Skip to Content
Over eten: Kobe bij de koning

Over eten: Kobe bij de koning

Over eten loert mee achter de schermen van het koninklijk staatsbanket voor de Franse president Macron

In de laatste aflevering van Over eten vertoeft Kobe Ilsen in mooi gezelschap. Emmanuel Macron en zijn vrouw brachten in november een bezoek aan België, het eerste officiële staatsbezoek van een Franse president in 47 jaar tijd. Reden genoeg om dit te vieren met een uitgebreid staatsbanket bij koning Filip en koningin Mathilde in Laken. En waar eten is, zijn Kobe Ilsen en Danira Boukhriss met hun programma Over eten. Een diner voor 172 gasten op het kasteel van Laken: wat voor voorbereiding gaat daar eigenlijk aan vooraf? En wat krijgt dit hoog bezoek voorgeschoteld? Over eten zoekt het uit en biedt de kijker een unieke blik achter de schermen van een officieel staatsbanket.

Een feilloze feesttafel 

Enkele dagen voor het staatsbanket mocht Kobe al een eerste keer langsgaan op het kasteel om de voorbereidingen mee te volgen. Onder het toeziend oog van Norbert, de personeelschef van het paleis, leert hij hoe tafels volledig volgens de etiquette gedekt moeten worden. In de loft komt Vincent Vermeulen langs met handige tips om zelf een feilloze feesttafel te zetten. 

Alle hens aan dek

De dag van het banket is er al van 's morgens vroeg heel wat leven in het paleis. De leerlingen van hotelschool Ter Groene Poorte staan in voor de bediening en oefenen elke stap. Samen met ervaren chefs gaan studenten aan de slag om het menu tot in de perfectie voor te bereiden. In de serres wordt alles in gereedheid gebracht voor de afsluitende koffie met pralines, die speciaal voor de gelegenheid zijn gemaakt. 

Een extravagant menu voor een exclusief banket?

Wat schaft de pot tijdens zo'n exclusief staatsbanket? En wordt er rekening gehouden met de wensen van de gasten? Kobe gaat na hoe extravagant de maaltijden zijn op een staatsbanket. Diëtiste Tessa Bosmans bekijkt het menu dat op het banket wordt geserveerd en maakt haar analyse. Sommelier Lisa Vanderstraeten doet hetzelfde met de wijnen. 

Binnengluren tijdens het banket

Ook Kobe ontvangt hoog bezoek. Enkele uren voor aanvang van het banket komt koningin Mathilde de feestzaal inspecteren. Ze maakt tijd voor een korte ontmoeting met Kobe. Niets wordt aan het toeval overgelaten, alles wordt perfect voorbereid en Kobe mag alles vanop de eerste rij meemaken. Danira kijkt mee, samen met koningshuiskenner Flip Feyten.

Ontdek alles over de voorbereidingen en het banket op woensdag 19 december om 20.40 uur in een speciale Over Eten.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos