Over eten: hoeveel calorieën verbranden Kobe en Danira?

Over eten: hoeveel calorieën verbranden Kobe en Danira?

Tweede aflevering Over eten helemaal in het teken van kilocalorieën

In de tweede uitzending van Over eten hebben Kobe Ilsen en Danira Boukhriss het over calorieën. Of beter gezegd: kilocalorieën. Ze zijn de basis van elk voedingsmiddel, iedereen heeft het erover, maar wat zijn ze precies? 

Calorieën verbranden

Om dat uit te zoeken, laat Danira een aantal voedingsmiddelen in brand steken. Calorieën kan je dus verbranden, blijkbaar ook heel letterlijk.

Hoeveel calorieën we ‘echt’ verbranden in ons lichaam, leren Kobe en Danira dan weer in het ziekenhuis bij topdokter Elisabeth De Waele. Zij bepaalt hun basaal metabolisme: dat is het aantal kilocalorieën dat je verbrandt in rust.

Hoe neemt je lichaam calorieën op?

BV-koppel Aster Nzeyimana en Lize Feryn test dan weer hoeveel kilocalorieën daarbij komen als je veel beweegt (bijvoorbeeld door het huishouden te doen), en als je veel sport. Het resultaat is enigszins verrassend.

Om alles in de praktijk om te zetten, houden Kobe en Danira elk een hele dag minutieus bij hoeveel calorieën ze innemen en hoeveel ze er verbranden. Kobe wil ook weten hoe dat opnemen van calorieën dan precies gebeurt in zijn lichaam. Hij slikt een camerapil om te zien welke weg calorieën afleggen. Uniek beeldmateriaal van Kobes binnenkant, dat hij bespreekt met Professor Tim Vanuytsel. 

Over eten trekt ook naar het laboratorium. Daar meten Kobe en Danira de precieze caloriewaarde van voeding. En ze zoeken uit of die overeen komt met wat fabrikanten op de verpakking vermelden. Kobe trekt een dag op met actrice Nora Gharib. Zij is helemaal niet bezig met calorieën tellen. In tegendeel: zij start de dag het liefst met een hamburger en hoopt zelfs wat kilootjes bij te komen.

Over eten: woensdag 7 november om 20.35 uur op Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos