Skip to Content
Over eten: voedselverspilling en hoe het tegen te gaan

Over eten: voedselverspilling en hoe het tegen te gaan

Wereldwijd wordt een derde van de totale voedselproductie niet opgegeten

In een nieuwe Over eten hebben Kobe Ilsen en Danira Boukhriss het over voedselverspilling. Wereldwijd wordt een derde van de totale voedselproductie uiteindelijk niet opgegeten. Dat is een gigantische berg.

Hoe komt dat? Danira volgt de weg die bloemkolen afleggen van boer tot veiling en gaat na waar de verspilling gebeurt en waarom: van bloemkolen die ‘te lelijk’ zijn tot roosjes die te klein zijn voor de diepvrieszak.

Maar Danira ontdekt ook dat er oplossingen in de maak zijn. Steeds meer producenten zijn zich bewust van hun verspilling en gaan aan de slag met overschotten.

Tips om minder te verspillen

Maar verspilling gebeurt ook bij ons, de consument. Kobe trekt naar de supermarkt en legt er met verborgen camera onze kieskeurigheid vast.

Danira daagt twee gezinnen uit: hou een hele week bij wat je allemaal weggooit. Dat is veel, zo blijkt. Té veel, vindt Jennifer Schleber, auteur van een boek over verspilling. Zij komt langs en geeft een heleboel tips om thuis minder te verspillen.

Wat eet schlagerzanger Christoff?

Zanger Christoff heeft een behoorlijk druk leven, maar op rustigere dagen komt de bon vivant in hem naar boven. Dan gaat hij voor een royaal ontbijt en kiest hij voor de pure, stevige, Vlaamse kost. Tel daarbij op dat hij droomt over éclairs en zijn koffie het liefst bestelt daar waar hij er een deftig koekje bijkrijgt, en dan heb je alle ingrediënten voor een boeiend eetverhaal. Danira volgt een dag in zijn spoor.

Over eten: woensdag 14 november om 20.35 uur op Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos