Over eten: wat gebeurt er met de stukjes varken die we niet opeten?

Over eten: wat gebeurt er met de stukjes varken die we niet opeten?

En verder: een blik op het menu van wielrenner Jasper Stuyven en fermenteren is weer helemaal in

In de eerste aflevering van Over eten van de nieuwe reeks ontdekt Danira Boukhriss Terkessidis alles over fermenteren. Kobe Ilsen kookt met ‘slachtafval’ en volgt wielrenner Jasper Stuyven op de dag van een belangrijke wedstrijd. En klopt het dat wat langer dan 5 seconden op de grond heeft gelegen, niet meer eetbaar is? In de nieuwe rubriek mythe of waarheid gaan Kobe en Danira vanaf nu elke week op zoek naar de ware toedracht van een oude volkswijsheid over voeding.

Over eten, woensdag 5 april om 20.35 uur op Eén

Fermenteren is weer hip

Toen keukens nog niet uitgerust waren met koelkasten, was fermenteren één van de bewaartechnieken. En die techniek is nu weer helemaal in. Groenten versnijden, overgieten met zout water en in een bokaal bewaren. Heel gemakkelijk om zelf te doen en het zou nog gezond zijn ook, want gefermenteerde groenten zouden veel goede bacteriën bevatten. Danira gaat aan de slag met wortelen en tomaten uit haar koelkast. Lukken haar fermentaties en zijn die inderdaad rijk aan goede bacteriën?

Wat eet... wielrenner Jasper Stuyven?

Wat eet een wielrenner op een wedstrijddag? Kobe volgt klassiek renner Jasper Stuyven op de dag van Kuurne-Brussel-Kuurne. Van ’s ochtends bij het ontbijt tot ’s avonds na de finish. Sportvoedingsdeskundige Nicolas Paraskevopulos legt uit.

Het varken van kop tot teen?

In China zijn varkenspoten en –oren een delicatesse. Bij ons niet echt. En ook andere delen van het varken belanden hier niet op het bord. Zijn die dan slachtafval? Niet echt. Wat we niet opeten, komt in de meest verrassende producten terecht. Maar, zo vragen een aantal chefs zich af, moeten we niet meer delen van het varken zélf opeten, net als vroeger? Uit respect voor het dier en omdat het best lekker is. Kobe leert koken met hersenen en ballen.

De weg van … paling in het groen

Ook in het tweede seizoen van Over eten tonen Danira en Kobe hoe iets op uw bord terecht komt. In de eerste aflevering: de weg van paling in ’t groen.

De 5-seconden-regel: mythe of waarheid?

Nieuw dit seizoen: Kobe en Danira houden een volkswijsheid over voeding tegen het licht, en deze week is dat de zogenaamde 5-seconden-regel: iets dat langer dan 5 seconden op de grond heeft gelegen, mag je niet meer opeten. Klopt dit? Het antwoord komt van professor Tara Grauwet.

Over eten, woensdag 5 april om 20.35 uur op Eén

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos