Ian Thomas. En we tonen welke weg chips aflegt: van het pakje terug naar de aardappel op het veld.

En verder zoekt Danira uit welk brood de meest gezonde keuze is. Want: de Vlaming is een broodeter, zo blijkt uit een enquête van Over eten bij meer dan 1000 Vlamingen. Welk brood eten zij het beste bij hun ontbijt? Ontdek hieronder meer resultaten van de enquête.

Over eten: woensdag 27 april om 20.35 uur op Eén.

Plakvlees

Kobe onderzoekt "plakvlees", of samengesteld vlees, zoals het in de vleesindustrie wordt genoemd. Sommige blokken vlees zijn eigenlijk gemaakt van aan elkaar gelijmde, kleine stukken vlees. In de supermarkt kan je vaak plakvlees vinden. Zelfs sommige biefstukken worden gelijmd. Kobe zoekt uit hoe zo’n biefstuk gemaakt wordt. En is het ook even gezond?

Wat eet... Ian Thomas?

Of vooral: wat eet Ian Thomas niet? Want tieneridool, zanger en model Ian Thomas is veganist. Dat betekent dat hij niet enkel vlees en vis links laat liggen. Hij eet niets van dierlijke origine: geen eieren, geen kaas, geen room, geen melk… In Los Angeles, waar Ian woont, is dat niet zo uitzonderlijk, in Vlaanderen nog wel. Hoe Ian die levensstijl invult, ontdekt Danira.

De weg van... chips

Er wordt in België jaarlijks meer dan 25 miljoen kilogram chips gegeten. Dat zijn meer dan 18 grote zakken chips per persoon. Daarom volgen we in De weg van... deze week de weg van een pakje chips: barbecuechips om precies te zijn. Van de gezellige tv-avond helemaal terug tot de aardappel op het veld.

Welk brood is het gezondst?

Danira zoekt uit welk brood de meest gezonde keuze is. Want, keuze te over bij de bakker: van wit tot donkerbruin, van zes- tot zestiengranen.

Dat de Vlaming een broodeter is, blijkt uit een enquête van Over eten bij meer dan 1000 Vlamingen. Daaruit blijkt dat slechts 7% nooit brood eet. Voor 93% hoort brood wel bij het ontbijt, al hoeft dat niet voor iedereen elke ochtend.

Ook opvallend: 63% zegt te kiezen voor bruin en meergranenbrood. 13% kiest voor wit en 17% heeft niet echt een voorkeur. Of de duidelijke keuze van de Vlaming voor donker brood ook per definitie gezonder is, ontdek je in deze reportage.

De ontbijt-enquëte

In de tweede aflevering van Over eten gaat Danira dieper in op welk brood het gezondste is. Maar uit de ontbijt-enquête van Kobe en Danira kwamen daarnaast nog enkele andere opvallende resultaten naar voren:

  • 65% van de ondervraagde Vlamingen zegt elke dag te ontbijten, 25% slaat het ontbijt al eens over, en 10% ontbijt nooit. De belangrijkste redenen om nooit te ontbijten zijn: omdat ze geen honger of geen tijd hebben, of omdat ze pas later op het werk tijd nemen om te ontbijten.
  • 63% van de kinderen ontbijt altijd voor ze naar school gaan, zo zeggen de ouders. Maar liefst 37% van de kinderen vertrekt dus al eens zonder ontbijt naar school: bij 22% van de kinderen gebeurt dit zelden, bij 10% soms, en bij 6% is dit regelmatig het geval.
  • Bij kinderen wordt ook vaak naar ontbijtgranen gegrepen: 1 op de 3 kinderen krijgt ontbijtgranen. Bij de keuze voor ontbijtgranen let bijna 40% van de respondenten op de hoeveelheid suiker dat in het product aanwezig is.
  • We ontbijten in de week ook snel en vaak alleen. 1 op de 2 respondenten eet alleen, en voor 41% van de Vlamingen duurt het ontbijt niet langer dan 10 minuten. Iets minder dan 1 op de 4 zit langer dan een kwartier aan tafel, waaronder slechts 2% die langer dan een half uur de tijd neemt.
  • In het weekend moet brood aan de ontbijttafel zijn plaats afstaan voor iets anders, vooral koffiekoeken. Voor 43% van de Vlamingen is het ontbijt op zondag heilig. Meer dan de helft noemt ontbijten in het weekend ook een belangrijk gezinsmoment.

Over eten: woensdag 27 april om 20.35 uur op Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos